Όσοι διακινητές συλλαμβάνονται να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, παραμένουν ατιμώρητοι λόγω αναρμοδιότητας και είναι ελεύθεροι να το ξανακάνουν...
Δεμένα παραμένουν τα χέρια της Ελληνικής Δικαιοσύνης ως προς την τιμωρία διακινητών που συστηματικά «αλωνίζουν» στην Μεσόγειο και παίζουν κορώνα-γράμματα τις ζωές εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, στις περιπτώσεις που οι δράστες εντοπιστούν εκτός Ελληνικών χωρικών υδάτων.
Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, η μεταφορά λαθρομεταναστών εκτός Ελληνικών χωρικών υδάτων δεν υπάγεται στην Ελληνική ποινική δικαιοδοσία, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι όσοι διακινητές συλλαμβάνονται να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, παραμένουν ατιμώρητοι λόγω αναρμοδιότητας και είναι ελεύθεροι να το ξανακάνουν με τις … ευλογίες του νόμου.
Σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό οφειλόταν και η θεαματική ανατροπή που σημειώθηκε πριν από μήνες στην υπόθεση του δουλεμπορικού Baris που τον Νοέμβριο του 2014 είχε εντοπιστεί να πλέει ακυβέρνητο νότια της Κρήτης, μεταφέροντας κλειδωμένους στα αμπάρια του 586 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ενώ αρχικά στα πέντε μέλη του πληρώματος είχαν επιβληθεί πολυετείς ποινές φυλάκισης (πάνω από 500 χρόνια), το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έπαψε την ποινική τους δίωξη και τους άφησε όλους ελεύθερους.
Έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση καθότι ο εντοπισμός του πλοίου και η σύλληψη των μελών του πληρώματος έγιναν στα διεθνή ύδατα, εκτός δηλαδή της περιοχής δικαιοδοσίας του. Ήταν μία απόφαση που προκάλεσε αναβρασμό στους κόλπους του Λιμενικού, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει σημαία και για άλλες παρεμφερείς περιπτώσεις στο μέλλον. Νέα υπόθεση …αθώωσης
Και πράγματι, μόλις προχθές το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης υποχρεώθηκε με βάση τις ισχύουσες διατάξεις να … αθωώσει δύο ακόμα διακινητές, έναν Τούρκο και έναν Σύρο που μετέφεραν 90 μετανάστες και πρόσφυγες με ένα σαπιοκάραβο.
Το πλοίο κινδύνευσε να βουλιάξει λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής και βλάβης και οι 90 επιβαίνοντες είχαν πραγματικά Άγιο καθώς διασώθηκαν από παραπλέοντα πλοία, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.
Οι δύο διακινητές, εκ των οποίων ο Τούρκος υπότροπος (δηλαδή επαγγελματίας διακινητής) αθωώθηκαν για την κακουργηματική κατηγορία καθώς διαπιστώθηκε ότι το σήμα κινδύνου είχε εκπέμψει στα 23 ναυτικά μίλια.
Αυτό ήταν αρκετό για να απαλλαγούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Τους επιβλήθηκε μόνο ποινή φυλάκισης ενός έτους για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην χώρα και τους αποδόθηκαν ακόμα και τα κατασχεμένα αντικείμενα τους.