2 Οκτ 2019

«Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Εν όψη του δεύτερου γύρου του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις  ΗΠΑ  που ήδη έχει ξεκινήσει και θα επιταχυνθεί τις επόμενες μέρες, κυρίαρχη θέση κατέχει η ανανέωση – ενίσχυση και επέκταση της ΕλληνοΑμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, τα πυρηνικά -και πιθανότατα όχι μόνο-, η αλλιώς «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως τη λένε.
Στο πλαίσιο αυτό πληθαίνουν συνεχώς οι πολυδιάστατες «παρεμβάσεις» των ιμπεριαλιστών με στόχο τη συνείδηση του Ελληνικού λαού προκειμένου να καμφθεί κάθε αντίδραση ενάντια στους σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.
Η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα περί «κοινών αξιών» μεταξύ ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑΣ  προωθείται με κάθε μέσο καθώς έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαπιστώνει ότι «ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στην άμυνα, στην οικονομία και στα πολιτικά ζητήματα».
Η καμπάνια εξωραϊσμού του δολοφονικού χαρακτήρα των Αμερικανικών βάσεων και του ΝΑΤΟ απευθύνεται σε μεγάλα τμήματα της κοινωνιας, με ιδιαίτερη έμφαση στη Νεολαία, γυναίκες, μαθητές, φοιτητές μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και υποτροφιών, όπως είναι το πρόγραμμα «Fulbright» και «FLEX».
Φυσικά δεν λείπουν και τα διάφορα παραμάγαζα της λυκοσυμμαχίας όπως το γνωστό «Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συμμαχία» με εκστρατεία στο πρόσφατο παρελθόν «υποστήριξης της κοινής γνώμης στους σκοπούς του ΝΑΤΟ».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα  το τηλεοπτικό σποτ που προβάλλεται από τα ΜΜΕ μέσω της καμπάνιας   «Making It Happen» της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια  να αποτυπώσει τις «αξίες» που συνδέουν τους δύο λαούς.
Τηλεοπτικό σποτ που προβάλλει, τα «οφέλη» και τις «ευκαιρίες», από τη συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας, μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει.
Γέλιο που παγώνει στα χείλη του ελληνικού λαού όταν φέρνει στο νου το βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν για την επιβολή της χούντας στην Ελλάδα, το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό, που ακόμα και σήμερα παραμένουν στο τραπέζι.
Γέλιο πικρό αν σκεφτεί κανείς το βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, και ΕΕ κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, όταν ολόκληρες πόλεις ισοπεδώνονταν, με χιλιάδες θύματα αμάχων και τραυματιών από τις «έξυπνες βόμβες» του ΝΑΤΟ και το απεμπλουτισμένο ουράνιο που μόλυνε για πολλές δεκαετίες την περιοχή.
Τόσο η διαφημιστική καμπάνια όσο και η κινητικότητα του Αμερικανού πρέσβη που αλωνίζει τη χώρα από άκρη σε άκρη αποτελούν ενέργειες πρωτοφανείς και απαράδεκτες. Πρέπει να κουμπώνουν τον ελληνικό λαό!
Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο με αμφισβήτηση των συνόρων, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, και την καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.
Ειδικότερα η βάση της Σούδας που παίζει το ρόλο  πολεμικού ορμητηρίου των αμερικανοΝΑΤΟικών και έχει συνδράμει όλες τις αποστολές στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, το βομβαρδισμό της Λιβύης, την πυραυλική επίθεση σε βάρος της Συρίας.
Η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας-ΗΠΑ που υπογράφηκε το 1990, ανανεώνεται κάθε χρόνο και στηρίχτηκε από όλες της μετέπειτα κυβερνήσεις, σήμερα σχεδιάζεται να αναβαθμιστεί και να γίνει πολυετής.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τη βάση της Σούδας που αποτελεί την αιχμή του δόρατος, «εμπλουτισμένη» ακόμα περισσότερο, τις βάσεις των Drones στην 115 ΠΜ στη Λάρισα, Ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο του Βόλου που χρησιμοποιείται για τη στάθμευση και εκπαίδευση ελικοπτέρων Apache και Black Hawk.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει πιθανότατα την χρήση λιμανιών της χώρας όπως της Θες/νίκης με ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το τελευταίο αυτό προορίζεται για την δημιουργία κατάλληλων υποδομών μεταφοράς ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, στο πλαίσιο  περικύκλωσης της Ρωσίας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τέτοιες συμφωνίες περιέχουν και απόρρητα παραρτήματα, που ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ! Σε κάποιο από αυτά θα αναγράφονται και τα σχετικά με τον Άραξο όπου είναι γνωστό πως έχει ετοιμαστεί η υποδομή για αποθήκευση πυρηνικών βομβών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποθηκεύει το μέλλον της σημερινής αλλά και των επόμενων γενεών, ταυτόχρονα καθησυχάζει το λαό τι στιγμή που μετατρέπει τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη σε πολεμικό ορμητήριο του ΑμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού.
Αντίθετα, η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την όξυνση των ανταγωνισμών  μεταξύ των μονοπωλίων ΗΠΑ –ΕΕ –Ρωσίας και Κίνας και την αναδιάταξη δυνάμεων των ιμπεριαλιστικών χωρών. 
Οι εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές καθώς επιταχύνονται η πολεμικές προετοιμασίες και αρκεί μια σπίθα για να ανάψει η φωτιά του πολέμου ενώ η καταστροφική του μανία δεν πρόκειται να εξαιρέσει τη χώρα μας έτσι όπως την έχουν εμπλέξει οι κυβερνήσεις.
Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αντι να εστιάζονται στην άμυνά της, εμπλέκονται όλο και πιο βαθιά στις ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές αποστολές και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενώ ταυτόχρονα μετατρέπεται η χώρα σε στόχο και μαγνήτη επιθέσεων σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης.
Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι
Την ώρα που στην χώρα μας η αντιλαϊκή πολιτική καταδικάζει το λαό μας στην ανεργία και στη φτώχεια χρυσοπληρώνουμε τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ ξοδεύοντας επί χρόνια πάνω από το 2% του ΑΕΠ της , δηλαδή 4,36 δισ. Ευρώ το χρόνο.
Καλούμε τους απόστρατους να συμμετέχουν ενεργά:
Ø  στην καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στη Συμφωνία και την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Ø  στις κινητοποιήσεις:
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ KAI ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα
Σε συγκέντρωση που θα γίνει και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες

Απαιτούμε:
·        Να καταγγελθεί η Ελληνο-Αμερικάνικη “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”
·        Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις.
·        Καμία συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό
·        Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ


                                                                29/9/2019
Η Γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)