5 Μαρ 2015

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ – ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Π.Ε.Α.Π.Σ.

Πραγματοποιήθηκε την 15η Φεβρουαρίου 2015 η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος και η Γενική Συνέλευση με την έγκριση των πεπραγμένων του 2014 (διοικητικό και οικονομικό απολογισμό) και  με την έγκριση του πλαισίου δράσης του Δ.Σ. για το 2015, στο ξενοδοχείο STANLEY.
Την εκδήλωση τίμησε σύσσωμο το Δ.Σ της Π.Ε.Α.Π.Σ., από την πολιτική ηγεσία ο υπεύθυνος συνδικαλιστικού του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος Μαυρόπουλος, ο Δ/ντής του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ιωάννη Πανούση, κος Μαστρογιάννης, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος που χοροστάτησε στην τελετή, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής Υποστράτηγος ΠΣ Δημοσθένης Αναγνωστάκης, ο Αρχίατρος της Δ/νσης Υγειονομικού Υποστράτηγος (ΥΓ) Χρήστος Παπαδόπουλος, ο υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων Α.Π.Σ. Αντιπύραρχος  Νικόλαος Τσόγκας με παρουσία του φωτογραφικού τμήματος, ο πρώην Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Ανδρέας Κόης, οι πρώην Υπαρχηγοί Αντιστράτηγοι ΠΣ Κοτσιώρης, Νίκας, Λαγός, πλήθος συναδέλφων, όλων των βαθμών. Τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αποστράτων, στην οποία συμμετέχει και η Ένωσή μας, εκπροσώπησε ο Χρήστος Δεληδήμου και ο Υποναύαρχος ε.α Γιάννης Ντουνιαδάκης, την  Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, το Σύλλογο Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΜ) ο Αντιπρόεδρός του Δημήτριος Σοφιανός, την Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ε.Δ. ο Πρόεδρός της Αντιναύαρχος ε.α. Γεώργιος Ροΐδης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Αρχιπύραρχος Φίλιππος Παντελεάκος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτριος Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης  Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος Σεραφείμ Τσιουγκρής και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Α.Π.Σ. Αντιστράτηγος ε.α Διονύσιος Βορίσης αναφέρθηκε στις μειώσεις ημερομισθίων, μισθών και συντάξεων  της προηγούμενης συγκυβέρνησης, στην κατάργηση κάθε έννοιας σταθερής και μόνιμης εργασίας, στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στην ολοσχερή κατεδάφιση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, στη δραστική υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας, στον περιορισμό των δωρεάν παροχών υγείας. Στην παραπέρα υποβάθμιση και συρρίκνωση του υπάρχοντος συστήματος πυροπροστασίας και πυρασφάλειας της χώρας,  τη διατήρηση των τριχοτομημένων εργασιακών σχέσεων, την επιβολή της ανταποδοτικότητας με την εμπορευματοποίηση των υφιστάμενων υπηρεσιών με την εφαρμογή του νόμου για την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Η ενοποίηση, είπε, των ταμείων επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων / συνταξιούχων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με παράλληλες μειώσεις επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους και αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, δεν άφησε όρθιο ούτε και το επικουρικό ταμείο μας ΤΕΑΠΑΣΑ το οποίο διαλύεται με νομοθετική πρόβλεψη και εντάσσεται στο ΕΤΕΑ ή δημιουργείται επαγγελματικό ταμείο επικουρικής ασφάλισης μέχρι την 28-2-2015. (επιλογή κατασπάραξης των αποθεματικών μας από τη «σκύλα» ή τη «χάρυβδη», όπως χαρακτηριστικά και εύστοχα ειπώθηκε από την ΠΟΕΥΠΣ που στη συνέχεια διάλεξε, χωρίς αιδώ, τη “χάρυβδη”).
Η προηγούμενη συγκυβέρνηση, συνέχισε, καλλιέργησε φρούδες ελπίδες ότι θα συμμορφωθεί με τις Αποφάσεις του ΣτΕ και του Ε.Σ και θα αποδώσει στους εργαζόμενους και συνταξιούχους των Σ.Α και Ε.Δ αναδρομικά τις αντισυνταγματικές περικοπές  των μισθών – συντάξεών τους από την 1-8-2012 και αναδρομικά από 1-1-2013. Αντ΄ αυτού απέδωσε πετσοκομμένα από ενδιάμεσους φορονόμους και κατά το μισό τη διαφορά του μισθού και τα αναδρομικά, σε αντίθεση με τις Αποφάσεις του ΣτΕ.
