21 Οκτ 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΘΑ: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Τσίπρα στις ΗΠΑ



Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ βάθυνε ακόμη περισσότερο η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που εγκυμονούν κινδύνους για τον λαό. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα που πρέπει να καταλήξει κάθε συνάδελφος στρατιωτικός, ανεξάρτητα από όλα τα επιμέρους θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Μοναδική διέξοδος από την επικίνδυνη αυτή κατάσταση που έχουν εμπλέξει το λαό η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι η χώρα να απεμπλακεί από ΝΑΤΟ – ΕΕ και τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Να κλείσει η βάση της Σούδας όπως και κάθε άλλη του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ στη χώρα. Να σταματήσει κάθε διευκόλυνση για τις επιδρομές των ιμπεριαλιστών εναντίον άλλων λαών.

Σε μια περίοδο που ο λαός κτυπιέται αλύπητα από την ανεργία, την απληρωσιά, το πετσόκομμα μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δικαιωμάτων, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ κλείστηκε συμφωνία δισεκατομμυρίων για το αμερικανικό μεγαθήριο της Λόκχιντ. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρήκαν να διαφωνήσουν για το ύψος της δαπάνης, συμφωνώντας για τον εκσυγχρονισμό των F-16, με την πρόφαση ότι αφορά την άμυνα της χώρας. Η αλήθεια όμως, για το ποια ανάγκη καλύπτει η δαπάνη, είναι άλλη!

Όπως αποκαλύπτει έγγραφο του Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια του αμερικανικού υπουργείου άμυνας ο εκσυγχρονισμός των Ελληνικών αεροσκαφών «θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τους στόχους εθνικής ασφάλειας (των ΗΠΑ) ... Η αναβάθμιση (των ελληνικών F-16) θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ και να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο μέλλον, μειώνοντας την απειλή για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία».
Επιβεβαιώνεται δηλαδή με πανηγυρικό τρόπο και μάλιστα από αμερικανική υπηρεσία, ποιας χώρας τα συμφέροντα εξυπηρετεί μεγάλο μέρος από τα τεράστια κονδύλια που ξοδεύει ο Ελληνικός λαός, υποτίθεται για την άμυνα της πατρίδας του. Αποδεικνύεται, επίσης πανηγυρικά, ότι δεν έπεφταν έξω όσοι μέχρι σήμερα εκτιμούσαν, ότι η Ελλάδα καλύπτει κατά κύριο λόγο ΝΑΤΟϊκές ανάγκες διαθέτοντας, μετά από απαίτηση της λυκοσυμμαχίας, πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την «άμυνα» κάθε χρόνο. Την συγκεκριμένη ΝΑΤΟϊκή «πρωτιά» των ελληνικών κυβερνήσεων, βεβαίως και δεν παρέλειψε να εκθειάσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Χωρίς περιστροφές πλέον οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλισμένες από το υστέρημα του Ελληνικού λαού καλύπτουν ανάγκες του αμερικανο – ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού και μάλιστα σε μια εποχή που αιματοκυλά λαούς ειδικά στην περιοχή μας, προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Σ’ αυτήν ακριβώς την εποχή ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με την όλη παρουσία του στις ΗΠΑ, αλλά και με φράσεις, όπως η μνημειώδης περί «διαβολικού» προέδρου των ΗΠΑ που όμως «είναι για το καλό», φρόντισε να εξωραΐσει στα μάτια του λαού τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Παραχωρώντας του ο ίδιος συγχωροχάρτι, ουσιαστικά οδηγεί το λαό να ξεχάσει το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Κυπριακό και την δικτατορία 1967 – ’74, αλλά και τους πολέμους σε Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, Μέση Ανατολή κ.α.
Σε ότι αφορά την αμερικανική βάση της Σούδας υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη αναβάθμισης της, έτσι ώστε να παρέχει προφανώς ακόμα πλουσιότερη υποστήριξη στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, που αιματοκυλούν ξένους λαούς στην ευρύτερη γειτονιά μας, αλλά και γενικότερα στο πλαίσιο των επικίνδυνων ανταγωνισμών των ΗΠΑ με άλλους ιμπεριαλιστές.
Από την αμερικανική πλευρά δεν έγινε ούτε καν ένα σχόλιο στις ελληνικές αναφορές για το Κυπριακό και τα θέματα του Αιγαίου. Τι είχε άλλωστε να πει; Όλα πάνε σύμφωνα με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και σε βάρος των λαών της περιοχής: Το Κυπριακό οδηγείται σε διχοτόμηση. Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με την Ρωσία, στο Αιγαίο κυκλοφορεί η μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ, χωρίς να αναγνωρίζονται σύνορα μεταξύ χωρών. Το γεγονός αυτό ενθαρρύνει έμμεσα την Τουρκική προκλητικότητα και τις διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Από την Ελληνική πλευρά έγινε προβολή της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας, σε μια ευαίσθητη περιοχή και των σχέσεων που έχει αναπτύξει με χωρες όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, κ.α. Μια θέση που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κάνει την Ελλάδα «χρήσιμο σύμμαχο» για τις ΗΠΑ. Χαρακτηρισμός πιστεύομε ανάξιος μιας κυρίαρχης χώρας και του λαού της. Ένας χαρακτηρισμός δουλικότητας και υποταγής, που γίνεται ακόμα χειρότερος λαβαίνοντας υπόψη ιδίως σε τι ματωμένες ιμπεριαλιστικές δουλειές και σχέδια είναι διατεθειμένος ο πρωθυπουργός να επιτρέψει να οδηγηθεί η χώρα. Ένας χαρακτηρισμός που δείχνει πόσο βαθύτερη γίνεται η ελληνική εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Ας έχουμε υπόψη για τα πιο πάνω θέματα, ότι δεν είναι γνωστό τι επιπλέον διαμείφθηκε σε λεπτομέρεια για το καθένα, όπως και τι συμφωνήθηκε στο απόρρητο μέρος των συνομιλιών. Δεν ξέρουμε για παράδειγμα τι σημαίνει η “αναβάθμισή” της βάσης της Σούδας, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για δημιουργία νέων βάσεων και διάθεση επιπλέον ελληνικών αεροδρομίων στις ΗΠΑ. Δεν ξέρουμε επίσης αν και τι διαμείφθηκε γύρω από το θέμα των πυρηνικών στη βάση του Αράξου, που εκσυγχρονίζεται. Ένα θέμα που κατ’ εξοχήν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το λαό.
Απαιτούμε άμεση ενημέρωση του ελληνικού λαού, για όλα όσα διαμείφθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Οι κίνδυνοι για το λαό μεγάλωσαν από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ! Το δυνάμωμα στο σφιχταγκάλιασμα της χώρας με τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη, όπως δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, ούτε και με την συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟ – ΕΕ και στους πολέμους όλων τους!

ΟΧΙ
ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ



20/10 /2017
Η Γραμματεία της

Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)