28 Μαρ 2020

ΑΝΕΑΕΔ: Επιστολή προς υπουργούς στρατιωτική ηγεσία, Μετοχικά ταμεία και μέλη


Μήνυμα προς τα μέλη της ΑΝΕΑΕΔ:
Αγαπητές – Αγαπητοί Συνάδελφοι                                                       26 Μαρτίου 2020
Η πανδημία του COVID-19 πέρα από υγειονομική κρίση έχει ήδη μετατραπεί  και σε κοινωνική και οικονομική κρίση.  
Οι συνέπειες αυτής της κρίσης δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσουν τους  συναδέλφους οι οποίοι πέραν των άλλων, στην πλειοψηφία τους  ανήκουν και στην κατηγορία των  ευάλωτων πολιτών.
Στα πλαίσια αυτά η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ έστειλε το συνημμένο έγγραφο,προς την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία των Ε.Δ καθώς και προς τους Προέδρους των Δ.Σ των Μετοχικών Ταμείων με το οποίο προτείνει την λήψη μέτρων προς ανακούφιση/ διευκόλυνση/ στήριξη των συναδέλφων που διαβιούν μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Η άμεση παύση των κρατήσεων του ν.4093/2012, η χορήγηση έκτακτου μερίσματος, η αναστολή των διάφορων παρακρατήσεων, η χορήγηση δανείων, η χορήγηση μερίσματος και του 60% του εφάπαξ με την αποστρατεία και πριν από την έκδοση  της συνταξιοδοτικής πράξης είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνεται να ληφθούν αμέσως.
Με την πίστη ότι το τέλος αυτής της δοκιμασίας θα μας βρει όλους υγιείς, ποιο δυνατούς και έχοντας επανακαθορίσει στόχους και αξίες της ζωής σας Ευχαριστούμε.


Για την ΑΝΕΑΕΔ
Γ. Ροΐδης
Πρόεδρος του Δ.Σ

Υ.Γ 1. Όλες οι ανακοινώσεις της Ένωσης, δραστηριότητες, άρθρα μελών, απόψεις, ειδήσεις ενδιαφέροντός μας και χρήσιμες / χρηστικές πληροφορίες αναρτώνται και μπορείτε να τα διαβάζετε στον ιστότοπο μας https://aneaedgr.blogspot.com

Η επιστολή :
Προς :  α. κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας
                β. κ. Αλκιβιάδη Στεφανή Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας
                γ. Στρατηγό (ΠΖ) κ. Κωνσταντίνο Φλώρο Α/ΓΕΕΘΑ
                δ. Αντιστράτηγο (ΤΘ) κ. Χαράλαμπο Λαλούση Α/ΓΕΣ
                ε. Αντιναύαρχο κ. Στυλιανό Πετράκη Π.Ν  Α/ΓΕΝ
                στ. Αντιπτέραρχο (Ι) κ. Γεώργιο Μπλιούμη  Α/ΓΕΑ
                ζ. Αντιστράτηγο  ε.α κ. Αντώνιο Μυτιληνάκη Πρόεδρο Δ.Σ ΜΤΣ
                η. Αντιναύαρχο Π.Ν ε.α κ. Δημήτριο Χέλμη  Πρόεδρο Δ.Σ ΜΤΝ
                θ.  Αντιπτέραρχο (Ι) ε.α κ. Ηλία Βενέτη Πρόεδρο Δ.Σ ΜΤΑ
 ι. Υποπτέραρχο (ο) ε.α Αλέξανδρο Πουλτίδη Αντιπρόεδρο ΜΤΑ
                ια. Μέλη και φίλους της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ


                                                     
Θέμα : Μετοχικά Ταμεία – Λήψη Μέτρων Ενίσχυσης Μερισματούχων   λόγω της υγειονομικής κρίσης. 
Σχετ. :  α. ΑΝΕΑΕΔ Αρ. Πρωτ. 20/2019 από 27/10/19
β. ΑΝΕΑΕΔ Αρ. Πρωτ. 22/2019 από 02/11/19
γ. ΑΝΕΑΕΔ Αρ. Πρωτ. 24/2019 από 29/11/19
δ. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αρ. Πρωτ. 519 από 03/12/19
ε. ΑΝΕΑΕΔ Αρ. Πρωτ. 26/2019 από 07/12/19
ε. ΑΝΕΑΕΔ Αρ. Πρωτ. 31/2019 από 21/12/19
στ. ΑΝΕΑΕΔ Αρ. Πρωτ. 32/2019 από 21/12/19

ζ. ΥΠΕΘΑ  Αρ. Πρωτ. Φ.900α/2308/16831 από 07/01/20.
η. Υπουργείο Οικονομικών Αρ. Πρωτ. ΥΠΟΙΚ 17/01/2020 Α.Π 5367 ΕΞ 2020 από 17/01/20
θ. ΑΝΕΑΕΔ Αρ. Πρωτ. 02/2020 από 20/01/20
ι. ΑΝΕΑΕΔ Αρ. Πρωτ. 04/2020 από 24/02/20.
ια. Κωδικοποιημένη ισχύουσα νομοθεσία για τα Μετοχικά Ταμεία ΣΞ – ΠΝ – ΠΑ
ιβ. Ισχύουσα νομοθεσία για την οργάνωση και λειτουργία των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ιγ. Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν από την Κυβέρνηση της Ελλάδας λόγω της πανδημίας του COVID-19 όπως ισχύουν.


