4 Μαρ 2017

Βαθμολογική εξέλιξη Αξιωματικών του νόμου 445/74

Του Υποπλοιάρχου (Ε) Γεωργίου ΕΞΑΡΧΟΥ ΠΝ
ΘΕΜΑ : Βαθμολογική εξέλιξη Αξκών προερχομένων από Εθελοντές του Νόμου 445/74.
Σχετ   : α. ΝΔ.445/1974
            β. ΝΔ 705/1977
            γ. Ν.2439/1996
            δ. Ν.3883/2010
            ε. Ν.4407/2016
          στ. Ν.4433/2016
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το 1985,  το Πολεμικό Ναυτικό προκήρυξε διαγωνισμό  για την κατάταξη Υπαξιωματικών με το βαθμό του Διόπου (από κληρωτούς που ήδη υπηρετούσαν από το 1984 έως το 1986) ορισμένων ειδικοτήτων, λόγω αυξημένων αναγκών και προκειμένου να καλύψουν κενές θέσεις Υπαξιωματικών και να σταδιοδρομήσουν ως Μόνιμοι Υπαξιωματικοί και στην συνέχεια ως Αξιωματικοί. (Εγγραφο προκήρυξης ΓΕΝ Φ.415.114/6/85 Αρ.ΣΧΔ 6577 από 10 Δεκεμβρίου 1985).
Επειδή ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, κρίθηκε ως επιτυχής από το Πολεμικό Ναυτικό, αντίστοιχος διαγωνισμός προκηρύχθηκε άλλες δύο φορές μέχρι και το 1989. Το Πολεμικό Ναυτικό μας ενέταξε στην επετηρίδα Μονίμων Υπαξιωματικών, σύμφωνα με το έτος κατάταξης μας ως κληρωτών – σύμφωνα με την ανάλογη τάξη της παραγωγικής σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) στο τέλος αυτής και σύμφωνα με ΝΔ 445/74 (άρθρο 5 παράγραφοι 7,9) (π.χ. Καταταγείς το έτος 1984  νεώτερος της 4ης Σειράς ΣΜΥΝ καταταγέντων το 1984 και αρχαιότερος της 5ης σειράς καταταγέντων το 1985). Η αρχαιότητα αυτή διατηρήθηκε για όλη την διάρκεια ως Υπαξιωματικός και ακολούθως, προαγόμενοι  στον βαθμό του Σημαιοφόρου ακολουθήσαμε τον Νόμο 2439/1996 (άρθρο 4 παράγραφος 7) , ακολουθώντας πάντα την ίδια σειρά προερχομένων από την παραγωγική σχολή της ΣΜΥΝ και εξελισσόμενοι μέχρι τον βαθμό του Αντιπλοιάρχου.
(Τα προηγούμενα αναγραφόμενα ο συντάσσων την επιστολή τα γνωρίζει καθόσον στο διάστημα αυτό υπηρετούσε στο Ε/ΔΝΕ αρμόδιο επιτελείο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού).
Η παρούσα επιστολή αποσκοπεί στο να αναδείξει, να αποκαταστήσει η και να αποσαφηνίσει επιτέλους το ζήτημα της δυσμενούς διακριτής μεταχείρισης των Αξιωματικών που προέρχονται από μονιμοποιηθέντες εθελοντές του Νόμου 445/74 των μονιμοποιηθέντων εθελοντριών του Ν.705/77 έναντι των Αξιωματικών προερχομένων από ΑΣΣΥ. Προσπαθώ έτσι να καταστήσω την Πολιτεία κοινωνό τω προβληματισμών και του αδιεξόδου που έχουν περιέλθει μεγάλος αριθμός συναδέλφων. Πέραν του ηθικού ζητήματος που προκύπτει προκύπτουν και θέματα ασυνέχειας της Διοίκησης και διασάλευσης της Ιεραρχίας έννοιες αυστηρά συνυφασμένες με την δομή του Ελληνικού Στρατεύματος.
Με τις διατάξεις του (δ) σχετικού ο νομοθέτης αναίτια και αδικαιολόγητα έρχεται και μετά από μετά από 30, 29, 28, 27, 26, χρόνια υπηρεσίας μας καθιστά  νεότερους από όλους τους ομοιοβάθμους μας προερχομένους από ΑΣΣΥ χωρίς να επεξηγεί εάν είναι στο ίδιο ημερολογιακό έτος  καταλύοντας τους προηγούμενους νόμους (445/74 & 2439/96) και την προκήρυξη – καθεστώς με το οποίο καταταχθήκαμε,  καταλύοντας επίσης και τον καταληκτικό βαθμό του Αντιπλοίαρχου, θέτοντας μας ως καταληκτικό βαθμό του Πλωτάρχη επιφέροντας τόσο ασυνέχεια της αρχής της Διοίκησης  και εμπιστοσύνης προς αυτήν, όσο και προσωπικής απαξίωσης ως Αξιωματικών .
Το Πολεμικό Ναυτικό αμέσως μετά την εφαρμογή του Ν 3883/10 «παρανόμως» μας απέπεμψε από την επετηρίδα και μας τοποθέτησε στην επετηρίδα γυναικών εθελοντριών του σχετικού (β) νόμου ενώ η καταταξή μας στο Πολεμικό Ναυτικό έγινε με την χρήση του σχετικού (α) νόμου.
