24 Φεβ 2022

Μετοχικά Ταμεία – Διακοπή κρατήσεων του ν.4093/2012 και επιστροφή των μη νόμιμα παρακρατηθέντων ποσών.

 




                                                                                                                     Αρ. πρωτ.:             07 / 2022

                                                                                              Αθήνα  21 Φεβρουαρίου  2022

                          

                                                                                         Συνημμένα : ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ  Αρ. πρωτ. 06/2022   από 20-02-2022 (Σχέδιο Νόμου)

 


Προς: κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Κοιν : α. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη Πρόεδρο της Κυβέρνησης των Ελλήνων

          β. κ. Κωνσταντίνο Τασούλα Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων         

          γ. κ. Αλέξη Τσίπρα Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία

          δ. κ. Νικόλαο Ανδρουλάκη Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής     

ε. κ. Δημήτριο Κουτσούμπα Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας                    στ. κ. Κυριάκο Βελόπουλο Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης

          ζ. κ. Γιάνη Βαρουφάκη Γραμματέα του ΜέΡΑ25

          η. κ. Νικόλαο Χαρδαλιά Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας

 

Θέμα : Μετοχικά Ταμεία – Διακοπή κρατήσεων του ν.4093/2012 και επιστροφή των μη νόμιμα παρακρατηθέντων ποσών.

Σχετικά : α. Ν. 4093/2012 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει

                     β. Ν. 4387/2016 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει

                      ζ. Κωδικοποιημένη υφιστάμενη νομοθεσία για τα Μετοχικά Ταμεία ΣΞ – ΠΝ – ΠΑ

                      η. Ισχύουσα νομοθεσία για την οργάνωση και λειτουργία των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

                      θ. Ισχύουσες αποφάσεις Πρωθυπουργού περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων

 

Κύριε Υπουργέ

Για πολλοστή φορά αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα της εφαρμογής του ν.4387/2016, της διακοπής των κρατήσεων του ν.4093/2012 και της επιστροφής των ποσών που έχουν παρακρατηθεί μη νόμιμα από την ισχύ του ν.4387/2016 μέχρι και την ημέρα διακοπής αυτών των μη νόμιμων κρατήσεων.

Έχοντας εξαντλήσει και το τελευταίο ψήγμα υπομονής επανερχόμαστε γιατί, οι μέχρι σήμερα δηλώσεις και απαντήσεις, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού έλεγχου, τόσο από εσάς όσον και από τον ΥΦΕΘΑ κ. Ν. Χαρδαλιά,  είναι ανακριβείς ως προς τα στοιχεία, τα γεγονότα και τις αρμοδιότητες αλλά, αποκαλυπτικές για τις προθέσεις σας και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υποτιμητικές για τη νοημοσύνη μας και προσβλητικές.

Ο μεγάλος εμπαιγμός των εν ενεργεία και αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται με την μη εφαρμογή μέχρι σήμερα του ν.4387/2016 αλλά και τις διάφορες μεθοδεύσεις όλων των κυβερνήσεων από το 2016 για να μην σταματήσουν οι κρατήσεις του ν.4093/2012 .

Στην άδικη και βάρβαρη επίθεση που έχουν δεχτεί τα δικαιώματα μας από το 2010 προστίθεται σήμερα ένας ακόμα κρίκος.

Υπενθυμίζουμε ότι :

·         Από την ανάληψη των καθηκόντων σας μέχρι και σήμερα δεν έχετε απαντήσει σε κανένα έγγραφό μας σχετικό με το θέμα.

·         Σε σχετικές ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις στην Βουλή των Ελλήνων οι απαντήσεις σας

Ø  Το 2019 μέχρι και το 2020 ήταν «…η σχετική αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ø  Στη συνέχεια και μέχρι τα μέσα του 2021 οι απαντήσεις σας ήταν «… βρίσκεται στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας σχέδιο σχετικής νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να παύσουν από 1-1-2021 οι μειώσεις και οι κρατήσεις του ν.4093/2012…»

Ø  Από τον Οκτώβριο του 2021 οι απαντήσεις σας ήταν «… έχει εκπονηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ και στοχεύει στην παύση από την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους…… Περαιτέρω στην πράξη οι εν λόγω κρατήσεις και μειώσεις έχουν αποδοθεί και επιστραφεί στο σύνολο των μερισματούχων (κάθε επομένου έτους) με τη μορφή μερίσματος…».

