24 Οκτ 2014

Οι απόστρατοι στρατιωτικοί στην Ευρώπη

Οι απόστρατοι παρόντες στο EUROMIL και στο FMMA


Με τον πρόεδρο του EUROMIL Emmanuel Jacob
Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι ο EUROMIL, είναι ένας Ευρωπαϊκός οργανισμός που ασχολείται με τα ανθρώπινα και επαγγελματικά δικαιώματα των στρατιωτικών ενώσεων που είναι μέλη του. Οι παρεμβάσεις του απευθύνονται πρωτίστως στο Ευρωκοινοβούλιο και δευτερευόντως στις κυβερνήσεις των χωρών μελών του, χωρίς όμως να επεμβαίνει και στις πολιτικές τους.

Απαριθμεί 40 ενώσεις μεταξύ αυτών και η ΑΝΕΑΕΔ (Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων), η οποία είναι μέλος του EUROMIL από το 2012. Επίσης, από το 2013 η ΑΝΕΑΕΔ είναι και μέλος του FMMA (Forum of Mediterranean Military Associations), ομάδας χωρών του "Νότου", που δρα υπό την ομπρέλα του EUROMIL.

Κάθε έξι μήνες, γίνεται μια προεδρειακή σύνοδος ανά τις χώρες μέλη του οργανισμού, όπου συζητούνται τα θέματα που απασχολούν τις ενώσεις και καταλήγουν σε ενέργειες παρέμβασης προς το Ευρωκοινοβούλιο από τον EUROMIL
Ας σημειωθεί ώστε να γίνει γνωστό στους περισσότερους, ότι η ΑΝΕΑΕΔ, έχει αναλάβει την οργάνωση της επόμενης Συνόδου του EUROMIL στην Αθήνα, στις 17 και 18 Απριλίου του 2015.
European Organization of Military Associations

Μπορεί η προηγούμενη σύνοδος του Euromil (24 και 25 Απριλίου) στην Λισαβόνα, να έγινε υπό τη σκιά της Επανάστασης των Γαρυφάλλων, η πρόσφατη όμως στη Ρώμη, (17 και 18 Οκτωβρίου), έγινε πραγματικά υπό το φως της πρόσφατης  καταδικαστικής για τη Γαλλία απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΑΔ). 

Είναι η πρώτη απόφαση του ΕΔΑΔ, που ερμηνεύει την εφαρμογή της για το στρατιωτικό προσωπικό και ρητά τεκμηριώνει ότι: «η άσκηση από το στρατιωτικό προσωπικό της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι θα μπορούσε να υπόκειται σε νόμιμους περιορισμούς, μια γενική όμως απαγόρευση για τη ίδρυση ή την ένταξη σε ένα συνδικαλιστικό σωματείο, παραβιάζει την ίδια την ουσία της ελευθερίας αυτής». 
Η Ιταλία και περισσότερο η Ελλάδα είναι από τις Ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να αρνούνται την νομιμοποίηση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι για το στρατιωτικό προσωπικό. 

Σαράντα εθνικές αντιπροσωπείες απ όλη την Ευρώπη μεταξύ αυτών και η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.συμμετείχαν στη σύνοδο του EUROMIL. Αυτή τη φορά, προσκεκλημένη ήταν και η Π.Ο.Ε.Σ., ως υποψήφια ομοσπονδία προς ένταξη. 

Επίσης για πρώτη φορά, παρευρέθηκε και Τούρκικος στρατιωτικός σύνδεσμος, ο οποίος υπέβαλε και αίτηση ένταξης. Προς τούτο, ακολούθησε ψηφοφορία των μελών της Συνόδου και οι Τούρκοι εντάχθησαν στο EUROMIL, κατα αρχήν ως παρατηρητές για τα επόμενα δυο χρόνια.

Εδώ χρήζει να αναφερθεί, πως τόσο ο Σύνδεσμος Υπαξιωματικών του Κυπριακού του Στρατού, όσο και οι Ελληνικές  ενώσεις, (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. και ΕΤ.ΑΛ), δεν ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής της Τουρκίας. Η ανωτέρω ενέργεια και όσον αφορά την ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. και την ΕΤ.ΑΛ., ανέκυψε καθαρά από συνειδησιακούς λόγους και όχι βασισμένη σε κάποια  απ τις αρχές του Καταστατικού του Euromil, βάσει του οποίου η Τουρκική Ένωση, είναι πλήρως εναρμονισμένη προς αυτό.

Με τον σύνδεσμο Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού

Forum of Mediterranean Military Associations

Στο δεύτερο τμήμα της συνόδου της πρώτης μέρας, έλαβε χώρα και η 11η συνεδρίαση του FMMA.  
Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Πορτογαλία, με τους εκπροσώπους των ενώσεών τους, συζήτησαν επί των θεμάτων που τους απασχολούν. 

