21 Απρ 2019

Ανησυχία για την τύχη του αντιτορπιλικού «Βέλος»


Εχουν πυκνώσει τελευταία δημοσιεύματα για την τύχη του πλωτού μουσείου του αντιδικτατορικού αγώνα «Αντιτορπιλικό Βέλος ». Την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον του έχουν εκδηλώσει ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού σε αποστρατεία, που είχαν συμμετάσχει στην «ανταρσία» του «Βέλους » το Μάη του 1973.
Το σκάφος εδώ και μεγάλο διάστημα μετακινήθηκε από τη μόνιμη θέση του στο Φλοίσβο προς τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για συντήρηση. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, το «Βέλος » δεν έχει επιστρέψει ακόμα στη θέση του δίπλα στο θωρηκτό «Αβέρωφ». Εκφράζονται φόβοι ότι μεθοδεύονται η «αποκαθήλωσή» του και η υποβάθμιση της αξίας του ως μνημείου του αντιδικτατορικού αγώνα.
Το «Βέλος » αποτελεί σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου για το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και του ελληνικού λαού. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή κανενός είδους υποβάθμισή του!
Το «Βέλος » κατά έναν τρόπο εκπροσωπεί τις πολλές άλλες αντιδικτατορικές κινήσεις που έδρασαν ενεργά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Η διατήρησή του ως τέτοιου μνημείου υπογραμμίζει το γεγονός ότι το φασιστικό καθεστώς της χούντας ήταν μισητό και μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπου βρισκόταν και το κύριο στήριγμά του. Νομίζουμε ότι ο ρόλος του είναι πολύτιμος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού και ιδιαίτερα του προσωπικού των ΕΔ σε μια εποχή που ο φασισμός και ο ναζισμός φουντώνουν στην Ευρώπη με την ανοχή της ΕΕ και κρατών - μελών της, συμμάχων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Τυχόν επαλήθευση των φόβων για υποβάθμιση του μνημείου του αντιδικτατορικού αγώνα θα αποτελέσει, εκτός των άλλων, την κορύφωση στην προσπάθεια «ξεπλύματος» της ναζιστικής, φασιστικής Χρυσής Αυγής, που είδαμε να ξετυλίγεται τα προηγούμενα χρόνια, ανάμεσα σε άλλες κυβερνητικές ενέργειες και με χαριεντισμούς υπουργών της κυβέρνησης, δημάρχων και περιφερειαρχών με τους χρυσαυγίτες.
Θα είναι βαριές οι ευθύνες τόσο της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας των ΕΔ, όσο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα στην περίπτωση που αναληφθούν ενέργειες που θα υποβαθμίζουν το πλωτό μουσείο - σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα «Αντιτορπιλικό Βέλος », ενόψει μάλιστα της μαύρης επετείου της 21/4/1967 και της επετείου για το «Κίνημα του Ναυτικού».

Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ, υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»