Ø  Στις 14 Φεβρουαρίου ο ΥΦΕΘΑ σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης μεταξύ άλλων είπε «… οι σχετικές κρατήσεις υπολογίζονται – προσδιορίζονται από την ΗΔΙΚΑ για το άθροισμα της σύνταξης, του μερίσματος και της οικονομικής ενίσχυσης χωρίς να υφίσταται δυνατότητα παρέμβασης στην υπόψη διαδικασία…. το υπουργείο ανέθεσε τον Φεβρουάριο του προηγουμένου έτους στην αρμόδια οικονομική διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ την προώθηση σχεδίου τροπολογίας ……το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία με σκοπό την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού κειμένου επί τη βάση της καταστατικής νομοθεσίας των ταμείων …της υφιστάμενης νομολογίας …. καθόσον άπτεται της γενικότερης δημοσιονομικής πολιτικής…» και κατέληξε « … εφόσον ψηφιστεί η σκοπούμενη ρύθμιση θα εφαρμοστεί από την … 1η  Ιανουαρίου 2021 και όχι από την ημερομηνία εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του ν.4387/2016 δηλαδή την 12η Μαΐου 2016..» και στην συνέχεια επανέλαβε τον ψευδή ισχυρισμό της επιστροφής των παρακρατηθέντων ποσών στο σύνολο των μερισματούχων (κάθε επομένου έτους) με τη μορφή μερίσματος.  

·         Από την 12η Μαΐου 2016 ,ημερομηνία που τέθηκε σε  ισχύ ο ν.4387/2016, μέχρι και σήμερα καμία κυβέρνηση και  κανένας υπουργός δεν μερίμνησαν αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί και για τους αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων. 

·         Η εφαρμογή του ν.4387/2016 για όλους τους συνταξιούχους πλην των αποστράτων έγινε με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων {Φ80000/οικ.60258/1471/23.12.2016 – (ΑΔΑ:7Τ67465Θ1Ω-ΑΝ9)} και όχι με άλλη νομοθετική ρύθμιση.

·         Εξαιτίας του προγράμματος PSI+ νομότυπα αλλά όχι ηθικά και δίκαια τα κεφάλαια των Μετοχικών Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών των Ε.Δ υπέστησαν τεράστια απώλεια άνω του 70% (σύμφωνα με αποτιμήσεις του 2012).

·         Ο ν.4093/2012 επέβαλλε ταυτόχρονα διπλές κρατήσεις στους αποστράτους πέραν των άλλων που είχαν επιβληθεί μέχρι τότε.

·         Σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν.4387/2016 η χορήγηση παροχών των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων και τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων.

Από όλα τα παραπάνω εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι μέχρι σήμερα ενέργειές σας δεν είχαν σαν σκοπό την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου και την απόδοση των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών στους δικαιούχους αποστράτους αλλά μόνο την εφαρμογή του νόμου χωρίς την απόδοση των παρακρατηθέντων ποσών στους δικαιούχους και χωρίς την αλλαγή του καθεστώτος της υπαγωγής των Μετοχικών Ταμείων Ε.Δ και των Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων στον Υποτομέα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης του Μητρώου των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ το οποίο δίνει την δυνατότητα της άμεσης παρέμβασης της Κυβέρνησης στα οικονομικά τους.     

Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ)  από το 2012, με συνέπεια και συνέχεια, αγωνιζόταν και συνεχίζει να αγωνίζεται για την αποκατάσταση του συνόλου των αδικιών που έχουμε υποστεί, όπως το  σύνολο των άδικων περικοπών που επήλθαν και εξαΰλωσαν τις συντάξεις μας με τους μνημονιακούς  νόμους (ν.3833/10, 3865/10, 4002/11, 4023/12, 4024/11 κλπ.).

Η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ στην προσπάθεια της να συμβάλει στην επίλυση του θέματος της μη εφαρμογής του ν.4387/2016 (με αποτέλεσμα τη συνέχιση των κρατήσεων του ν.4093/2012 και τη μη  επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών), λόγω του τεράστιου χρόνου (έχει υπερβεί το έτος) που έχει μεσολαβήσει από τις εξαγγελίες σας και των αντικρουόμενων θέσεων / εξαγγελιών/ εκφρασμένων προθέσεων, αν και δεν διαθέτει, αμειβόμενος από τον Ελληνικό Λαό, ειδικούς συμβούλους και νομικούς, σας υποβάλει συνημμένα σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης.

