6 Οκτ 2017

ΑΝΕΑΕΔ: Ομιλία για το ν/σ του ΥΠΕΘΑ που ασχολήθηκε με τα προβλήματα των ΕΔ

 

Ο αντιπρόεδρος της ΑΝΕΑΔ Νίκος Παπαναστάσης,μίλησε στη Βουλή για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ. Μίλησε για την απόγνωση των στρατιωτικών,για τις συντάξεις χηρεία, τα στρατιωτικά νοσοκομεία,τα Μετοχικά Ταμεία αλλά και για το άρθρο 27 περί εκπροσώπησης των στρατιωτικών.
Ήταν ίσως από τι λίγες ομιλίες που επικεντρώθηκαν στα προβλήματα των στελεχών.
Τι έθιξε ο Ν.Παπαναστάσης:
Αρθρο 1: Ρυθμίσεις σταδιοδρομικής και υπηρεσιακής εξέλιξης κατηγοριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ)
Κάποιοι μετρούν τις περικοπές των συντάξεων με ποσοστά. Εμείς, τις μετράμε με την απόγνωση των συναδέλφων μας. Αυτό ακριβώς η απόγνωση, σκιαγραφείται απόλυτα στο Άρθρο 1.  Προβλέπει την εθελούσια παράταση του εργάσιμου βίου. Η θέση αυτή, σύμφωνα με την σχετική έκθεση διαβούλευσης, και είναι τραγικό αυτό, «έτυχε θερμής αποδοχής». Δυστυχώς , αυτό είναι το μέγεθος της απόγνωσης.  Άνθρωποι που ολοκλήρωσαν τίμια τον εργάσιμο βίο τους, σήμερα παρακαλούν για παράτασή του, για ελάχιστα ευρώ. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό και οι ευθύνες έχουν πολιτικό ονοματεπώνυμο. Είναι το ονοματεπώνυμο των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν. Εμείς ζητάμε έστω τώρα την  αποκατάσταση των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση να καλύπτουν απόλυτα τις σύγχρονες ανάγκες των αποστράτων και των οικογενειών τους.
ΑΡΘΡΟ 8:  Αναθεώρηση διατάξεων του Κώδικα περί οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων.   Με το άρθρο 8 του προς ψήφιση Νομοσχεδίου,  αντικαθίσταται το άρθρο 53 του Νόμου 721/1970. Σύμφωνα μ’ αυτό, (παρ 4), τα έσοδα απ’ την εκποίηση του άχρηστου υλικού η του προϊόντος εκποίησης, πήγαινε  στα Μετοχικά Ταμεία.  Με τις προβλέψεις του νέου υπό συζήτηση άρθρου, τα οφέλη απ’ την αξιοποίηση αυτού του υλικού πηγαίνουν αποκλειστικά στους προϋπολογισμούς των Γενικών Επιτελείων. Η αιμορραγία των ήδη εξαχρειωμένων απ’ τα κάθε είδους κουρέματα Μετοχικών Ταμείων, έχει συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το εισόδημα των αποστράτων. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό που παριστάμενα εδώ σήμερα, μέλη των ΔΣ των Μετοχικών Ταμείων (Πρόεδροι Ενώσεων Αποστράτων ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ), δεν έθιξαν στο ελάχιστο αυτό το ζήτημα. Ζητάμε απ’ τη Κυβέρνηση και τα Πολιτικά Κόμματα, να μεριμνήσουν να απαλειφτεί αυτή η αδικία .   
