22 Σεπ 2014

Επιστολές που ακολούθησαν την πρόσκληση και παρουσία της ΠΟΕΣ κατά την ομιλία κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ

1.  Επιστολή ΕΣΠΕΚΜ
ΠΡΟΣ : ΣΥΡΙΖΑ   Θεσσαλονίκη,16/9/2014
ΚΟΙΝ : M.M.E.
ΘΕΜΑ : Επίσκεψη-Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην 79η Δ.Ε.Θ.  Με την παρούσα μας επιστολή, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη
δυσαρέσκεια του μεγαλύτερου μέρους των μελών της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τη μη αναφορά στους Στρατιωτικούς και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρόσφατη του επίσκεψη στην 79η Δ.Ε.Θ.
 Εκπρόσωποι της Ένωσης μας αλλά και άλλων Ενώσεων Στρατιωτικών, παραβρέθηκαν στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο στο «Βελλίδειο» και άδικα όπως αποδείχτηκε, περίμεναν να ακούσουν έστω μία πρόταση για τις επιπτώσεις που έχουν στις χιλιάδες οικογένειες των Στρατιωτικών τα οικονομικά μέτρα και οι περικοπές των Μνημονίων. Άδικα περίμεναν να ακούσουν τις θέσεις του κ.Τσίπρα σχετικά με την αποκατάσταση των αδικιών αλλά και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης, να αγνοεί επιδεικτικά αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ειδικά εκείνης του ΣτΕ.
Ελπίζουμε πως αυτή θα είναι η τελευταία φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του κ. Αλέξης Τσίπρας «ξεχνάει» τους Έλληνες Στρατιωτικούς και δεν
τους συμπεριλαμβάνει στις εξαγγελίες του και στις θέσεις του κόμματος.
Με εκτίμηση το Διοικητικό Συμβούλιο

2. Επιστολή ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
(Π.Ο.Ε.Σ.)
ΠΡΟΣ : Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα Αθήνα, 19 Σεπ 2014
Αξιότιμε κε Αρχηγέ.
Θέλοντας να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκλησή σας, με την οποία, για πρώτη φορά στα χρόνια της δραστηριότητάς μας, παρευρεθήκαμε ως εκπρόσωποι των χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτικών σε ομιλία Αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκειας της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των δεκάδων εκπροσώπων Ομοσπονδιών και επαγγελματικών φορέων της Χώρας μας, θεωρούμε αυτονόητη τη στήριξή σας στον αγώνα που δίνει η Ομοσπονδία μας έναντι ενός Δημοσίου που μέχρι και σήμερα «κωφεύει» και εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται στην υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που μας δικαίωσε, για ένα θέμα που ήδη γνωρίζετε πολύ καλά.
Θεωρώντας ότι η αντισυνταγματική τακτική που ακολουθείται αναφορικά με τους μισθούς και τα επιδόματα των Ελλήνων στρατιωτικών, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικα, σας βρίσκει εξ ολοκλήρου αντίθετο και προφανώς ιδιαίτερα ενοχλημένο από τη στάση του μη συμμορφούμενου δημοσίου, που κατ΄ επανάληψη οι βουλευτές σας έχουν δηλώσει και ενισχύσει και κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προσδοκάμε ότι πολύ σύντομα θα γίνουμε αποδέκτες της όποιας καταδικαστικής θέσης σας, μέσα από μια συνάντηση μαζί σας, την οποία αναμένουμε κατά τόπο και ημεροχρονολογία πολύ σύντομα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Τσουκαράκης Ανέστης
Αντισυνταγματάρχης (ΣΔΓ) 6974365800
Ο Γεν. Γραμματέας
Μαστρογιαννάκης Χρίστος
Υπολοχαγός (ΠΒ) 6937087925

