20 Οκτ 2014

Η Άγκυρα κάνει πράξη την απειλή της – Μπήκε στο Οικόπεδο 3 το «Μπαρμπαρός»




- Το Μπαρμπαρός εισήλθε στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ το οποίο έχει δεσμεύσει για έρευνες η εταιρεία ΕΝΙ/ΚΟGAS
- Στα 20 ναυτικά μίλια από το Κάβο Γκρέκο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος
- Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Υλοποιεί τις απειλές της η Άγκυρα και το Μπαρμπαρός έχει εισέλθει πλέον εντός του Οικοπέδου «3» της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει δεσμεύσει για έρευνες η εταιρεία ΕΝΙ-KOGAS.

Το Μπαρμπαρός βρίσκεται πλέον σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από το Κάβο Γκρέκο. Νωρίτερα το Μπαρμπαρός είχε κάνει αναστροφή πλέοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο το ένα τουρκικό σκάφος που το συνοδεύει, το  M/V «Deep Supporter» συνέχισε την πορεία του προς το Οικόπεδο «3». Στα 2 ναυτικά μίλια ακολουθεί το «Μπαρμπαρός» το δεύτερο συνοδευτικό σκάφος M/V «Bravο», το οποίο είναι νορβηγικών συμφερόντων και φέρει σημαία του Γιβραλτάρ. 
Στις 7:45 π.μ., το «Μπαρμπαρός» βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Κάβο Γκρέκο και με πορεία προς τα ανοιχτά του κόλπου Δεκέλειας, με προδιαγραφόμενη πορεία παράλληλη με τις νότιες ακτές της Κύπρου και σε απόσταση 35-40 χιλιομέτρων από αυτές.

Στις 9 π.μ. το τουρκικό ερευνητικό έπλεε 50 χιλιόμετρα. βορείως του Οικοπέδου «3», ενώ τα δύο συνοδευτικά πλοία M/V Bravο και M/V Deep Supporter συνέχιζαν να κατευθύνονται προς το τεμάχιο 3 ακολουθώντας νότια-νοτιοανατολική πορεία.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρισκόταν ανοιχτά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά πλοία.

Τα σκάφη αυτά περιλαμβάνονταν στην οδηγία Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα. Το Μπαρμπαρός είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Μερσίνης.

Σημειώνεται πως με την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλομένους (Navtex), η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών. Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του τεμαχίου 9 όσο και των τεμαχίων 2 και 3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAs.

Στο μεταξύ κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που αρχίζει στις 10:00, στο Προεδρικό Μέγαρο, το Σώμα αναμένεται να επικεντρωθεί στο πώς θα ενεργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Χριστόφορος Φωκαϊδης: «Η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της»

Δηλώσεις στην εκπομπή του ΡΙΚ Πρωινό Δρομολόγιο έκανε ο υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, σύμφωνα με τον οποίο η Λευκωσία ήταν ενήμερη για τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους, και με την ταχύτητα που είχε αναπτύξει ήταν προβλέψιμο ότι θα βρισκόταν σήμερα στην περιοχή που παράνομα έχει δεσμευθεί.

Πρόκειται, είπε ο κύριος Φωκαϊδης για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαίκού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

«Η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα», επισήμανε ο ΥΠΑΜ.

Εχουν ήδη μελετηθεί διάφορα σενάρια για μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα συνεχισθούν απρόσκοπτα οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου.

Σε εξέλιξη η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Άρχισε γύρω στις 10:20 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ συμμετέχουν ο Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου.

Το ΑΚΕΛ εκπροσωπούν ο Γενικός Γραμματέας Άντρος Κυπριανού και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Τουμάζος Τσελεπής. Από το ΔΗΚΟ συμμετέχουν ο Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Μάρκος Κυπριανού. Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ στη συνεδρία συμμετέχουν ο Πρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου και ο Επίτιμος Πρόεδρος Βάσος Λυσσαρίδης. Τη Συμμαχία Πολιτών εκπροσωπούν οι Γιώργος Λιλλήκας και Στέλιος Αμερικάνος. Το ΕΥΡΩΚΟ εκπροσωπούν ο Πρόεδρος του Δημήτρης Συλλούρης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Μιχάλης Γιωργάλλας. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκπροσωπούν ο Πρόεδρος Γιώργος Περδίκης και ο Αναπληρωτής ΓΓ Σάββας Φιλίππου.

Στη συνεδρία του Εθνικού συμμετέχει επίσης ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Από κυβερνητικής πλευράς παρόντες είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναμένει να ακούσει από τα κόμματα θέσεις και προτάσεις για το πώς προχωρά η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=153914&catid=31