   Η πανδημία του COVID-19 πέρα από υγειονομική κρίση έχει ήδη μετατραπεί  και σε κοινωνική και οικονομική κρίση.   
Οι συνέπειες αυτής της κρίσης δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσουν τους  συναδέλφους αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι πέραν των άλλων στην πλειοψηφία τους  ανήκουν και στην κατηγορία των  ευάλωτων πολιτών.
Οι ήδη χαμηλές συντάξεις μας, λόγω των μνημονίων και των πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις την προηγούμενη δεκαετία, πέρα από την άμεση κάλυψη των βιοτικών μας αναγκών, αναλώνονται σε μεγάλο η μεγαλύτερο βαθμό και για την οικονομική στήριξη / βοήθεια των οικογενειών μας, ( παιδιά και εγγόνια).  
Με δεδομένη την παρούσα οικονομική κρίση, η οποία όπως πέρα των άλλων διαμορφώνετε και λόγω της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, των απολύσεων, της αναστολής ατομικών συμβάσεων, του υποχρεωτικού κλεισίματος καταστημάτων, της αναστολής λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών - σχολείων – εκπαιδευτικών ιδρυμάτων  κάθε βαθμίδας, του μειωμένου η και μηδενικού τζίρου των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών , οι συνάδελφοι θα κληθούν να αναλάβουν το κόστος (κοινωνικό και οικονομικό) αρωγής των οικογενειών τους .


Μεγάλο μέρος των αποστράτων συναδέλφων λόγω μεγάλης ηλικίας έχουν επίσης και ανάγκη αυξημένης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας με ότι κόστος αυτή συνεπάγεται.

   Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ) καλεί τόσο τις Διοικήσεις των Μετοχικών Ταμείων όσο και την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας των Μετοχικών Ταμείων, να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για τον μετριασμό των αρνητικών συνεπειών που βιώνουν και θα συνεχίσουν να βιώνουν οι συνάδελφοι λόγω της εξάπλωσης του Κορωνοϊού και να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη μέτρων προστασίας και ανακούφισης των εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφων.

   Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ), σύμφωνα με το καταστατικό της, πιστή στις αρχές και αξίες της, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους και έχοντας τη βεβαιότητα ότι δεν θα πλήξουν την επάρκεια των χρηματικών διαθεσίμων και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα ρευστότητας στα Μετοχικά Ταμεία, προτείνει τα παρακάτω μέτρα :

1.    Να σταματήσουν άμεσα οι κρατήσεις του ν. 4093/2012 όπως έπρεπε να έχει γίνει από την δημοσίευση του ν.4387/2016
2.    Να επιστραφούν σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους όλα τα παρακρατηθέντα ποσά από την δημοσίευση του ν.4387/2016.
 ( Το θέμα δεν είναι καινούργιο και η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ έχει προβεί σε σειρά ενεργειών ).  
3.    Να χορηγηθεί έκτακτο μέρισμα εντός του Απριλίου 2020.( Υπάρχει και σχετική πρόβλεψη στην ισχύουσα νομοθεσία )
4.    Να υπάρξει, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, αναστολή της παρακράτησης πάσης φύσεως χορηγηθεισών  δανείων , βοηθημάτων κλπ.

5.    Να χορηγήσουν δάνεια σε όσους μετόχους έχουν ανάγκη. Η χορήγηση να γίνεται με ταχύρυθμες διαδικασίες και με έναρξη της αποπληρωμής τουλάχιστον τρείς μήνες μετά την λήξη των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας. 
6.    Να γίνει άμεση χορήγηση και χωρίς την αναμονή της συνταξιοδοτικής πράξης στους αποστρατευόμενους συναδέλφους του προβλεπομένου μερίσματος και του 60% του δικαιούμενου εφάπαξ.
Μετά την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης να γίνεται  εκκαθάριση και καταβολή του υπολοίπου εφάπαξ.
7. Να αναληφθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα μερίσματα για το 2019 να φορολογηθούν ως μερίσματα και όχι ως επικουρικές συντάξεις αφού δεν είναι επικουρικές συντάξεις.

Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ) ελπίζει ότι  η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και οι Διοικήσεις των Μετοχικών Ταμείων θα υιοθετήσουν της προτάσεις της και στις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα μας θα αναλάβουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη υλοποίηση τους ώστε να συνδράμουν στην βελτίωση των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης των συναδέλφων.

Με την πίστη ότι το τέλος αυτής της δοκιμασίας θα μας βρει όλους υγιείς και ποιο δυνατούς, παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και αναμένουμε την απάντησή και τις ενέργειές σας καθώς και την ενημέρωσή μας.
Για την Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων  (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ)
 Με εκτίμηση
                                                                        Ο Πρόεδρος
                                                             
                                                              Γιώργος Δ  Ροΐδης