16 Φεβ 2016

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας ...!

Οι συγκεντρώσεις αποστράτων
Η στάση των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών (ΝΠΔΔ)
Οι θέσεις της ΚΕΘΑ

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) αν και από την ίδρυσή της ήταν προσανατολισμένη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, όταν οι ανάγκες από την κρίση άρχισαν να μας πνίγουν, έστρεψε τις κύριες προσπάθειές της στη μάχη απέναντι στην επίθεση που δεχόμασταν όλοι οι συνάδελφοι και οι οικογένειές μας!
Με την ΚΕΘΑ, και όχι μόνο, πάντα παρούσα, ορισμένες, από τις πολλές αγωνιστικές δράσεις αποστράτων, ξεχώρισαν και μπορούν να θεωρηθούν σταθμοί! Η πρώτη οργανωμένη συμμετοχή σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας (Δεκέμβρης 2010) εντάχθηκε, παρά τις επιφυλάξεις που υπήρχαν, σε συγκέντρωση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Η στάση μας αυτή γρήγορα αναθεωρήθηκε. Η τελευταία πορεία αποστράτων αυτού του τύπου (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) έγινε το Φλεβάρη 2011.
Ακολούθησαν η συγκέντρωση έξω από την πύλη του ΥΕΘΑ (30/9/2011) και η συγκέντρωση αποστράτων και εν ενεργεία στην Παλιά Βουλή (Σεπτέμβριος 2012) κατά τις οποίες μάλιστα είχαμε σημαντική συμμετοχή συναδέλφων. Σκεφτήκαμε όμως ότι οι απόστρατοι δεν μπορεί να απουσιάζουμε από «μάχες» του υπόλοιπου λαού που διεκδικεί λύση στα οξυμμένα προβλήματα όλων μας. Έτσι από τον Νοέμβριο 2012 αρχίσαμε να οργανώνουμε χωριστές μεν συγκεντρώσεις/μπλοκ συνήθως στην πλατεία Κολοκοτρώνη, αλλά την ίδια μέρα – ώρα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και συνταξιούχους! Έτσι ενώ συνεχιζόταν η επίθεση στη ζωή ολόκληρου του λαού που αντιδρούσε με αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις και πορείες, είχαμε παράλληλη συμμετοχή αποστράτων με σημαντικότερες κάποιες ευάριθμες συγκεντρώσεις τους στις αρχές του 2013. 

Σ’ όλη αυτή τη διαδρομή οι Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών (ΕΑΑ):
1.     έκαναν την εμφάνιση τους μόλις μερικές μέρες πριν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης έξω από το ΥΕΘΑ (30/9/2011), όταν, από τις επαφές τους με την πολιτική ηγεσία, πείσθηκαν ότι υπήρχε φόβος για την κατάργηση τους.
2.     διέσπασαν την κοινή δράση φορέων οργανώνοντας αντι-συγκέντρωση αμέσως μετά την μεγαλειώδη εκείνη της 12ης Σεπτεμβρίου 2012 με εε και ε.α., από την οποία μαζί με άλλους φορείς απουσίασαν! Προηγουμένως είχαν προσπαθήσει να ελέγξουν την οργάνωση των σχεδιαζόμενων κινήσεων εξορκίζοντας την κοινή κάθοδο με τους εε (όπως είχε αποφασίσει ο φορέας τους), ενώ προσπάθησαν να μας τρομοκρατήσουν για δήθεν «κατάλυση της έννομης τάξης» και ανάμεσα στις άλλες νουθεσίες μάς συνέστησαν να αποφεύγουμε στα κείμενα μας όρους όπως: «λαός», «αγώνας» κλπ!
3.     επανήλθαν στο προσκήνιο για να οδηγηθούμε στη συγκέντρωση ε.α. και ε.ε. συναδέλφων στην Κλαυθμώνος (Μάρτιος 2013), προφανώς θορυβημένες από τις εκδηλώσεις που απουσίαζαν οι ίδιες και προκειμένου να μη χάσουν την επαφή τους με τους αγωνιζόμενους απόστρατους. Ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα για το αν οι εε θα φορούσαν στολή ή όχι και ο πειθαρχικός τους έλεγχος. Οι ΕΑΑ πήραν το μέρος της «υπηρεσίας» συνεχίζοντας πλέον χωρίς τους ε.ε. και όσους παρέμειναν να τους στηρίζουν, μεταξύ αυτών και την ΚΕΘΑ.

Σε κάθε κάλεσμα των ΕΑΑ όλοι οι φορείς ανταποκρινόταν για χάρη της ενότητας, παρ’ ότι πολλοί αναγνώριζαν τον πραγματικό τους ρόλο. Κατά τις συζητήσεις για την συγκέντρωση της 9 Μαρτίου 2013 η ΚΕΘΑ διαχώρισε τη θέση της. Σε ανακοίνωση της που εκδόθηκε την ημέρα της συγκέντρωσης έγραφε: «Οι διαφορές μεταξύ των φορέων, όπως είναι φυσικό, είναι πολλές. Παρά τις όποιες διαφωνίες και ενστάσεις της, η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) παραμένει δραστήρια μέσα στην κοινή δράση ε.ε. & ε.α. συναδέλφων, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες, διατηρώντας όμως την αυτονομία της. Δυστυχώς η εμπειρία από το παρελθόν, αλλά και πρόσφατα γεγονότα δεν μας επιτρέπουν ακόμα να πεισθούμε για τους στόχους των Ε.Α.Α., ή για το κατά πόσο έχουν απεκδυθεί τον εναγκαλισμό τους με την εξουσία και το ΥΕΘΑ.» Και κατέληγε: «Συνάδελφε, ας το ομολογήσουμε: δεν φτάνει η σημερινή συγκέντρωση, για να λυθούν τα προβλήματα. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συγκινηθεί από το μαρτύριο της εξαθλίωσης, που μας καταδικάζει μαζί με όλο το λαό. Το μόνο που υπολογίζουν, είναι η συνέχιση του αγώνα. Τη σημερινή κινητοποίηση πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες, πολλές, μαζικότερες!»
Για όλα τα πιο πάνω υπάρχει σχετική αρθρογραφία στην ιστοσελίδα της ΚΕΘΑ που είναι πολύ διαφωτιστική!
Έκτοτε (άνοιξη 2013) από πλευράς ΕΑΑ εφαρμόστηκε «άκρα σιωπή» μέχρι πρόσφατα, ενώ οι πιο ριζοσπάστες συνάδελφοι, δημιουργώντας συντονιστική επιτροπή αγώνα, συνέχισαν να διαδηλώνουν! Πιο πρόσφατα η εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων άρχισε αμέσως μετά τις εκλογές με συσκέψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Ακολούθησε η «Πρωτοβουλία αποστράτων» την οποία απαρτίζουν η ΚΕΘΑ μαζί με την Πανελλήνια Ένωση αποστράτων ΠΣ (ΠΕΑΠΣ) και μεμονωμένοι συνάδελφοι της αστυνομίας και του ΛΣ, που εξέδωσε «κάλεσμα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση». Το κάλεσμα έχει υπογραφεί ήδη από 259 συναδέλφους ε.ε. και ε.α.!
Κάτω από τις πιέσεις αυτές αποφασίστηκε με πρωτοβουλία των ΕΑΑ, αλλά και άλλους φορείς, η συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος την 20/11/2015. Η απόφαση αυτή εκτιμάται ως προφανής κίνηση αποτροπής των συναδέλφων, εκ μέρους των ΕΑΑ, από του να πάρουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζόμενων, ανέργων και συνταξιούχων στις 12/11/2015! Στην τελευταία πήρε μέρος η ΚΕΘΑ στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας αποστράτων», όπως και άλλοι φορείς!
Πέρα από μια απλή αναφορά, παραλείπουμε στο κείμενο αυτό να αναφερθούμε εκτενέστερα στον τρόπο αντιμετώπισης της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής από τις ΕΑΑ, ενώ δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε την συμμετοχή τους στις γιορτές μίσους!

Για την ΚΕΘΑ τα πράγματα σχετικά με τις Ενώσεις αποστράτων (ΝΠΔΔ) είναι, από πολύ καιρό τώρα, ξεκάθαρα! Η πείρα που έχει συγκεντρωθεί συνοψίζεται στις παρακάτω θέσεις της Κίνησης για τις ΕΑΑ:
 1. με βάση τους ιδρυτικούς τους νόμους (εποχής Μεταξά – Παπαδοπούλου) είναι Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) εποπτευόμενα από το ΥΕΘΑ. Οι αρχαιρεσίες που διεξάγονται για την εκλογή ΔΣ είναι απλά άλλοθι δημοκρατικότητας. Συντηρούνται οικονομικά με κρατήσεις από τις αποδοχές των συναδέλφων, οι οποίοι εγγράφονται υποχρεωτικά μέλη τους.
 2. οι κινήσεις τους καθορίζονται και από άλλους παράγοντες και ΌΧΙ από τις ανάγκες των αποστράτων και των οικογενειών μας.
 3. για μεγάλα χρονικά διαστήματα παραμένουν ανύπαρκτες για τη διεκδίκηση των συμφερόντων μας. Άλλωστε η όποια στάση τους απέναντι στον υπουργό και προϊστάμενο τους είναι ευθέως ανάλογη με την κομματική ένταξη του ΔΣ τους.
 4. Στη διάρκεια της κρίσης, κωλυσιέργησαν, βάζοντας προσκόμματα στην κοινή δράση των υπόλοιπων φορέων, ενώ προσπάθησαν να επηρεάσουν αρνητικά εκμεταλλευόμενες τη διάθεση τους για ενότητα ή και να τους επιβληθούν!
 5. διέσπασαν την κοινή δράση φορέων σε σχέση με τους εε συναδέλφους τον Σεπ. 2012. Μόνιμα, αλλά και πρόσφατα, φρόντισαν να κρατήσουν τους στρατιωτικούς ξεκομμένους από τον υπόλοιπο λαό αποδυναμώνοντας το σύνολο.
 6. διατηρώντας τον ομφάλιο λώρο τους με την εξουσία, παρέχουν κυρίως χώρο εκτόνωσης και δευτερευόντως επίλυσης προβλημάτων των στελεχών!

Οι θέσεις της ΚΕΘΑ για τους αγώνες των αποστράτων:
 1. στους αγώνες, μας οδηγούν οι ανάγκες μας και όχι οι αποφάσεις των διοικήσεων κάποιων φορέων.
 2. Η ενότητα έχει νόημα μόνο αν επαληθεύεται στην πράξη, στους αγώνες!
 3. Την εφαρμογή του «ισχύς εν τη ενώσει» την βρίσκουμε σταθερά και στέρεα στο πλάι του λαού, με τους άλλους αγωνιζόμενους φορείς, με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Πιστεύουμε ότι όταν οι αιτίες που γεννούν τα προβλήματά μας είναι κοινές, επιβάλλεται, είναι πιο αποτελεσματικό, πιο έξυπνο και η αντιμετώπισή τους να είναι κοινή.
 4. τα αιτήματα μας δεν μπορεί να περιορίζονται στη σύνταξη, στο μέρισμα μας και άλλα κλαδικά ζητήματα! Εκτός αυτών διεκδικούμε και ό,τι άλλο διεκδικεί ο υπόλοιπος λαός, τα παιδιά μας, οι συγγενείς, οι φίλοι! Τα διεκδικούμε γιατί κι εμείς έχουμε τις ίδιες ανάγκες /προβλήματα! Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να αδιαφορούμε για τα δάνεια που πνίγουν τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους, για τους μισθούς και τα εξαντλητικά ωράρια των παιδιών μας. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τα χαράτσια, για τα νοσοκομεία, τα σχολεία, το ξεπούλημα των λιμανιών και των άλλων υποδομών για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την εμπλοκή της στους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και των συνεπειών τους!
 5. διαφωνούμε συνολικά με την πολιτική που εφαρμόζεται από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, την ΕΕ, το ΔΝΤ που έφτασαν τη χώρα και το λαό –όλους μας- στα σημερινή οδυνηρή κατάσταση!
 6. η συμμετοχή στους αγώνες με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες μας είναι ανοιχτή στον οποιοδήποτε συμφωνεί με το διεκδικητικό πλαίσιο που επίσης καθορίζεται από τις συνολικές ανάγκες μας.

Ενόψει λοιπόν της συγκέντρωσης στις 20/11/2015 η ΚΕΘΑ δηλώνει ότι:
θα συμμετάσχει πάλι για χάρη της ενότητας με τους συναδέλφους και μόνο,
διατηρώντας όμως την αυτονομία της.
Έτσι καλεί
εκπροσώπους φορέων και συναδέλφους να συναντηθούμε στο χώρο της συγκέντρωσης και να συζητήσουμε τις πιοπάνω θέσεις. Δεν δεσμευόμαστε για καμία από τις τυχόν αποφάσεις των διοργανωτών. Έχουμε το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο που θα δημοσιευτεί έγκαιρα!15/11/2015
Η γραμματεία της ΚΕΘΑ