25 Ιουλ 2015

Από – προς μέλη της ΣΕΑΑ: Να ξεμπλοκαριστούμε και να δούμε τι θα κάνουμε!

 Μέλη της ΣΕΑΑ, που παραμένουν μέχρι αυτές τις μέρες εντός των τειχών, συναντηθήκαμε στη ΛΑΕΔ για καφέ και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση που βιώνουμε. Ανεξάρτητα των επιλογών που έκανε ο καθένας μπροστά στην κάλπη, διαπιστώσαμε ότι κάθε οικογένεια αντιμετωπίζει πάνω κάτω τα ίδια προβλήματα: μεγάλη οικονομική στενότητα που έχει οδηγήσει σε γενικότερη υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής, κακοπληρωσιά - ανεργία – μετανάστευση των παιδιών μας, κοινωνικά προβλήματα! Με μια κουβέντα ο κοινωνικός μας περίγυρος, οι απλοί άνθρωποι του λαού, ανάμεσά τους και η πλειοψηφία των αποστράτων, τα φέρνουν πολύ δύσκολα.
Μετά τα δύο πρώτα μνημόνια η πετσοκομμένη σύνταξη δεν φτάνει να καλύψει τις υποχρεώσεις κάθε οικογένειας. Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που πρόσφατα προστέθηκαν στα προηγούμενα μέτρα, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Στα νοσοκομεία τα προβλήματα όλο και μεγαλώνουν. Η συμμετοχή που πληρώνουμε σε γιατρούς και φάρμακα είναι σημαντική. Ανησυχία υπάρχει σε σχέση με την τύχη των Μετοχικών μας ταμείων μετά την ήδη ψηφισμένη «ενοποίηση» των Επικουρικών Ταμείων και ειδικότερα μαθαίνοντας για αύξηση των κρατήσεων, αλλά και για κατάργηση όλων των «κοινωνικών πόρων». Δεν ξεχνάμε τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών που εγκαθιδρύεται, όπως και την περιβόητη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που επιβάλλεται πλέον και στις κύριες συντάξεις. Τα Ταμεία οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό, επίσης με το πάγωμα της κρατικής χρηματοδότησης τους στα σημερινά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι το 2021. Εκτιμούμε ότι συνολικά η πολιτική που ακολουθείται θα φέρει νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
Κατά την συνάντηση συζητήθηκε και η τύχη της δημόσιας περιουσίας που ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις αλλά και γενικότερα, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια κλπ. Οι περικοπές στις ΈΔ μας ανησυχούν επίσης τόσο σε σχέση με το ξεπούλημα περιουσίας τους στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, όσο και με την τυχόν επίδραση της μείωσης των δαπανών στην επιχειρησιακή ικανότητα των ΕΔ.
Από την όλη συζήτηση έγινε καθαρό ότι προς το παρόν ψηφίστηκαν μόνο τα «προαπαιτούμενα», δηλαδή το προοίμιο μιας ακόμα συμφωνίας – μνημόνιο, που σημαίνει ότι μας περιμένουν ακόμα χειρότερες μέρες ή όπως λέγεται: πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!
Ανεξάρτητα από το τι ψηφίσαμε στο δημοψήφισμα ή στις τελευταίες εκλογές, πρέπει εμείς - οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι - να κοιτάξουμε την δική μας τσέπη, την δική μας ζωή και να σκεφτούμε αν είναι έτσι όπως θα την θέλαμε και μας αξίζει, ή όχι! Τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν με αλλεπάλληλες πληροφορίες που μας εγκλωβίζουν σε επί μέρους θέματα και μας αποπροσανατολίζουν. Ας ξεφύγουμε! Ας ξεμπλοκάρουμε το μυαλό μας από το γενικότερο «πιπίλισμα» στο οποίο έχουν επιδοθεί τα ΜΜΕ και να επικεντρωθούμε στα δικά μας προβλήματα και των άλλων απλών ανθρώπων του λαού γύρω μας.
Δεν εξουσιοδοτήσαμε κανένα με την ψήφο μας να ενεργεί εξ ονόματος μας και εμείς να καθόμαστε στο καναπέ παρέα με τα ΜΜΕ να παρακολουθούμε τον βιασμό μας! Τα μέτρα που μας ξεζουμίζουν δεν είναι προσωρινά! Εμείς δεν φταίξαμε σε τίποτα για την σημερινή κατάντια του λαού και της χώρας, ούτε και «μαζί τα φάγαμε»! Επίσης από το «χρέος» που έχει συσωρευθεί εμείς δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ, ούτε και θα πάρουμε μερτικό από τα 85 δις του επόμενου μνημονίου, που φορτώνουν στα εγγόνια μας! Επομένως λοιπόν δεν μας μένει άλλος δρόμος από το να ξεφύγουμε από την μοιρολατρία και να αρχίσουμε ένα αγώνα διαρκείας, όπως ακριβώς γράφεται και στον υπέρτιτλο της ιστοσελίδας της ΣΕΑΑ! Χρειάζεται αγώνας για να αποκρούσουμε τις επόμενες εξελίξεις σε βάρος μας και για να διεκδικήσουμε όλα όσα χάσαμε με τα μνημόνια των προηγούμενων χρόνων.
Παράλληλα όμως, όπως αναλύθηκε κατά τη συζήτηση, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι ενώ πολύ σωστά πρέπει να κυνηγήσουμε την βελτίωση της ζωής μας σε επί μέρους θέματα, η προσπάθεια μας αυτή μπορεί να είναι καρποφόρα μόνο ως ένα βαθμό. Τα οφέλη από τον όποιον αγώνα θα είναι περιορισμένα και πάντως όχι οριστικά, αν δεν αναζητήσουμε την αλλαγή της συνολικής πολιτικής που μας διαφεντεύει και είναι η βασική αιτία των δεινών μας!

Μετά τις παραπάνω απόψεις και σκέψεις που ανταλλάχθηκαν, η συζήτηση κατέληξε ότι πρέπει:
  • Να καλέσουμε τα μέλη μας σε τακτικότερες συναντήσεις για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων «επί του πρακτέου», καθώς και για ενεργή συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της ΣΕΑΑ.
  • Να αυξήσουμε τις επαφές μας με συλλόγους αποστράτων και μεμονωμένους συναδέλφους, να ακούσουμε τις απόψεις τους και να τους καλέσουμε να διαμορφώσουμε ένα κατά το δυνατό κοινό πρόγραμμα δράσεων, ώστε να συμμετάσχουν όσο γίνεται περισσότεροι στον κοινό αγώνα με τον υπόλοιπο λαό και με προτεραιότητα την αλληλεγγύη.


25/7/2015

ΓΝ