Κύριε Υπουργέ

Σας καλούμε να αποδεχτείτε / υιοθετήσετε το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και να το προωθήσετε το ταχύτερο στη Βουλή των Ελλήνων.

Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ) καλεί:

                  Τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τους Πολιτικούς  Αρχηγούς των Κόμματων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στους οποίος κοινοποιείται το παρόν, να υιοθετήσουν το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και να προβούν σε όσες ενέργειες κρίνουν απαραίτητες για την εισαγωγή και ψήφιση του ώστε, να σταματήσουν άμεσα οι κρατήσεις του ν.4093/2012 από τα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ και τους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων και να  επιστραφούν τα μη νόμιμα παρακρατηθέντα ποσά από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι την οριστική διακοπή τους.       

Για την Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων  (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ)

 Με εκτίμηση

                                                                        Ο Πρόεδρος

                                                             

                                                              Γιώργος Δ  Ροΐδης



 

                                                                                                                                Αρ. πρωτ.:             06 / 2022

                                                                                              Αθήνα  20 Φεβρουαρίου  2022

                          

                                                                                        

 

 

Θέμα : Πρόταση Σχεδίου Νόμου για την τροποποίηση του ν.4093/2012.

  ( Διακοπή κρατήσεων του ν.4093/2012 και επιστροφή των μη νόμιμα παρακρατηθέντων ποσών από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας καθώς και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και διαγράφη αυτών από τους φορείς κοινωνικής Ασφάλισης)

Σχετικά : α. Ν. 4093/2012 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει

                     β. Ν. 4387/2016 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει

                      ζ. Κωδικοποιημένη υφιστάμενη νομοθεσία για τα Μετοχικά Ταμεία ΣΞ – ΠΝ – ΠΑ

                      η. Ισχύουσα νομοθεσία για την οργάνωση και λειτουργία των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

                     Σχέδιο Νόμου

Αιτιολογική έκθεση

   Με τον ν.4387/2016 τροποποιήθηκε ο ν.4093/2012 και από 13 Μαΐου 2016 διακόπηκαν οι κρατήσεις πλην αυτών της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (άρθρο 11 του ν.3865/2010 όπως ισχύει, της εισφοράς του άρθρου 44 παρ. 11 του ν.3986/2011 όπως ισχύει και της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη ( άρθρο 41 του ν.4387/2016 όπως ισχύει).

   Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι και σήμερα δεν έκανε καμία ενέργεια για να εφαρμοστεί ο ν.4387/2016 και να διακοπούν οι κρατήσεις από τα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων και των  Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων.

   Σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν.4387/2016 η χορήγηση παροχών των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων και τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων.

  Τον Δεκέμβριο του 2012 το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με έγγραφό του με αρ. πρωτ. Φ80000/οικ.28612/5798/5-12-12 ενέταξε τα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ. και τους αντίστοιχους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων  στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (αρμοδιότητας ΥΠ.ΕΘ.Α.) και τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό και επιβλήθηκαν  στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων  και των Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων μειώσεις, που αντιστοιχούν στην εφαρμογή του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις (κύριες, επικουρικές και μερίσματα) που θεσπίστηκε από τις συνδυασμένες διατάξεις της υποπαρ. Β3, της παρ. Β, και της υποπαρ. ΙΑ.5, της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (φεκ Α’ 222).

  Αν και  το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με έγγραφό του με αρ. πρωτ. Φ951/2/126230/9-1-2013, επικαλούμενο την γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με αριθμ. 384/2012, ζήτησε την τροποποίηση του παραπάνω εγγράφου και την διαγραφή τους από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με έγγραφό του με αρ. πρωτ. Φ80000/1213/285/24-01-2013 :

 (1). Διατήρησε τα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ. και τους αντίστοιχους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων  στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και στον Κοινωνικό Προϋπολογισμό επικαλούμενο το μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

(2). Ανέφερε ότι « Σε κάθε περίπτωση και μέχρι τυχόν αναθεώρηση του Μητρώου των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ, που θα εξαιρεί τους συγκεκριμένους κλάδους από τον Υποτομέα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, το μέτρο της προοδευτικής μείωσης των συντάξεων του ν.4093/2012θα πρέπει να εφαρμοσθεί και στους Ειδικούς  Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΝΣ, ΕΚΟΕΜΝ, ΕΚΟΕΜΑ), καθώς η απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεσμεύσεων εφεξής αποτελεί κριτήριο για την αξιολόγηση της χώρας, ενώ αποκλίσεις στις αποδόσεις των θεσμοθετημένων μέτρων θα οδηγήσουν σε αντίστοιχες προσαρμογές των σχετικών δαπανών.». 