3. Δελτίο Τύπου ΕΣΠΕΚΜ
Διαφωνούμε με την επιστολή της ΠΟΕΣ προς τον κ.Τσίπρα 21/09/2014
Την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέροντας τη δυσαρέσκεια αλλά και τον προβληματισμό των μελών της (αλλά και γενικότερα των στρατιωτικών), ως προς την μη αναφορά του κ. Τσίπρα στην ομιλία του στην 79η ΔΕΘ, στους Στρατιωτικούς και στα προβλήματα τους. Η επιστολή ήταν ξεκάθαρη, δεν είχε κανένα απολύτως πολιτικό ή κομματικό ύφος και μοναδικό σκοπό της είχε απλά να «θυμίσει» στον κ. Τσίπρα, όσα έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι στρατιωτικοί με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και ότι υπάρχει μία απόφαση τους ΣτΕ που τους δικαιώνει και δεν έχει εφαρμοστεί. Ανάμεσα στις δεκάδες παροχές που προανήγγειλε, στα πολλά μέτρα που εξήγγειλε και στα ακόμα περισσότερα που δεσμεύτηκε, «ξέχασε» τους στρατιωτικούς και κάποιος έπρεπε να του το θυμίσει.

Τη στιγμή που η επιστολή έδειξε να «ικανοποιεί» τους στρατιωτικούς όπως φάνηκε και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ κ. Ανέστης Τσουκαράκης από την αρχή στάθηκε «απέναντι» σε αυτή μας την κίνηση. Μάλιστα αυτό φάνηκε και στις τοποθετήσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή του «ΑΡΤ» όπου και παραβρέθηκε και μάλιστα «κάλυψε» τον κ. Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτός “δεν μίλησε για κανέναν ” (!!!), φυσικά εισπράττοντας την αντίδραση του πάνελ. Η εξήγηση για αυτή τη στάση του κ.Τσουκαράκη ήρθε εχθές (21/9) όταν η ΠΟΕΣ απέστειλε και αυτή επιστολή στον κ. Τσίπρα, με εντελώς όμως διαφορετικό… ύφος. Την επιστολή αυτή έγραψε ο ίδιος ο κ. Τσουκαράκης, κατά πλειοψηφία «πέρασε» στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣ και απέστειλε.

Η Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Μ. δια της παρούσας ανακοίνωσης θέλει να εκφράσει την αντίθεση της, όχι προς την αποστολή της επιστολής στον κ.Τσίπρα, αλλά ως προς το ύφος και το περιεχόμενο της. Φυσικά όλοι όσοι την διαβάσουν, θα καταλάβουν τι εννοούμε. Επίσης θα καταλάβουν για ποιο λόγο δεν συμφωνούμε σαν Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Μ., με το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε. Θα επαναλάβουμε όμως ότι η απόφαση λήφθηκε από το Δ.Σ. της ΠΟΕΣ κατά πλειοψηφία.

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα μέλη μας και όχι μόνο, ότι η Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Μ. παραμένει και θα παραμείνει πιστή στο καταστατικό της και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προστασία και προαγωγή των μελών της ως μελών του κοινωνικού συνόλου και ως εργαζομένων, σε μια δημοκρατική και δικαιοκρατούμενη κοινωνία. Ο δικός μας αγώνας θα είναι Ακομμάτιστος, Αδέσμευτος, Ανεξάρτητος, Απαλλαγμένος από πολιτικά χρώματα και αντιλήψεις, πάντα μέσα στα πλαίσια που ο νόμος ορίζει και η ιδιότητάς μας ως στρατιωτικοί επιβάλλει. Πιστεύουμε ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να έχει αίσιο αποτέλεσμα.

Όσοι θελήσουν να καπελώσουν τις Ενώσεις Στρατιωτικών, να τις αποδομήσουν και να τις αποδυναμώσουν, προσάπτοντάς σε αυτές ότι τάχα ακολουθούν κομματικές γραμμές ή τάσσονται υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος, θα μας βρουν απέναντί τους. Ας το καταλογίσουν σε αυτούς που πραγματικά το κάνουν και όχι σε όλους. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να «παρακαλέσουμε» πολιτικό να μας συναντήσει. Όποιος θέλει να ακούσει τα προβλήματα μας, ξέρει πως και που θα μας βρει. Το να επιλέγουμε τη στάση μας στις συνθήκες που παρουσιάζονται κάθε φορά, και να διαλέγουμε το δικό μας τρόπο δράσης προασπίζοντας τα συμφέροντα της Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Μ. και των μελών της, είναι μια ελευθερία που δεν θα μας τη στερήσει κανείς.

Με εκτίμηση το Διοικητικό Συμβούλιο