Πέρα από τις γνωστές ανατροπές και περικοπές στις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, η προηγούμενη συγκυβέρνηση επιβάλλει παραπέρα μείωση των συντάξεων επικουρικών και κύριων στο πλαίσιο της αποδοχής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.Το ύψος του εφάπαξ, θα εξαρτάται πλέον από την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, ακόμα και από τον αριθμό των δικαιούχων που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της νέας συγκυβέρνησης παγώνουν οι παραπάνω ρυθμίσεις. Δεν υφίσταται, όμως, απ΄ ότι ανακοινώνεται, κατάργηση όλων των παραπάνω ρυθμίσεων και επαναφορά της προ του 2009 οικονομικής κατάστασης.
Είμαστε αντίθετοι, συνέχισε, με τους νέους σχεδιασμούς για τον «νέο» υπολογισμό του εφάπαξ, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με την παραπέρα μείωση των συντάξεων. Είμαστε αντίθετοι με τη λογική  βιομηχανίας αγωγών κατά του Δημοσίου πληρωμένες από τις τσέπες των θιγομένων εργαζομένων / συνταξιούχων, εν προκειμένω των υπαλλήλων και αποστράτων των Σ.Α. και Ε.Δ, για την εφαρμογή θετικών αποφάσεων των δικαστηρίων υπέρ αυτών που οι κυβερνήσεις πρέπει όχι μόνο να τις λαμβάνουν υπόψη αλλά να τις εφαρμόζουν κατά γράμμα άμεσα. Είμαστε αντίθετοι με τη διάλυση της επικουρικής μας ασφάλισης και τις απανωτές μειώσεις των συντάξεών μας. Θα υπερασπιστούμε τις συντάξεις, τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, την Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια. Θα σταθούμε στο πλάι με όλες τις συνταξιουχικές οργανώσεις και με όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και θα δώσουμε τη μάχη για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόσθηκε ή και συνεχίζει να υλοποιείται με τη νέα συγκυβέρνηση.
Ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Α.Π.Σ. Αρχιπύραρχος ε.α Σάββας Θεοδωρής αναφέρθηκε επιγραμματικά στις δράσεις της Ένωσης το 2014 και επικέντρωσε στη ανελλιπή συμμετοχή της Ένωσης στις κινητοποιήσεις συνταξιουχικών  οργανώσεων και εργατουπαλληλικών σωματείων για την ανατροπή των αντιλαϊκών επιλογών της προηγούμενης συγκυβέρνησης.   Επεσήμανε  ότι τα δίκαια αιτήματα για τα οποία αγωνιζόμαστε χρόνια τώρα είναι κοινά με τα αιτήματα όλων των εργαζόμενων και συνταξιούχων, γι΄ αυτό άλλωστε η Ένωσή μας βρίσκεται στο ίδιο μετερίζι αγώνα και δεν εμφορείται από ιδιαιτερότητα σε σχέση με κάποια άλλα ειδικότερα αιτήματα που υπερπροβάλλονται από κάποιους συναδέλφους μας των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόνισε τη συμβολή της Ένωσης στη δημιουργία και δράση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αποστράτων (sea-a.blogspot.com) που στελεχώνεται από αποστράτους των Σ.Α και Ε.Δ., τη λειτουργία του συστήματος ενημέρωσης των μελών με sms, την πλήρη ενημέρωση των μελών για τη νομική διεκδίκηση της εφαρμογής των Αποφάσεων του ΣτΕ και του Ε.Σ, του εφάπαξ, τη συνεργασία μας με το νομικό μας σύμβουλο Κώστα Τσουκαλά, τον τρίχρονο αγώνα της Ένωσης για την καταβολή των οδοιπορικών αποστρατείας στους συναδέλφους με παραστάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, στη φυσική και πολιτική ηγεσία, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στη Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου που κατέληξε σε νίκη.
Θύμισε ότι το  Δ.Σ. της Π.Ε.Α.Π.Σ, λίγο μετά τις αρχαιρεσίες, το Μάρτη του 2014, έθεσε στη δημοσιότητα  πλαίσιο δράσης και πάλης των αιτημάτων μας. Τα αιτήματά μας  αγνοήθηκαν παντελώς από την προηγούμενη συγκυβέρνηση. Δηλώνουμε πως θα αγωνισθούμε στην ίδια κατεύθυνση και με τα ίδια αιτήματα και στο χέρι της νέας συγκυβέρνησης είναι να συμπορευτούμε για τη λύση τους ή να βρεθούμε αντιμέτωποι διεκδικώντας με διάφορες μορφές αγώνα να πάρουμε πίσω αυτά που μας «πρέπει» και μας τα αφαιρούν διαχρονικά οι πρότερες κυβερνήσεις αλλά και για να απαιτήσουμε να καλυφθούν και οι σύγχρονες ανάγκες μας που ασφυκτιούν με τη θανατερή λιτότητα που επέβαλε η προηγούμενη συγκυβέρνηση για να θησαυρίζουν οι κάθε λογής πλουτοκράτες (τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές…).

Περισσότερα στο : http://www.peaps.gr/?p=1645#more-1645