(3) Με  δελτίο τύπου της 30ης Ιουλίου 2014 μεταξύ άλλων παραδέχεται ότι, στα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ. και τους αντίστοιχους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά το Κράτος.

 

   Από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κανένας  αρμόδιος Υπουργός δεν προέβη σε καμία ενέργεια ώστε τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι αντίστοιχοι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΝΣ, ΕΚΟΕΜΝ, ΕΚΟΕΜΑ):

ι. Να διαγραφούν από τον Υποτομέα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης του Μητρώου των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ

ιι. Να διαγραφούν από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (αρμοδιότητας ΥΠ.ΕΘ.Α.) και τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό.

ιιι. Να καταργηθούν - ακυρωθούν τα έγγραφα του Υπουργείου Εργασίας και της  ΕΛΣΤΑΤ με τα οποία από το 2012 παράτυπα και χωρίς πραγματική νομική κάλυψη τα Μετοχικά Ταμεία και το ΕΚΟΕΜ έχουν ενταχθεί στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ως Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

   Από τον Μάιο του 2016 μέχρι και σήμερα και παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία  οι κυβερνήσεις διαχρονικά  δεν μερίμνησαν ώστε οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων να  αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις γενικές αρχές του δικαίου και της νομιμότητας.

 

   Με βάση την πάγια θέση μας για την διακοπή των κρατήσεων του ν.4093/2012 από τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και τους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων, την επιστροφή σε όλους τους δικαιούχους όλων των παρακρατηθέντων ποσών από την δημοσίευση του ν.4387/2016 και την διαγραφή των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων από τον Υποτομέα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης του Μητρώου των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ, τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (αρμοδιότητας ΥΠ.ΕΘ.Α.) και τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό καταθέτουμε την ακόλουθη πρόταση νόμου.

 

Άρθρο

1.    Στο τέλος της περίπτωσης δ΄ της υποπαραγράφου Β3 της παραγράφου Β΄ του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012 όπως ισχύει προστίθεται εδάφιο ως εξής :

« Επίσης από 13/05/2016 εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων οι αποδοχές των στρατιωτικών συνταξιούχων που προέρχονται από τα καταβαλλόμενα μερίσματα από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας καθώς και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας.»

2.    Στο τέλος της υποπαραγράφου ΙΑ5΄ της παραγράφου ΙΑ΄ του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012 όπως ισχύει προστίθεται εδάφιο ως εξής :

« Επίσης από 13/05/2016 εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων οι αποδοχές των στρατιωτικών συνταξιούχων που προέρχονται από τα καταβαλλόμενα μερίσματα από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας καθώς και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας.»

3.    Σε εφαρμογή των παραπάνω 1 και 2,  ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις που έχει παρακρατηθεί και επιμεριστεί σύμφωνα με την περίπτωση γ΄ της υποπαραγράφου Β3 της παραγράφου Β΄ του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012 όπως ισχύει  και αφορούν το χρονικό διάστημα από τις 13.06.2016 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος καταβάλλονται, φορολογούμενα αυτοτελώς στην πηγή, έντοκα στους δικαιούχους σε 18 μηνιαίες δόσεις από τον φορέα που τα έχει εισπράξει.

4.    Τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας καθώς και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας διαγράφονται από τους φορείς κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό και τον Υποτομέα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης του Μητρώου των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

5.    Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος ή αφορά σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτό παύει να ισχύει.

6.    Με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να καθορισθεί και να ρυθμισθεί κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και ζήτημα για την υλοποίηση του παρόντος.

7.    Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.

 

 

Για την Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων  (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ)

 Με εκτίμηση

                                                                        Ο Πρόεδρος

                                                             

                                                              Γιώργος Δ  Ροΐδης