20 Ιαν 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΘΑ Οι Ενώσεις Αποστράτων, το συλλαλητήριο και η ονομασία των Σκοπίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι Ενώσεις Αποστράτων, το συλλαλητήριο και η ονομασία των Σκοπίων
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστικού συμβουλίου των τριών ενώσεων αποστράτων αξιωματικών (ΕΑΑ), καλούνται οι απόστρατοι να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνεται στην Θεσσαλονίκη για το όνομα της ΠΓΔΜ. Στην ανακοίνωση το συντονιστικό «εκφράζει την αντίθεσή του στην ενδεχόμενη αποδοχή του ονόματος της Π.ΓΔ.Μ. … με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει την λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», καθώς όπως δηλώνει οι απόστρατοι «έχουν γαλουχηθεί με την ιστορική αλήθεια και την εθνική επιταγή ότι Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ».
Με τις θέσεις αυτές η ΚΕΘΑ διαφωνεί ριζικά! Όπως άλλωστε διαφωνεί επίσης με τις ενώσεις του ΥΕΘΑ, που δεν αντιδρούν έχοντας αποδεχτεί την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, δεν παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις μαζί με τους άλλους συνταξιούχους, δεν παλεύουν μαζί με τον υπόλοιπο λαό, που ουσιαστικά είναι τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Τα ΔΣ των ΕΑΑ με βάση τις πιο πάνω θέσεις τους, θεωρούν ότι η αρχαία Μακεδονία περιοριζόταν στα σημερινά Ελληνικά σύνορα; Αν όχι, τότε προφανώς, όταν λένε ότι «η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική», εννοούν ότι και άλλα τμήματα εκτός συνόρων είναι και αυτά Ελληνικά! Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο! Η ΚΕΘΑ είναι της άποψης, ότι η αρχαία Μακεδονία εκτείνεται και πέρα από τα Ελληνικά σύνορα και έτσι δεν μπορεί να μονοπωλείται το όνομα από την Ελλάδα.
Με τις θέσεις τους αυτές τα ΔΣ των ενώσεων του υπουργείου, που εποπτεύονται από τα Γενικά επιτελεία, καλλιεργούν τον εθνικισμό και το μίσος απέναντι στους γειτονικούς λαούς και αυτό προσπαθούν να το περάσουν σαν «πατριωτισμό»! Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ταυτίζονται με τις αντιδραστικές – σκοταδιστικές απόψεις, εκτός του κόμματος του πολιτικού τους προϊστάμενου και με εκείνες της Χρυσής Αυγής, με την οποία συναγελάζονται επίσης και στις γιορτές μίσους στο Γράμμο, στο Βίτσι και στο στρατόπεδο Μακρυγιάννη στην Αθήνα.
Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι απόστρατοι, όπως άλλωστε και  ο Ελληνικός λαός, επιβάλλεται να μη δίνουν σημασία στα καλέσματα των ενώσεων αποστράτων του ΥΕΘΑ και άλλων εθνικιστικών κύκλων για συλλαλητήρια και να έχουν καθαρά στο μυαλό τους, όλους τους παράγοντες του ζητήματος.
Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν το ζήτημα είναι τόσο γεωπολιτικοί, όσο και οικονομικοί! Όταν ο Τίτο ονόμασε τη Γιουγκοσλαβική επαρχία «Μακεδονία», δεν υπήρξε αντίδραση από την Ελληνική πλευρά, ταυτίζοντας τη στάση της με εκείνη των δυτικών συμμάχων της, προκειμένου να μη δυσαρεστηθεί το αγαπημένο τους παιδί, ο Τίτο, αφού εναντιωνόταν στη Σοβιετική Ένωση. Και σήμερα πάλι οι εξελίξεις διαμορφώνονται κατά κύριο λόγο με βάση τους ανταγωνισμούς μεταξύ  ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας. Έτσι αποβλέποντας στον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ επιταχύνουν τις σχετικές διεργασίες για την απρόσκοπτη ένταξη των Σκοπίων στις λυκοσυμμαχίες. Στόχος είναι να έχει λήξει το θέμα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο, ώστε να προσκληθεί η ΠΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Με λίγα λόγια, αυτοί που διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία δημιουργώντας με αίμα και καταστροφές νέα κράτη, (με αποτέλεσμα να προκύψει η ανάγκη ονομασίας της ΠΓΔΜ), αυτοί τώρα πιέζουν για την εξεύρεση λύσης στη κατεύθυνση των δικών τους συμφερόντων.
Από την κυβέρνηση και κόμματα της βουλής η συγκυρία προβάλλεται σαν να είναι η καταλληλότερη τα τελευταία χρόνια, για την διευθέτηση του θέματος. Πρόκειται όμως για μια λύση που δεν εκπορεύεται από την ανάγκη των λαών για ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία, αλλά από τις επιδιώξεις ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων να κατοχυρώσουν αγορές, δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και ενεργειακών υλών, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, ανταγωνιστικά προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη.
Στο ίδιο πλαίσιο και το ελληνικό επιχειρηματικό κεφάλαιο “φλέγεται” να αυξήσει τα κέρδη που αποκτά στη γειτονική χώρα. Το ίδιο είχαν επωφεληθεί από τον πόλεμο και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ειδικά στην ΠΓΔΜ, σήμερα ανάμεσα σε άλλες ξένες επιχειρήσεις οι Ελληνικές βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, εμπλέκοντας τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της στους πολέμους των ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΕΕ. Αυτό ακριβώς επιδιώκουν όταν προβάλλουν επίσης, ως “εθνικό” στόχο, την «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας. Επιδιώκουν την αύξηση των κερδών του Ελληνικού επιχειρηματικού και  τραπεζικού κεφαλαίου, ενώ ο λαός κερδίζει περικοπές αποδοχών – δικαιωμάτων και φοροληστεία.
Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές για οικονομική και γεωπολιτική κυριαρχία, γενικότερα και πιο ειδικά στα Βαλκάνια, είναι τεράστιος εγκυμονώντας κινδύνους για τους λαούς. Μάλιστα ο ανταγωνισμός δεν περιορίζεται μόνο ανάμεσα σε ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΕΕ και τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα, όπως και με τα πιο ισχυρά κράτη - μέλη της ΕΕ (Γερμανία). Η Τουρκία, τέλος, που ενισχύει, ως ένα βαθμό, τη συνεργασία της με τη Ρωσία, διεκδικεί επίσης  αναβαθμισμένη παρουσία, μέσω των μουσουλμανικών πληθυσμών στα κράτη των Βαλκανίων.
Το πρόβλημα με τη γειτονική χώρα δεν είναι κυρίως το όνομα! Πρώτα από όλα θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών. Σε ότι αφορά την ονομασία, ο όρος «Μακεδονία», ή παράγωγό του μπορεί να περιλαμβάνεται, ως γεωγραφικός προσδιορισμός.
Ιανουάριος 2018
Η Γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα