31 Οκτ 2015

Επικουρικά Ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας: Βορά στις ασφαλιστικές εταιρείες


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και ανάμεσα στα άλλα είπε για τα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΤΕΑΠΑΣΑ) του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας: «Υπάρχει ένα πρόβλημα με το Ταμείο τους, το ΤΕΑΠΑΣΑ, για το οποίο συζητήσαμε με τον κ. Κατρούγκαλο τις προηγούμενες ημέρες και νομίζω είναι σε καλό δρόμο η επίλυση του προβλήματος». Τι εννοεί, αλήθεια, ο υπουργός όταν λέει «νομίζω είναι σε καλό δρόμο η επίλυση του προβλήματος»; Πιο συγκεκριμένα, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά από αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), με την παρουσία των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του Πολίτη, η κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού Εργασίας, είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ΠΟΑΣΥ: «
Οτι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημα, όσον αφορά τη μετατροπή των Ταμείων σε Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία». Τόνισε μάλιστα ότι τον προσεχή Νοέμβρη στο νόμο για το Ασφαλιστικό θα δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα Ταμεία, τόσο Επικουρικής Ασφάλισης όσο και Πρόνοιας, να μετατραπούν, εφόσον το επιθυμούν, σε αυτοδιαχειριζόμενα. Η δημιουργία των Επαγγελματικών Ταμείων είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και της ΕΕ, την οποία υλοποιούν οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι στην πατρίδα μας και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες, με στόχο την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη συρρίκνωση των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων. Η κυβέρνηση μετατρέπει το δικαίωμα της Ασφάλισης από κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση του κράτους και της εργοδοσίας σε ατομική υπόθεση.
Στην πραγματικότητα, τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών και των τραπεζών έχουν βάλει στο μάτι το ζεστό χρήμα που υπάρχει στα αποθεματικά των Επικουρικών Ταμείων των Σωμάτων Ασφαλείας και είναι χρήματα που προέρχονται από τις κρατήσεις του μισθού του προσωπικού τους. Οι άνδρες και οι γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας θα αναλάβουν οι ίδιοι εξολοκλήρου τόσο το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης όσο και την επισφάλεια από την ενδεχόμενη χρεοκοπία της διαχειρίστριας ασφαλιστικής εταιρείας. Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία το 2008 τα Επαγγελματικά Ταμεία είχαν σε παγκόσμιο επίπεδο απώλειες που άγγιξαν τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψήφισαν συρρίκνωσαν το δικαίωμα της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Κοινωνικής Ασφάλισης και άνοιξαν το δρόμο για την ιδιωτική ασφάλιση. Αλλωστε, και ο αντιασφαλιστικός νόμος Ρέππα, που καθιέρωσε τη λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων και τον οποίο επεκτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προβλέπει ότι οι εταιρείες που θα διαχειρίζονται τα κεφάλαια των Επαγγελματικών Ταμείων, θα μπορούν να επενδύουν μέχρι και το 95% των εισφορών που θα παρακρατούν από τα μέλη του Ταμείου. Επιπροσθέτως να σημειωθεί ότι και στην αναλογιστική μελέτη που πραγματοποιήθηκε μετά από παραγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ), προκύπτει πως τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζουν σήμερα τα Επικουρικά Ταμεία θα καλυφθούν είτε μέσα από μεγάλες αυξήσεις εισφορών, μέχρι και 66%, είτε με μειώσεις παροχών μέχρι και 34%. Δηλαδή, το κόστος για την κάλυψη των ελλειμμάτων θα το επιβαρυνθεί το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του Ταμείου και τη δυνατότητα κάλυψης των ασφαλισμένων. Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) δεν πρέπει να επιτρέψει να δρομολογηθούν όλα αυτά. Εχει υποχρέωση να αντισταθεί. Να αναλογιστεί τι έχει πληρώσει μέχρι σήμερα, για το χρέος που το ίδιο δεν δημιούργησε. Καμία ευθύνη δεν έχουν οι ασφαλισμένοι για τη σημερινή κατάσταση των Ταμείων. Για τα ελλείμματα δεν φταίνε οι παροχές και οι συντάξεις, όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν λένε λέξη για το τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, για το «κούρεμα» από το PSI. Και οι τότε κυβερνήσεις υπόσχονταν στους ασφαλισμένους ότι αυτά γίνονταν για τη σωτηρία των Ταμείων και κατέληξαν στη χρεοκοπία. Το προσωπικό των ΣΑ και οι απόστρατοι θα πρέπει, επιτέλους, να πάψουν να βλέπουν το τυρί και όχι τη φάκα. Να σκεφτούν πόσες φορές τους έταξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι θα εξαιρεθούν από τα μέτρα. Να θυμηθούν ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε το ίδιο όταν τους έταζε ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα προ περικοπών επίπεδα, ενώ στην πραγματικότητα έγιναν και μέλλει να επακολουθήσουν και νέες μειώσεις.
Η κυβέρνηση το ίδιο κάνει και σήμερα αφού ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη σχετική συνέντευξη δήλωσε για την απόφαση του ΣτΕ: «Είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε μήπως μπορέσουμε σταδιακά και το αντιμετωπίσουμε». Η λύση των προβλημάτων τους, που είναι κοινά με αυτά των υπόλοιπων εργαζομένων και συνταξιούχων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που και αυτοί πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, βρίσκεται στη συμπόρευση, στην ενότητα δράσης και αγώνα. Θα πρέπει να αποκαλύψουν τα ψεύτικα διλήμματα που βάζει η κυβέρνηση ανάμεσα στη σύσταση του Επαγγελματικού Ταμείου ή την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Και οι δύο επιλογές έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Μπαίνει ταφόπλακα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση και απαλλάσσεται οριστικά το κράτος από τις εγγυήσεις και τις υποχρεώσεις του για την Κοινωνική Ασφάλιση. Τα παιδιά μας δεν πρέπει να ζήσουν σε μια κοινωνία χωρίς δικαιώματα και παροχές.
Να μην επιτρέψουμε καμιά νέα περικοπή στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και να απαιτήσουμε την αποκατάστασή τους στα επίπεδα του 2009, καθώς και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ με κατάργηση των νόμων Ν.3865/10 (άρθρ. 11 - Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων - ΕΑΣ, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 13 του άρθρ. 2 του Ν.4002/11 και με την επιπλέον εισφορά του άρθρ. 2 παρ. 14 εδ. α του ίδιου νόμου), Ν.3986/2011 (κράτηση φόρου και ΕΑΣ), Ν.4024/2011 (μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.10 του αρθρ. 1), Ν.4051/2012 (μείωση σύνταξης), Ν.4093/2012 (μείωση σύνταξης).
Να αγωνιστούμε για την επιστροφή όλων τα λεηλατημένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και να διεκδικήσουμε να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης (επενδύσεις στο χρηματιστήριο κ.ά.) που στόχο έχει να παραδίδει τα χρήματά μας στο μεγάλο κεφάλαιο.
Είναι ώρα οι απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας μέσα από τις Ενώσεις μας να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή των μέτρων. Πρώτος σταθμός στη δράση μας ας είναι η μαζική συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 12ης Νοέμβρη, μαζί με τις οικογένειές μας, να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτήν την πολιτική.

Σάββας ΘΕΟΔΩΡΗΣ
Αρχιπύραρχος ε.α.Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας ΕνωσηςΑποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ)



 Αντιγραφή από: http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=31/10/2015&id=16010&pageNo=24