23 Σεπ 2014

Επικίνδυνες εξελίξεις: Οι Αμερικανοί βομβάρδισαν τους τζιχαντιστές στη Συρία

Οι Αμερικανοί βομβάρδισαν τους τζιχαντιστές στη Συρία

Ο αμερικανικός στρατός σε συνεργασία με συμμαχικές του δυνάμεις, βομβάρδισε θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Αυτές οι αεροπορικές επιχειρήσεις σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας πολύ πιο περίπλοκης μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών βομβαρδίζονται θέσεις τους σε συριακό έδαφος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου στις αεροπορικές επιδρομές εκτός των αμερικανών πήραν μέρος και δυνάμεις από κράτη που απαρτίζουν τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τα συμμαχικά κράτη έχουν αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χρησιμοποιώντας μια δύναμη πυρός που αποτελείται από μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη καθώς και πυραύλους Tomahawk» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι.
«Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.
Αραβικά κράτη βοήθησαν τους αμερικανούς στις πρώτες αεροπορικές επιθέσεις κατά θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία
Τα αραβικά κράτη ενίσχυσαν τις αμερικανικές εναέριες δυνάμεις στις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων και θέσεων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία όπως ανέφερε στο πρακτορείο Ρόιτερς, αμερικανός αξιωματούχος. Η πηγή αυτή που μίλησε υπό τον όρο να τηρηθεί η ανωνυμία του, αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια αραβικά κράτη συμμετείχαν στις επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ή να αναφέρει ποιο ρόλο είχαν κατά τις επιδρομές.
Όπως έγινε γνωστό η απόφαση για τη διεξαγωγή των αεροπορικών επιδρομών σε συριακό έδαφος ελήφθη λίγες ώρες πριν την έναρξη των επιχειρήσεων από την Κεντρική Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση και είχε την έγκριση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε να αναφέρει ποιες περιοχές εντός της Συρίας επλήγησαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, χτυπήθηκε η περιοχή Ράγκα, η οποία χαρακτηρίζεται de facto ως το κέντρο της εξουσίας του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ.
Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές κατά των ακραίων ισλαμιστών ήταν οι πρώτες που έγιναν σε έδαφος της Συρίας από τη στιγμή της ανακοίνωσης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις 10 Σεπτεμβρίου για την επέκταση των επιθέσεων κατά των ακραίων ισλαμιστών και εκτός Ιράκ.
Οι αεροπορικές επιδρομές σε συριακό έδαφος έγιναν δε λίγες ώρες πριν μεταβεί ο πρόεδρος Ομπάμα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα προσπαθήσει να συσπειρώσει περισσότερα έθνη στη συμμαχία που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τους τζιχαντιστές.
Οι αμερικανοί επιχειρούν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ από την 8η Αυγούστου σε μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ενισχύσει τις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις να σταματήσουν την προέλαση των τζιχαντιστών και να ανακαταλάβουν εδάφη που έχουν περάσει στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.
ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com/, REUTERS, ANA-MPA, AFP – Photo via Twitter by Lisa Daftari