ΑΡΘΡΟ 26 Ρυθμίσεις για τα  Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Μ’ αφορμή τις προβλέψεις αυτού του άρθρου, δυο λόγια για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Οι εν ενέργεια στρατιωτικοί και κατ’ επέκταση οι απόστρατοι, είναι ο μόνος επαγγελματικός κλάδος που πέρα απ’ τη καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών για υπηρεσίες υγείας, απ’ την πρώτη ημέρα ένταξής τους στον επαγγελματικό τους κλάδο και μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής τους, πληρώνουν χρήματα και για τη λειτουργία των νοσοκομείων τους.  Η ανταποδοτικότητα αυτής της οικονομικής τους αιμορραγίας σήμερα είναι σχεδόν μηδενική. Η κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτό το χώρο είναι επιεικώς απαράδεκτη. Ήδη υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες  για πλήρη αδυναμία παροχής έστω και απλών πρώτων βοηθειών σε απλά έκτακτα περιστατικά. Τους παραπέμπουν  σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.  Αυτό αφορά το ΝΙΜΤΣ αλλά και το 401 ΓΣΝΑ. Λυπούμαστε που μέλη των Δ.Σ. αυτών των ιδρυμάτων  (πρόεδροι ενώσεων αποστράτων ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ) που παρευρίσκονται σήμερα εδώ, δεν παρουσίασαν κανένα στοιχείο του δραματικού αυτού προβλήματος. Ελπίζαμε ότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα υπήρχαν προβλέψεις που θα άμβλυναν τη δραματική αυτή κατάσταση, ανακουφίζοντας εν ενεργεία συνάδελφους, απόστρατους αλλά και μέλη των οικογενειών τους. Δυστυχώς διαψευστήκαμε.
ΑΡΘΡΟ 27 Συνδικαλισμός
Εμείς σαν Ένωση, αισθανόμαστε περήφανοι που στηρίξαμε την ΠΟΕΣ, αλλά και τα πρόδρομα αυτής σχήματα, σε μια ιστορική για το χώρο πορεία κατάκτησης  της συλλογικής έκφρασης των στελεχών των Ε. Δ.  Τιμήσαμε και τιμούμε αυτό το οποίο εκπροσωπεί. Στηρίξαμε τα στελέχη της την περίοδο που διώκονταν  απ’ τις ηγεσίες των επιτελείων. Τότε που  απαξιώνονταν ποικιλοτρόπως από ενώσεις αποστράτων, αλλά και από θέσεις πολιτικών κομμάτων. Σήμερα αυτά τα πολιτικά κόμματα, άλλαξαν στάση και  έβαλαν στο λεξιλόγιό τους τον όρο «Συνδικαλισμός στις Ε.Δ.».  Αν  η αλλαγή αυτή είναι ειλικρινής κι όχι ευκαιριακή θα το δείξει η στάση τους  στο μέλλον. Καταδικάζουμε την θέση της ΧΑ,  σχετικά με τη συλλογική εκπροσώπηση των μονίμων στελεχών στις ΕΔ. Το πολιτικό της πρόγραμμα προβλέπει: «Πλήρη απεξάρτηση των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τα κόμματα και κατάργηση του συνδικαλισμού.»  Η πρόσκληση εδώ από πλευράς της, κάποιων Ενώσεων Στρατιωτικών ενταγμένων ήδη στην αποκαλούμενη ΠΟΜΕΝΣ, είναι υποκριτική κι έχει σκοπό να συσκοτίσει τις πραγματικές της προθέσεις.
Η συλλογική εκπροσώπηση κι ο συνδικαλισμός στις ΕΔ, πρέπει να είναι ενιαίος, αδιάσπαστος, ανεξάρτητος, μαζικός. Τα στοιχεία αυτά δεν κατοχυρώνονται με νόμους, αλλά κατακτώνται  με αγώνες των ίδιων των στελεχών που εντάσσονται  στα συλλογικά τους όργανα.
Κλείνοντας, θέλουμε να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά τη λύπη και την απογοήτευσή μας, για την μη τακτοποίηση του θέματος των συντάξεων χηρείας, απόρροια της εφαρμογής του αποκαλούμενου νόμου Κατρούγκαλου.  Το θέμα αυτό αφορά μεγάλο αριθμό από χήρες,ασφαλισμένων  – συνταξιούχων του Δημοσίου και στρατιωτικών.

 http://www.militaire.gr/%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%B5%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B7/