10 Δεκ 2014

Οι διαδικασίες που ξεκίνησαν για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο εκλογών, δεν είναι λόγος να αναμένουμε τις εξελίξεις για να δούμε τι θα γίνει. Ξέρουμε τι θα γίνει και τι θα επακολουθήσει!

Η χώρα είναι ενταγμένη στην ευρωζώνη και ο δεσμός αυτός δεν αμφισβητείται από τωρινούς ή πιθανούς αυριανούς κυβερνώντες. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η χώρα υπόκειται σε υποχρεώσεις που οι κυβερνώντες κατά περίπτωση εννοείται ότι διαπραγματεύονται ή θα διαπραγματευτούν μετά την τυχόν εκλογή τους. Οι ευρωενωσιακές υποχρεώσεις όμως παραμένουν υποχρεώσεις και στη μια και στην άλλη περίπτωση, που σημαίνει ότι παλιά μέτρα σε βάρος μας  θα εξακολουθούν να ισχύουν, ενώ παράλληλα θα έρχονται και νέα. 

Έστω και με την παραδοχή ότι οι κυβερνώντες διαπραγματεύονται, τα μέτρα λιγότερο ή περισσότερο βαριά, εξαρτώμενα από την διαπραγμάτευση, θα εξακολουθήσουν να είναι σε βάρος μας. Κανείς από τους κυβερνώντες δεν υπόσχεται ότι θα ακυρωθούν συνολικά τα παλιά μέτρα ή θα σταματήσει η επιβολή νέων. Το πολύ – πολύ το περιτύλιγμα και ο τρόπος σερβιρίσματος να αλλάξει, στο περιεχόμενο όμως - ίσως- ελάχιστα. Μέτρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να έρχονται νέα με όποια μορφή ή σε όποια έκταση. Δείγμα είναι τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και η απόφαση του τελευταίου γιουρογκρούπ, που ξεκαθαρίζει ότι προϋπόθεση για την χώρα να εξασφαλίσει την προληπτική γραμμή πίστωσης είναι να ολοκληρωθούν τα "μεταρρυθμιστικά μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης που εκκρεμούν". Εννοείται και μετά βλέπουμε …

Καμιά επανάπαυση λοιπόν από πλευράς μας. Ανεξάρτητα της ψήφου μας έχουμε μόνο μια επιλογή: τον αγώνα! 

Μαζί με τους συνταξιούχους σήμερα, μαζί με τα εργαζόμενα ή άνεργα παιδιά μας αύριο!