17 Φεβ 2018

Οι πρωθυπουργικές κολακείες προς το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος

Του Νίκου Καρπή, Αντιπλοίαρχου ε.α.
Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τους συναδέλφους στο Λιμενικό Σώμα για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του σ’ αυτούς για τη «γενναιότητα και την αυτοθυσία» που επέδειξαν, όπως ανάφερε.
Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, στα εναέρια και πλωτά μέσα, καθημερινά δίνουν τη μάχη για τη διάσωση των μεταναστών και προσφύγων, την προστασία των θαλασσίων συνόρων, του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενάντια στο λαθρεμπόριο, τη διακίνηση των ναρκωτικών με λειψά μέσα. Οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει ο στόλος του Λιμενικού Σώματος σε μέσα και υποδομές δυσκολεύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των λιμενικών, με αποτέλεσμα να τίθεται ακόμη και η ζωή τους σε κίνδυνο. Χρειάζεται άμεση ανανέωση και εξοπλισμός των θαλασσίων και εναερίων μέσων του Σώματος, ώστε να είναι ικανά πρωτίστως για αποτελεσματική παρέμβαση στην Έρευνα και Διάσωση. Η τούρκικη αστική τάξη κλιμακώνει την προκλητικότητά της στην προσπάθεια αναβάθμισης της θέσης της στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η παρουσία του ΝΑΤΟ ενθαρρύνει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από την Τουρκία.
Τα λόγια του πρωθυπουργού δεν απάλυναν, όπως είναι φυσικό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα των περιπολικών σκαφών και το υπόλοιπο προσωπικό που υπηρετεί στα νησιά του Αιγαίου, στην καθημερινή τους ζωή. Από τη μια πλευρά, αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης με το υψηλό κόστος διαβίωσης (πανάκριβο ενοίκιο, έξοδα μετακίνησης κ.λπ.) και από την άλλη τις συνεχείς περικοπές και μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα.
Επίσης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το πλήρωμα του πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης «090 Γαύδος», το οποίο εμβολίστηκε κοντά στα Ίμια από τουρκική ακταιωρό, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντική ζημιά στην πρυμναία αριστερή πλευρά του και τους συνεχάρη για τη γενναιότητά τους. Αποτελεί πρόκληση, τη στιγμή που η πολιτική της κυβέρνησης έχει σαν αποτέλεσμα το πλήρωμα του πλοίου να μην παίρνει το επίδομα παραμεθορίου, έστω και αν περιπολούν στα σύνορα, επειδή η βάση του σκάφους είναι ο Πειραιάς.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για άλλη μια φορά συγκάλυψε το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, που δεν αποτελούν παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας για το λαό. Αντίθετα, αποτελούν παράγοντα όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας, όπως αποδεικνύεται από τη ζωή, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι από την εμπλοκή της χώρας σε γενικότερους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.
Οι συνάδελφοι του Λιμενικού να μην δίνουν σημασία στις πρωθυπουργικές κολακείες και μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν με τα λεγόμενα ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ». Το προχτεσινό περιστατικό έδειξε ότι ούτε ο FRONTEX, ούτε η ΕΕ, ή το ΝΑΤΟ σταματούν την τουρκική επιθετικότητα. Η φύλαξη των συνόρων της χώρας είναι αποκλειστικά ελληνική αποστολή. Άλλωστε ΕΕ και ΝΑΤΟ με τους στόλους τους που αλωνίζουν στο Αιγαίο, άλλους σκοπούς εξυπηρετούν, ενώ «νίπτουν τα χείρας» όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

Σκοπός των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση του ελέγχου της περιοχής, ώστε σε στεριά και θάλασσα να αλωνίζουν οι δικές τους πολυεθνικές των πετρελαίων και όχι εκείνες άλλων ιμπεριαλιστών - ανταγωνιστών, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
πηγή: https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/151421/oi-prothypoyrgikes-kolakeies-pros-prosopiko-toy-limenikoy-somatos