12 Δεκ 2015

MIA MIKΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΑΣ ΙΔΙΟΤΥΠΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

        Στο καφενείο της λέσχης αξιωματικών κάθεται μια παρέα αποστράτων και κουβεντιάζει ήρεμα θυμούμενη τα παλιά. Σε μια στιγμή ένας  αξιωματικός ε.α. ανώτερου βαθμού απευθύνεται στο μεγαλύτερο της παρέας  ανώτατου βαθμού και ρωτάει  γεμάτος απορία και με μόλις διακρινόμενο ειρωνικό ύφος.                                                                                                                     
          -Να ρωτήσω κάτι κύριε ναύαρχε;
-Στη διάθεσή σου απαντά όλος ευγένεια ο ναύαρχος.
-Εγώ μπορώ να γίνω Δήμαρχος ;
-Βεβαίως και μπορείς, αν σε ψηφίσουν.
-Να γίνω βουλευτής ;
-Εξυπακούεται λέει ο ναύαρχος προσπαθώντας να κρύψει τον εκνευρισμό που δημιουργεί μια ερώτηση που έχει αυτονόητη απάντηση.
-Να γίνω Πρωθυπουργός μπορώ ;
-Βεβαιότατα  λέει υψώνοντας τον τόνο της φωνής του.
-Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορώ ;
-Είναι δεδομένο ότι μπορείς απαντά με εκνευρισμό πλέον.
-Να γίνω πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑΝ) μπορώ;                                                                                
Ο ναύαρχος για μια στιγμή μένει σαν κεραυνόπληκτος και αδυνατεί να απαντήσει. Γρήγορα όμως βρίσκει την αυτοκυριαρχία του και απαντά.
-Όχι δεν μπορείς να γίνεις πρόεδρος της ΕΑΑΝ. Μόνο οι διατελέσαντες ανώτατοι αξιωματικοί μάχιμοι μπορούν να γίνουν .
Πεισματωμένος  ο προερχόμενος από υπαξιωματικό ανώτερος γυρίζει στο σπίτι του και ψάχνει νόμους και Σύνταγμα για να βρει εξήγηση στην πρωτοφανή αντίφαση, δηλαδή  να μπορεί κανείς να ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας και να του απαγορεύεται να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος μιας ένωσης. Η έρευνά του έδειξε τα εξής:
Το καθεστώς λειτουργίας των ενώσεων των αποστράτων διέπεται από το ΝΔ 1171/1972 . Στο άρθρο 3 του εν λόγω ΝΔ  αναγράφεται « Τακτικά μέλη των ενώσεων καθίστανται υποχρεωτικώς ε.α. αξιωματικοί και ανθυπασπισταί..»  Όμως στο άρθρο 12 παρ. 1 του Συντάγματος αναφέρεται « Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνιστούν ενώσεις και μη κερδοσκοπικά σωματεία.» Όπως είναι εμφανές δεν υπάρχει το υποχρεωτικό συμμετοχής σε ενώσεις  και επομένως η σχετική διάταξη του ΝΔ 1171 είναι σε ευθεία δυσαρμονία με το Σύνταγμα του κράτους.

Στο άρθρο 5 παρ. 2 του ΝΔ 1171 προβλέπεται « Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ανώτατοι αξιωματικοί βαθμού αντιστράτηγου ή υποστρατήγου και αντιστοίχων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων ..»  Σε αντίθεση το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος διακηρύσσει « Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» και στη παρ. 2 « Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις»  Και εδώ η συγκεκριμένη διάταξη του ΝΔ 1171/72 βρίσκεται εκτός συνταγματικών απαιτήσεων. Στη ουσία αφαιρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις συγκεκριμένες θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου των ενώσεων αποστράτων  σε χιλιάδες απόστρατους αξιωματικούς .

Υπάρχει  βέβαια και η άλλη ετσιθελική διάταξη, απόρροια των προηγούμενων . Γράφει λοιπόν το άρθρο 4 του ΝΔ 1171 « Οι πόροι των ενώσεων προέρχονται α) εκ των μηνιαίων εισφορών των μελών καθοριζομένων εκάστοτε δι αποφάσεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης.»

Το ΝΔ διάταγμα 1171/72 συντάχτηκε μεσούσης της δικτατορίας και διαπνέεται όπως ήταν αναμενόμενο από « το αποφασίζομεν και διατάσσομεν» με σκοπό τον  έλεγχο των αξιωματικών και μετά την αποστρατεία τους.  Όμως από τότε πέρασαν 40 και πλέον χρόνια και καμμιά μεταπολιτευτική κυβέρνηση δεν φρόντισε να το αλλάξει. Ίσως γιατί έτσι βολευόταν και αυτές ;

Είναι πλέον στοιχειώδης δημοκρατική ανάγκη το ΥΕΘΑ να προχωρήσει στην κατάργηση των αυθαίρετων διατάξεων του ΝΔ 1171.
Γιατί η συμμετοχή σε οποιαδήποτε ένωση είναι εθελοντική και όλοι οι συμμετέχοντες έχουν το ίδιο δικαίωμα του εκλέγεσθαι . Ακόμα δεν έχει δικαίωμα κανένας υπουργός να διατάσσει κρατήσεις από τις συντάξεις υπέρ ενώσεων.      

Α. Γιαννόπουλος

πηγή: http://protovoyliaapostraton.webnode.com/news/mia-mikri-istoria-enas-idiotypos-ratsismos/