11 Μαΐ 2022

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις που διαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η ΝΔ, κατατέθηκε στη βουλή  και ψηφίζεται  την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Κατατέθηκε για ψήφιση,  λίγο πριν ο πρωθυπουργός επισκεφτεί τις ΗΠΑ, όπου και αναμένεται να αναλάβει πρόσθετες δεσμεύσεις απέναντι στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

 Οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις οργανώνουν συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενάντια στην κατάπτυστη Συμφωνία και καλούν τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας, όλο τον λαό.

Στο πλευρό του αντιιμπεριαλιστικού και φιλειρηνικού κινήματος τάσσεται και η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα και όλοι μαζί απαιτούμε:

 

·         Να αποσυρθεί τώρα η Συμφωνία για τις Βάσεις!

·         Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

 

Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβρη του 2021 η κυβέρνηση της ΝΔ, διά του υπουργού εξωτερικών Ν. Δένδια υπέγραψε, επιπλέον και το «Δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)», με τις ΗΠΑ. 

 Η επέκταση της λεγόμενης εταιρικής αμυντικής σχέσης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, που προβλέπεται από αυτή τη Συμφωνία, δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αντίθετα, σηματοδοτεί την ακόμη βαθύτερη συμμετοχή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με την Κίνα και τη Ρωσία για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Είναι μια Συμφωνία επικίνδυνη, καθώς:

·         Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια εγκατάστασης των βάσεων, αρχικά για πέντε χρόνια και στην συνέχεια επ’ αόριστον, ενώ μέχρι τώρα ήταν ετήσιας διάρκειας.

·         Προβλέπει την επέκταση σε νέες περιοχές επιπλέον της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας, της Λάρισας και του Στεφανοβίκειου:

o   Στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, λόγω, κυρίως, της εύκολης πρόσβασης που παρέχει προς το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, για τη διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

o   Στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, που συνδυάζεται με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο, που προέβλεπε προηγούμενη αναθεώρηση της ίδιας συμφωνίας.

o    Πεδίο Βολής του Λιτόχωρου στην Πιερία, που ήδη αξιοποιούσαν από τα προηγούμενα χρόνια και επί ΣΥΡΙΖΑ Αμερικανικά στρατεύματα.

o    Σούδα, όπου επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην εκεί αεροναυτική τους βάση.

·          Επιπλέον οι Αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά. Προβλέπει ακόμη τη δυνατότητα επέκτασης των βάσεων σε άλλες περιοχές στο μέλλον.

Συνολικά, είναι μια Συμφωνία επικίνδυνη που μετατρέπει τη χώρα, σε στόχο αντιποίνων. Αυτό μαρτυρά η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία για λογαριασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ! Ήδη η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία εφαρμόζεται στην πράξη με τις υποδομές σε όλη τη χώρα να συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία! Στο ίδιο πλαίσιο η Ελλάδα στέλνει πολεμικό υλικό και προετοιμάζεται να στείλει και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεών της, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες ασκήσεις - πρόβες πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη!

Συνάδελφοι,

Με τη συμφωνία που κατατέθηκε και ήδη συζητιέται καμιά εγγύηση δεν εξασφαλίζεται για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας! Αντίθετα μάλιστα! Επίσης ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις δεσμεύονται να σπεύσουν σε αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις τύπου Αφγανιστάν και ακόμα ευρύτερες.

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα σας καλεί να συμμετέχετε μαζικά στα αντιιμπεριαλιστικά, αντιπολεμικά  συλλαλητήρια ενάντια στην επιθετική  Συμφωνία  που υπηρετεί τελικά  το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης, εκθέτοντας τον λαό, τα ίδια τα παιδιά μας σε μεγάλους κινδύνους. 

Να σημάνει συναγερμός! Όλοι στον αγώνα!

Στην Αθήνα την Πέμπτη 12 Μάη, στις 7μ.μ.,στα Προπύλαια.

 Απαιτούμε:

·         Να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις

·         Να σταματήσει  αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού με οποιανδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα.

·         Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.

·         Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός, υπαξιωματικός εκτός συνόρων. Να σταματήσει η αποστολή εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα.

·         Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη χώρα μας.

·         Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

                                                                                                                                                                                                    10/5/2022

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα