22 Απρ 2015

ΤΙΜΩΝΤΑΣ, ΟΣΟΥΣ ΟΡΘΩΣΑΝ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΡΙΛΙΑΝΗ ΧΟΥΝΤΑ


  Μια σεμνή, τελετή, με διοργανωτή το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων 1967 – 1974, πραγματοποιήθηκε το πρωί χτες στο μαρτυρικό χώρο του πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ, γεμάτη μνήμες απ’ τους αγώνες αυτών που όρθωσαν το ηθικό και ψυχικό τους ανάστημα απέναντι στην απριλιανή χούντα και στην ασημαντότητα των επίορκων ένστολων της.
 Ιδιαίτερη και συγκινητική, η παρουσία αντιπροσωπειών μαθητών των στρατιωτικών παραγωγικών σχολών, του Προέδρου της Π.Ο.Ε.Σ. Αντισυνταγματάρχη κ. Τσουκαράκη Ανέστη, εκπροσώπων φορέων αποστράτων (ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ – ΚΕΘΑ), της συζύγου του ηρωικού βασανισμένου Στρατηγού Μουστακλή καθώς και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Τόσκα. Το απόγευμα έγινε άλλη εκδήλωσηστον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με  ομιλίες και διοργανωτές τον ΣΦΕΑ ’67-’74 και την ΚΕΘΑ. Για να διαβάσετε τον χαιρετισμό της ΚΕΘΑ που εκφωνήθηκε στην εκδήλωση επιλέξτε «Ομιλίες».  
  Δεν ξεχνάμε  τη μέρα εκείνη που επέβαλλαν τη δικτατορία στη χώρα μας χρησιμοποιώντας ως όργανα τμήμα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, δεν ξεχνάμε τους δολοφονημένους από τη χούντα, τους βασανισθέντες, τους φυλακισθέντες, όσους εξορίστηκαν.... τους τιμούμε όπως τιμούμε και όσους αγωνίσθηκαν κατά του τυραννικού καθεστώτος... θλιβόμαστε και οργιζόμαστε που υπάρχουν ακόμα φιλοχουντικοί, ναζιστές, οπαδοί φασιστικού Κόμματος που γιορτάζουν κάθε τέτοια επέτειο επιβολής της δικτατορία. 22/4/2015


http://ketha.gr/nea.html


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΕΘΑ

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα συμμετέχει στην σημερινή εκδήλωση μνήμης, αποτίωντας φόρο τιμής, στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, στα μέλη του ΣΦΕΑ, που αντιστάθηκαν στον αυταρχισμό και τον φασισμό! Τιμούμε εκείνους που δεν λύγισαν σε βασανιστήρια και αποτελούν φάρους για τις νεότερες γενιές να χαράξουν την πορεία τους στις σημερινές και τις αυριανές συνθήκες.
Ας υπογραμμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι μερίδιο της ίδιας τιμής δικαιούνται και πολλοί Υπαξιωματικοί και Αξιωματικοί και των τριών κλάδων των Ε.Δ. που επίσης αντιστάθηκαν στη χούντα, οργανώθηκαν σε «παράνομες» αντιχουντικές ομάδες, συνελήφθησαν φυλακίσθηκαν/ εξορίστηκαν, βασανίσθηκαν, αποτάχθηκαν. Φυσικά μιλάμε για την εξαίρεση του κανόνα, καθώς είναι γνωστό πώς γινόταν η επιλογή των στελεχών προδικτατορικά και έτσι εξηγείται πως σημαντικό ποσοστό μονίμων στήριξαν ή ανέχτηκαν τη χούντα. Όμως μερίδα της ελληνικής κοινωνίας απαξίωσε συλλήβδην τους στρατιωτικούς εξαιτίας της δικτατορίας και επί πολλές δεκαετίες μετά το ‘74. Το φαινόμενο αυτό προκαλούσε και προκαλεί πικρία, αφού όσοι υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια στις ΕΔ είναι παιδιά της μεταπολίτευσης.
Λέγοντας αυτό, δεν παραβλέπουμε ότι το 2011 νοσταλγοί της χούντας τραγούδησαν τον «ύμνο» της στη Σχολή Ευελπίδων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα εθνικιστικά - ρατσιστικά συνθήματα κατά τη διάρκεια παρελάσεων δείχνει τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνητικών κομμάτων γύρω από το σοβαρό θέμα της δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης των στελεχών. Ας ευχηθούμε η σημερινή κυβέρνηση να κάνει αυτό που πρέπει και ότι η συμμετοχή σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών στην κατάθεση στεφάνων στο ΕΑΤ / ΕΣΑ, που έγινε σήμερα το πρωί, δεν θα παραμείνει ένα μεμονωμένο δείγμα καλών προθέσεων.

