24 Μαρ 2015

Ο Συνήγορος του πολίτη για τις Ενώσεις αποστράτων (ΝΠΔΔ)

Ο Συνήγορος του πολίτη αν και δηλώνει αναρμόδιος σχετικά με την αναφορά του Αρχιπλοιάρχου Ιωάννη Βιδάκη, για την υποχρεωτική εγγραφή του και συνδρομή στην ΕΑΑΝ, εντούτοις εκθέτει τον προβληματισμό του για το αν συνάδει αυτή η υποχρεωτικότητα με την κατά κανόνα προβλεπόμενη ελευθερία της συμμετοχής ή όχι σε σωματεία, συλλόγους, ή ενώσεις.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
27 Ιανουαρίου 2015
Αριθμ. Πρωτ.:172101/3373/2015
Αγαπητέ κύριε ΒΙΔΑΚΗ
Σε συνέχεια της αναφορά σας με κωδικό υπόθεσης 172101, καθώς και των επανειλημμένων τηλεφωνικών επικοινωνιών σας, κατά τις οποίες συζητήσαμε αναλυτικά για το ζήτημα που μας έχετε θέσει, αλλά και για τις εκ νόμου αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη, σας ενημερώνουμε και εγγράφως τα ακόλουθα.
Σύμφωνα με τον ν. 3094/2003, άρθρο 3 παρ.3, ο Συνήγορος του Πολίτη: «…ερευνά ατομικές Διοικητικές πράξεις ή παραλείψεις ή υλικές ενέργειες οργάνων των Δημοσίων υπηρεσιών που παραβιάζουν δικαιώματα ή προσβάλλουν νόμιμα συμφέροντα φυσικών ή νομικών προσώπων».
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αναφορά σας, δεν υπάρχει ατομική Διοικητική πράξη ή παράλειψη των αρμοδίων υπηρεσιών που να σας αφορά και να λαμβάνει χώρα κατά παράβαση της νομοθεσίας, ώστε να ενεργοποιείται ο διαμεσολαβητικός ρόλος μας και να μπορεί να ελεγχθεί από εμάς. Αντίθετα, διαμαρτύρεστε και ζητάτε την παρέμβασή μας επειδή ως απόστρατος Αρχιπλοίαρχος, με βάσει το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, συμμετέχετε υποχρεωτικά στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, ενώ από το μέρισμα που σας καταβάλει το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού παρακρατείται υποχρεωτικά η προβλεπομένη από τις οικίες διατάξεις εισφορά, που αποδίδεται στην ανωτέρω Ένωση.
Παρόλα αυτά με αφορμή το περιεχόμενο της αναφοράς σας, θα θέλαμε να ενημερωθείτε τόσο εσείς, αλλά κυρίως οι υπηρεσίες στις οποίες κοινοποιείται το παρόν έγγραφό μας, για κάποιες πρώτες παρατηρήσεις, σχετικά με το ζήτημα που μας έχει τεθεί.
Από την πολύ προσεκτική έρευνα της υπόθεσής σας, προέκυψε ότι σύμφωνα με το ΝΔ 1171/1972 η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) είναι ΝΠΔΔ και με την αποστρατεία καθίστανται υποχρεωτικά μέλη της οι Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί των Κλάδων Ενόπλων Δυνάμεων.
Περαιτέρω από το άρθρο 4 παρ.2 του εν λόγω νομοθετήματος, προκύπτει ότι οι πόροι του Νομικού Προσώπου εισπράττονται υποχρεωτικά από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και αποδίδονται στις αντίστοιχες ενώσεις. Παράλληλα ο σκοπός του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, όπως περιγράφεται στο άρθρο 1 ν.5481/1981 είναι η υλική ενίσχυση των μετόχων και των μερισματούχων του, καθώς και των οικογενειών αυτών.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να εκθέσουμε τον προβληματισμό μας για το εάν συνάδει η ανωτέρω υποχρεωτικότητα της συμμετοχής των αποστράτων σε Ένωση με την κατά κανόνα προβλεπόμενη ελευθερία της συμμετοχής ή όχι σε σωματεία, συλλόγους, ή ενώσεις, αλλά κυρίως με αυτόν τον ίδιο τον σκοπό των Ενώσεων Αποστράτων όπως περιγράφεται στο άρθρο 2του ΝΔ, όπου μεταξύ των άλλων αποβλέπει στη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των μελών, διατήρηση των σχέσεων με τους εν ενεργεία συναδέλφους τους, παροχή βοήθειας και περίθαλψης στα μέλη που έχουν ανάγκη κ.α.
Κατά την εκτίμησή μας, οι ανωτέρω σκοποί, όπως διατυπώνονται στο προαναφερόμενο άρθρο, προσδιορίζουν περισσότερο, στην ελεύθερη βούληση των πολιτών να συμμετέχουν ή όχι σε μια ένωση, προκειμένου να εκπληρώσουν μεταξύ των άλλων και τον κοινωνικό ρόλο τους, όπως προσδιορίζεται στη σχετική διάταξη, ενώ αντίθετα η υποχρεωτικότητα της συμμετοχής, κατά το οικείο Ν.Δ, πιθανόν να δυναμιτίζει την ουσιαστική και συνειδητή συμμετοχή, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να υποβιβάζεται σε μηχανισμό απομόνωσης από την συνολική κοινωνική ζωή.
Κατόπιν των ανωτέρω θα θέλαμε να προτείνουμε στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, να εξετάσουν το ενδεχόμενο πιθανής ανάληψης εκείνων των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα κρίνονταν ως πρόσφορες και κατάλληλες στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα ζητήματα που έχουν εκτεθεί ανωτέρω.
Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Κ’ 
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΨΝ (Δ.ΕΝ.ΔΗ.Σ)
ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΟΧΩΝ
Πηγή
aneaed.gr