Επιβάλλοντας ο νομοθέτης αυθαίρετες διαχωριστικές γραμμές επέτεινε τα προβλήματα εισάγοντας δυσμενείς διακρίσεις και ζητήματα διοικητικής φύσεως σε βάρος της συγκεκριμένης κατηγορίας Αξιωματικών παραβλέποντας εσκεμμένα σε ορισμένες περιπτώσεις αν όχι σε όλες ακόμη και τα βασικά προαγωγικά προσόντα των εμπλεκομένων (χρόνο διοικήσεως στον κατεχόμενο βαθμό, διοικητική εμπειρία και βαθμός επίγνωσης του γνωστικού αντικειμένου, επίπεδο ακαδημαϊκών σπουδών με βάση την προέλευση). Σημειώνεται ότι την εποχή εισαγωγής των προαναφερομένων Υπαξιωματικών – νύν Αξιωματικών απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η κατοχή Απολυτηρίου Λυκείου και για ορισμένες ειδικότητες όπως Τηλεγραφητές – Μηχανικούς να είναι απόφοιτοι Ανωτέρας Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού με την αντίστοιχη ειδικότητα όπως τυγχάνει να είναι και ο συντάκτης της επιστολής αυτής. 
Η παραπάνω άδικη διακριτή μεταχείριση η οποία δεν συνάδει με την στρατιωτική δεοντολογία και παρέλκει του αξιακού κώδικα των στρατιωτικών, ανεξαρτήτως προελεύσεως επεχείρησε ο Ν. 4407/2016 και ο νομοθέτης να παράξει δίκαιο, να διορθώσει και να επαναφέρει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και της ίσης μεταχείρισης σε Αξιωματικούς μεν διαφορετικής προελεύσεως, αλλά που επιτελούν το ίδιο έργο (υπηρετούν τις ένοπλες δυνάμεις, τον λαό, έχουν δώσει τον ίδιο νενομισμένο όρκο) αξίες που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της χώρας και επιπλέον να προωθεί όλα εκείνα τα μέτρα που ολοκληρώνουν την προστασία των δικαιωμάτων αυτών από οποιαδήποτε αυθαιρεσία.
Εντούτοις ενώ δόθηκε η εντύπωση με την ψήφιση του Ν 4407/2016 και των διατάξεων του στο άρθρο 18 παράγραφος 26 και άρθρο 47 παράγραφος 11 ότι επιτέλους θα αποδοθεί η δικαιοσύνη (Πλωτάρχες στα 30 χρόνια Υπηρεσίας γεγονός αναμφίσβήτητο σύμφωνα και με την προκήρυξη κατατάξεως και με Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υπ αριθμ. 15/2014 αποδεχόμενη από την προηγούμενη ΑΝΥΕΘΑ αλλά μη αποδεκτή από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (άλλωστε δεν είθναι και η πρώτη φορά) μία τροπολογία του Ν 4433/2016 επανέφερε τους Αξιωματικούς της συγκεκριμένης κατηγορίας στο προηγούμενο δυσμενές για αυτούς καθεστώς με την πιθανή προφορική αιτιολογία ότι κάποιοι από τα «μιάσματα» αυτά που δεν έχουν κόκκινο αίμα αλλά κάποιου άλλου χρώματος αίμα, κάποιοι από αυτούς που δεν είχαν τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των προερχομένων εξ ΑΣΣΥ να περάσουν μπροστά από κάποιες σειρές των ΑΣΣΥ. 
Εν κατακλείδι η αδικία συνεχίστηκε και πάλι για άλλη μία φορά (τρείς στον αριθμό). Κάποιοι συνάδελφοι και συναδέλφισες πήγαν προσωρινά στην σειρά τους αλλά όταν οι προερχόμενοι εξ ΑΣΣΥ προαχθούν στον βαθμό του Πλωτάρχη (ήτοι 30 χρόνια από κατατάξεως) αυτοί δεν θα προαχθούν  συνεπώς χάνουν και την σειρά τους και την αρχαιότητα τους κατά παράβασιν του άρθρου 18 του Ν 4407/2016.
Όσο για τους καταταγέντες το 1984 (οι αρχαιότεροι των μονιμοποιηθέντων εθελοντών ο υπέρογκος αριθμός των 5 Αξιωματικών!!!!!!!!!!!.) αδικήθηκαν και πάλι.
Με εκτίμηση και εύχομαι μετά από την  επιστολή αυτή να γίνει κατανοητός ο θεσμός των μονιμοποιηθέντων εθελοντών τι ήταν με ποιους όρους κατατάχθηκαν και επιτέλους ας απαντήσει κάποιος υπεύθυνα γιατί υπάρχει αυτό το μένος απεναντί μας.

Η πορεία όλων μας αποδεικνύει ότι δεν καταταχθήκαμε με έναν ντενεκέ λάδι αλλά για να δουλέψουμε και αρκετοί από εμάς αποδείξαμε το ποιοι είμαστε.

http://www.militaire.gr/%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85/