Ο γράφων, που είναι και ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΑΕΔ στο EUROMIL και FMMA, πλέον δεν εκπλήσσεται με το κατά πόσον είναι κοινά τα προβλήματα που απασχολούν το Νότο της Ευρώπης. Όσα συμβαίνουν εδώ στη χώρα μας και μας αφορούν, είτε ως Έλληνες πολίτες, είτε ως εν ενεργεία στρατιωτικούς, είτε ως απόστρατους, ακριβώς τα ίδια συμβαίνουν και στις άλλες χώρες του FMMA. 

Και εκεί πωλούν λιμάνια δρόμους κι αεροδρόμια. Κι εκεί κόβουν μισθούς συντάξεις και υπηρεσίες πρόνοιας. Η μόνη μας διαφορά, είναι ότι αυτοί, έχουν καταφέρει κατά κάποιο τρόπο και ανακόψει την επιθετική πολιτική των κυβερνήσεών τους, μέσω των αντιδράσεών τους.

Η ΑΝΕΑΕΔ, ως η ένωση χώρας που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, δεν θα μπορούσε παρά να είναι, εμφανέστατα η πιο δυναμική παρουσία στο συνέδριο, από άποψη αιτημάτων και ενεργειών δράσης. Έξι συγκεκριμένες προτάσεις της για ενέργειες, έτυχαν καθολικής αποδοχής από τα υπόλοιπα κράτη μέλη του FMMA.
Επίσης, η χρησιμοποίηση του ρήματος "We demand" (απαιτούμε), στο κοινό ανακοινωθέν προς Euromil για προώθηση στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι αίτημα της ΑΝΕΑΕΔ.

Εν ολίγοις αγαπητοί συνάδελφοι, να ξέρετε πως εφόσον θέλουμε, όντως μπορούμε να καταφέρουμε αρκετά. Προσωπικά, ως απόστρατος, ως μέλος της ΑΝΕΑΕΔ και ως μέλος της Συνόδου του EUROMIL, ζητώ την υποστήριξη των απόστρατων συναδέλφων, όχι σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο ένωσης. 

Η δύναμη και οι δυνατότητες της ΑΝΕΑΕΔ, καθορίζεται και εξαρτώνται από τα μέλη της. Όσο πιο πολλοί συγκεντρωθούμε, τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή μας. Αν μη τι άλλο, αξίζει τουλάχιστον μια προσπάθεια συσπείρωσης γύρω από έναν φορέα που καταστατικώς, έχει διεκδικητικό χαρακτήρα και όχι οτιδήποτε άλλο. 


FMMA Συμφωνία
Ρώμη 17 Οκτωβρίου 2014 

Τα μέλη του FMMA που συμμετείχαμε στην 11η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο 110ο προεδρείο του EUROMIL στη Ρώμη, αποφασίσαμε να απαιτήσουμε από την Επιτροπή Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα ακόλουθα: 

Απαιτούμε να εκπροσωπούμεθα και να ακούγεται η φωνή μας, μέσα στην Επιτροπή Άμυνας του Ευρωκοινοβουλίου. Απαιτούμε να απολαμβάνουμε τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπέρ της Γαλλικής Ένωσης (ADEFDROMIL). 
Μια πρόταση που αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Ευρωπαίους στρατιωτικούς να δημιουργούν ενώσεις και συνδικάτα προκειμένου να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

Επίσης απαιτούμε την δημιουργία ενός μόνιμου και επίσημου διαύλου επικοινωνίας, με σαφή ημερήσια διάταξη, μεταξύ της Επιτροπής Άμυνας της Ευρωκοινοβουλίου και του Euromil, καθώς και των Περιφερειακών ομάδων του. 
Η ουσιαστική και κύρια έννοια, είναι να παρασχεθεί η εγγύηση προς τους Ευρωπαίους στρατιωτικούς, ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη να υπερασπιστούν τα Ανθρώπινα και θεμελιώδη δικαιώματα, είναι αυτοί που θα πρέπει και να τα απολαμβάνουν. 
Ρώμη 17 Οκτωβρίου, 2014 

Το πρωτότυπο μπορείτε να το δείτε εδώ αλλά και περισσότερα εδώ

Μετά απ αυτό, θα σας προτρέψω να κλείσετε τ αφτιά σας στις σειρήνες που βάλουν κατά της ΑΝΕΑΕΔ. 
Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, αυτή δεν ήταν πάντα η δουλειά του συστήματος; 
Αυτό δεν κάνει πάντα το σύστημα; Να λοιδορεί, να πετά λάσπη και να συκοφαντεί, προκειμένου να αφανίσει τις φωνές που υψώνονται.  

Φίλιππος Τσιρτσώνης
Απόστρατος Αξιωματικός ΠΝ

Αναδημοσίευση από: http://imerisiaanafora.blogspot.gr/2014/10/euromil-fmma.html