25 Μαΐ 2017

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩN
 
 .Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος .          

Τηλ.: 6978520351 – 6934865812, Fax: 2674022211, web site: www.eakp.gr, e-mail: eakp1999@gmail.com


 
Αθήνα 24 Μαΐου 2017


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι

Με τον εφαρμοστικό νόμο 4472/2017 (4ο μνημόνιο), που ψηφίστηκε στη Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη, η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. επιβάλλει τα νέα μέτρα που ξεκινούν από 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον νόμο – τερατούργημα, έρχονται να προστεθούν όλες οι εργασιακές και ασφαλιστικές ανατροπές που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με το κουαρτέτο. Τα μέτρα αυτά χτυπάνε αδιακρίτως όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Χτυπάνε και τους πυροσβέστες και τους ένστολους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στις διατάξεις του νόμου προβλέπεται εκτίναξη της φοροληστείας μέσω της νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου, αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών σε διάφορες ομάδες ασφαλισμένων, διάλυση των κάθε είδους προνοιακών παροχών που έχουν απομείνει, νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις άνω του 18%, με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων.

Στον αντίποδα όλων αυτών η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. νομοθέτησε παρεμβάσεις για νέα προνόμια και τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του εγχώριου κεφαλαίου. Μειώνει τη φορολογία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, επεκτείνει τη νομοθετική κατάργηση όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επιχειρεί να βάλει στο γύψο και να διαλύσει τη λειτουργία και την αγωνιστική δράση των σωματείων και του συνδικαλιστικού κινήματος, προωθεί την ανταπεργία των εργοδοτών (lockout), απελευθερώνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και καταργεί την Κυριακάτικη αργία στα εμπορικά καταστήματα (από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο). Ενισχύει την ανάπτυξη των ιδιωτικών ασφαλιστικών συστημάτων για να αντικαταστήσουν την κρατική κοινωνική ασφάλιση, παραχωρεί σε «επενδυτές» μεγαλύτερα κομμάτια της ενέργειας, της ηλεκτρικής παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος και ετοιμάζει νέες ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ. Καθιερώνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την πώληση των στεγαστικών δανείων της λαϊκής οικογένειας σε funds. Μεγάλο κομμάτι των δήθεν αντίμετρων ενισχύει άμεσα τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους και το λαό. Αυτή είναι η «δίκαιη» ανάπτυξη που αναφέρουν, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Για αυτήν την ανάπτυξη, εμπλέκουν τη χώρα μας σε επικίνδυνα και αιματηρά γεωπολιτικά παιχνίδια, επεμβάσεις και πολέμους.

Για τους πυροσβέστες και τους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, με το νέο αντιδραστικό και αναχρονιστικό μισθολόγιο που θεσμοθετήθηκε, δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε οι συνθήκες, ούτε η επικινδυνότητα και η ανθυγιεινή εργασία μας, ούτε οι σπουδές. Ανοίγει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα υπέρ των ανώτατων βαθμών. Νέες μειώσεις θα υποστούμε στο εισόδημά μας. Η προσωπική διαφορά που προκύπτει από ποσά των επιδομάτων, που δεν ενσωματώνονται στο βασικό μισθό και τις τακτικές αποδοχές, τελεί υπό άμεση κατάργηση. Εξαιρείται για ακόμα μια φορά η συντριπτική πλειοψηφία των ένστολων από την χρηματική αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία, όπως χορηγείται σε όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Θεσμοθετείτε προκλητικά διάταξη για επιλεκτική χορήγηση αποζημίωσης υπερωριών, σε έναν μικρό αριθμό ένστολων υπαλλήλων, εξαιρώντας όσους εργάζονται στη μάχιμη υπηρεσία. Συνεχίζεται η αμοιβή της υπερεργασίας μας με ρεπό. Θεσμοθετείτε με τη χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος, η συνεχής απασχόληση μας χωρίς σταθερό χρόνο εργασίας και η προσφερόμενη εργασία πέραν του τακτικού ωραρίου. Μεθοδεύεται η ευέλικτη εργασία, η ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου και η τεράστια εντατικοποίηση και εκμετάλλευση μας, όπως σε όλους τους χώρους δουλειάς

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η Ε.Α.Κ.Π. απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πυροσβέστες μόνιμους, 5ετείς και συμβασιούχους να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για να βάλουμε φρένο στη νέα ληστεία και στη διαρκή εξαθλίωση που μας επιβάλλουν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μηχανισμοί του κεφαλαίου. Να αξιοποιήσουμε την πείρα που έχουμε και να ανασυντάξουμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα, κόντρα σε όσους βάζουν πλάτη για να επιβληθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές σε βάρος μας. Να υλοποιήσουμε το διεκδικητικό πλαίσιο και την πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στην αντιπυρική περίοδο, όπως ψηφίστηκε και από την πλειοψηφία των αντιπροσώπων στο πρόσφατο Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Παράλληλα, να δώσουμε τη μάχη μαζί με το λαό για να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα και να επιστραφούν όλες οι απώλειες μας. Να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

   Για την Ε.Α.Κ.Π.
  Η Εκτελεστική Γραμματεία