8 Νοε 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) τιμά και προβάλει για άλλη μια χρονιά τα αδικαίωτα συνθήματα της κορυφαίας πράξης του αντιδικτατορικού αγώνα, του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.
46 χρόνια μετά, τα συνθήματα «Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία», «Έξω αι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», εξακολουθούν να παραμένουν αδικαίωτα και ζωντανά στη μνήμη και τη συνείδηση του ελληνικού λαού.
Η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απρίλη 1967, γεννήθηκε από την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος και βρήκε έτοιμο το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, με κύριο χαρακτηριστικό τον αντικομμουνισμό και τους μηχανισμούς καταστολής του μετεμφυλιακού κράτους. Είχε την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπηρέτησε τους σχεδιασμούς τους, άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Φυλάκιζε, βασάνιζε, δολοφονούσε, και έστελνε εξορία χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές.
Σήμερα τα   συνθήματα του Πολυτεχνείου βρίσκουν την έκφραση τους στους καθημερινούς αγώνες των  εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών ανθρώπων  και της νεολαίας, για σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια και την προσφυγιά.
Η αλλαγή στην κυβέρνηση από τη ΝΔ και το διακύβευμα της δίκαιης  καπιταλιστικής ανάπτυξης, στηρίζεται πάνω στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, για φθηνή δουλειά χωρίς δικαιώματα, το χτύπημα στην απεργία, την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου και με περιορισμούς στις διαδηλώσεις.
Αντίθετες με το διαχρονικό μήνυμα του Πολυτεχνείου, είναι οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με τον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και την υπογραφή της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας για τις βάσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πάνω στο έδαφος που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα βάθυνε ακόμα πιο πολύ την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους  ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – ΕΕ σε βάρος άλλων λαών.
Ταυτόχρονα εξωραΐζουν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, κάνοντας λόγο για «κοινές αξίες», προσβάλλοντας την ιστορική μνήμη, τις θυσίες και τους αγώνες του λαού μας.
Μετατρέπουν τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση  και ζητούν από το λαό να επιδείξει ενότητα και ομοψυχία στο όνομα των δήθεν «εθνικών συμφερόντων». Αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΕΕ, στοχεύουν στην αναβάθμιση και τη στήριξη των συμφερόντων του εγχώριου μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου.
Αποτελεί υποκρισία ο ισχυρισμός   τους ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί  παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας. Στην πραγματικότητα είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών και όπου  εμπλέκεται, σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά και τον ξεριζωμό.
Αρκετοί είναι αυτοί που  θα «τιμήσουν» τον ξεσηκωμό θάβοντας όμως το αντιιμπεριαλιστικό - ανατρεπτικό του περιεχόμενο με στόχο να μένει στη λαϊκή μνήμη σαν απονεκρωμένο γεγονός. Άλλοι πάλι έχουν διαχρονικά  ως βασική τους επιδίωξη να μην πραγματοποιούνται καθόλου εκδηλώσεις.
Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Μαζί με χιλιάδες άλλους θα τιμήσουμε και φέτος οι απόστρατοι τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και πάνω από όλα τα μηνύματα του.
Σήμερα η καλύτερη τιμή στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας είναι να συμβάλλουμε αποφασιστικά ώστε να γίνουν πράξη τα συνθήματα των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου του '73, «ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ», «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ».
Να δυναμώσουμε παντού την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη, την κοινωνική συμμαχία με τους άλλους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τη νεολαία που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή με δικαιώματα, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και πραγματικά ειρηνικό.
Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα καλεί τους συναδέλφους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας:
       Να απομονώσουν τους σύγχρονους υμνητές της χούντας - αρνητές των νεκρών αλλά ... υμνητές των δολοφόνων   
       Να μετατρέψουν σε δική τους υπόθεση τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και να διεκδικήσουν στο πλάι του λαού αγωνιστικά:
è    ΟΧΙ στη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας για τις βάσεις.
è    Να κλείσει η βάση της Σούδας, οι άλλες μονάδες και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη χώρα.
è    Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
è    ΟΧΙ πυρηνικά στον Άραξο.
è    Να επιστρέψουν όλες οι μονάδες και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό.
è    Να φύγουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ - ΕΕ από την χώρα και τα Βαλκάνια. Έξω και οι στόλοι τους από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
è    Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ ΕΕ

ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σ’ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.
Στην Αθήνα κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του Πολυτεχνείου (16/11) και συμμετοχή στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία (17/11)




8/11/2019
Η Γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)