7 Σεπ 2017

Διαδήλωση στρατιωτικών ΟΧΙ για οικονομικούς λόγους αλλά για “δικαιοσύνη”!


 «Η φήμη του στρατού του Μαυροβουνίου (VCG) και των μελών του δεν προστατεύεται με θωράκιση της αδιαφάνειας για παράνομες ενέργειες, διαφθορά, κάλυψη της εγκληματικότητας ατόμων που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις, αλλά με θεσμικό άνοιγμα, ευθύνη και νόμιμες πρωτοβουλίες της διοίκησης. Ο καθρέφτης κάθε στρατού είναι οι διοικητές του. Είναι ευθύνη τους να αντιταχθούν σε όλα όσα παραβιάζουν το νόμο και να αποκαταστήσουν τη φήμη του»(1). Έτσι άρχιζε ένα άρθρο του ο Neanad Cobeljic, Αντισυνταγματάρχης και πρόεδρος του Στρατιωτικού Σωματείου Άμυνας Μαυροβουνίου Sindikat odbrane i vojske Crne Gore (SOVCG).
Τι είναι όμως αυτό που ανάγκασε το στρατιωτικό αυτό Σωματείο Άμυνας να οργανώσει και να καλέσει τους στρατιωτικούς (αξιωματικούς και υπαξιωματικούς) σε δημόσια πορεία διαμαρτυρίας; Μια διαμαρτυρία μάλιστα στους δρόμους και την πλατεία Ανεξαρτησίας στην Ποντγκορίτσα με βασικό σύνθημα “Για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια”.
Για λόγους ενημέρωσης και κατανόησης θα δοθούν ορισμένα στοιχεία από τη μαχητική διαδρομή αυτού του συνδικάτου, που αντανακλά και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του στρατού του Μαυροβουνίου. Οι προσπάθειες δημιουργίας σωματειακής στρατιωτικής εκπροσώπησης άρχισαν από το 2010. .......