Σύμφωνα με το δόγμα της καθεστυκίας τάξης προδικτατορικά, που ακραιφνείς εκφραστές του ήταν οι επίορκοι χουντικοί, ο κίνδυνος για την πατρίδα ήταν διπλός. Ο ένας ήταν ο «εσωτερικός εχθρός» και ο άλλος ο «από βορρά κίνδυνος»! Ο πρώτος σημάδευε μια συγκεκριμένη ομάδα πολιτών, που μάλιστα δεν ήταν και πολύ στενή αφού συμπεριλάμβανε ακόμα περισσότερους και από τους λεγόμενους «συνοδοιπόρους»! Ο άλλος εχθρός ήταν οι γειτονικές χώρες που ανήκαν στο σύμφωνο της Βαρσοβίας. Το Αιγαίο δεν προκύπτει ότι τους απασχολούσε. Όφειλαν να φυλάνε τα βόρεια σύνορα πιστοί στις ΝΑΤΟικές τους «υποχρεώσεις»! Στο ίδιο πλαίσιο η Κύπρος έπρεπε να μείνει μακριά από την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης, κάτι που θα εξασφαλιζόταν από την διχοτόμηση της. Κάτω από την πίεση ΗΠΑ- Αγγλίας-ΝΑΤΟ το Κυπριακό δεν υπήρχε περίπτωση να οδηγηθεί στη διχοτόμηση από μια κοινοβουλευτική κυβέρνηση, παρά μόνο από μια δικτατορία. Έτσι και έγινε! Πολλά χρόνια μετά την καταστροφή η παραδοχή του ρόλου των ΗΠΑ και η συγγνώμη του Προέδρου τους για την στήριξη της δικτατορίας δεν επαρκεί!

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τον «εσωτερικό εχθρό», όπως εκείνα τα χρόνια! Έτσι ελληνικά στρατεύματα ασκούνται για την αντιμετώπιση του «εχθρού λαού». Είδαμε στρατεύματα στο δρόμο με την ευκαιρία των ολυμπιακών αγώνων, αλλά και πιο πρόσφατα με καθήκοντα φρούρησης των επισήμων σε παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Δεν ξεχνάμε και δημοσιεύματα ότι υπήρξε ανάλογη πρόταση και σε υπουργικό συμβούλιο της εποχής. Επίσης επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΣ, ΓΕΝ έχουν δηλώσει ότι κατά τη θητεία τους, τους ζητήθηκε αξιοποίηση των ΕΔ με κατασταλτικά καθήκοντα. Ο ελληνικός λαός 48 χρόνια μετά, θυμάται τα τανκς, θυμάται το ΕΑΤ / ΕΣΑ και την ανεπίτρεπτη τότε χρήση των ΕΔ ενάντια στις ελευθερίες του. Δεν χωράει συζήτηση! Ο ρόλος των ΕΔ σταματά στην άμυνα της χώρας και δεν θα δεχτούμε την ανάδειξη τους σε μηχανισμό καταστολής!
Την περίοδο πριν και μετά την δικτατορία οι συμμαχικές «υποχρεώσεις» προσανατόλισαν τις ΕΔ στον «από βορρά κίνδυνο». Σήμερα οι Ευρωατλαντικοί σύμμαχοι αναθέτουν στις ΕΔ της χώρας αποστολές σε κάθε γωνιά της γης. Η ΚΕΘΑ είναι κάθετα αντίθετη με τις αποστολές εκτός συνόρων για πολλούς λόγους! Αναρωτιόμαστε μάλιστα, άραγε μια τέτοια συμμετοχή των ΕΔ της χώρας, όπως και η παραχώρηση βάσεων και κάθε είδους υποδομών σε ξένα στρατεύματα δεν είναι φανερό, ότι την φέρνει όλο και πιο κοντά σε μια γενικότερη πολεμική σύγκρουση; Αλλά μήπως υπό την σκέπη των μεγάλων συμμάχων είναι εξασφαλισμένα τα κυριαρχικά δικαιώματα και η άμυνα της χώρας; Σχετικά θυμίζουμε ενδεικτικά τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από Ελληνικά νησιά, τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και την αντίστοιχη στάση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ!
Απαιτούμε :
·       Δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των στελεχών των ΕΔ,
·       Όχι στη χρήση των ΕΔ σε κατασταλτικά καθήκοντα εντός συνόρων και σε αποστολές εκτός συνόρων
·       Αποδέσμευση της χώρας από τις συμμαχίες που μόνο δεινά για τη ίδια και το λαό της έχουν προσφέρει, ενώ τους φέρνουν πιο κοντά σε γενικότερη πολεμική εμπλοκή!


21/4/2015

Η Γραμματεία της ΚΕΘΑ


http://ketha.gr/ekdhlwseis.html