6 Δεκ 2013

Πλειστηριασμοί σπιτιών και κατασχέσεις ψυχών

Τελευταία οι κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης - τρόικας για το ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών αρχίζουν να ξεθωριάζουν, αναμενόμενο άλλωστε, επικίνδυνα.

-Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας (προς όφελος ποιου άραγε?) και δίχως συμφωνία με την τρόικα, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Στουρνάρας γιατί -όπως είπε- τέλος του έτους λήγει η ισχύς του υπάρχοντος νόμου και θα ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε - Δεν υποχωρούμε σε ένα ζήτημα που είναι κοινωνικά άδικο, διότι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Έλληνας είναι να χάσει το σπίτι του. Και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα το θέμα θα πάει στο πιό πάνω πολιτικό επίπεδο.

Από την πλευρά της η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι το θέμα των πλειστηριασμών είναι από τα βασικά θέματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά. Ο εκπρόσωπος του ‘Ολι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, υποστήριξε πως στην Ελλάδα υπάρχει συστηματική κατάχρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας (άκουσον-άκουσον) και σημείωσε ότι η Τρόικα δεν απαιτεί πλήρη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών αλλά νομοθετικές ρυθμίσεις για να προστατεύονται μόνο όσοι πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν. Δηλαδή η μισή Ελλάδα. Άρα προς τι οι ρυθμίσεις?
Από την άλλη πλευρά κυβερνητικοί βουλευτές με δηλώσεις τους προσπαθούν να διευκολύνουν την κυβέρνηση, στις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα, δηλώνοντας πως εκτιμούν ότι δεν θα ψηφιστεί στη Βουλή η άρση των πλειστηριασμών. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Δεν μας έχουν συνηθίσει εξάλλου να ψηφίζουν ΟΧΙ σ’ όποιο αντιλαϊκό μέτρο έχει έρθει στην Βουλή μέχρι σήμερα.
Τα ΜΜΕ διαπιστώνουν με έκπληξη την έκταση των αντιλαϊκών απαιτήσεων της τρόικα, αλλά δεν κάνουν καμιά αναφορά και δεν εκφράζουν καμιά έκπληξη για τις αντιλαϊκές κόκκινες γραμμές που βάζει κατά καιρούς η κυβέρνηση.

Η κοροϊδία σ’ όλο της το μεγαλείο. Έχει γίνει πια συνείδηση ότι όλοι τους ένα πράγμα υπηρετούν, την όσο το δυνατόν  γρηγορότερη έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Εμάς τους ε.ε και ε.α στρατιωτικούς μας αφορά και μας αγγίζει το θέμα μιας κι έχοντας πληγεί βάναυσα από τις συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων  πολλοί έχουμε ξεπεράσει, προ πολλού πια, τις δικές μας κόκκινες αντοχές.
Ας μην τρέφουμε λοιπόν αυταπάτες και πολύ περισσότερο μην δίνουμε βάση στους ισχυρισμούς των κυβερνώντων. ‘Ο,τι μέτρα έχουν παρθεί και όσα νέα θα έρθουν, όπως οι πλειστηριασμοί, θα έρθουν γιατί αυτός είναι ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και βασική του προϋπόθεση τα μέτρα αυτά.
Το σπιτάκι που αποκτήσαμε δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι το ελάχιστο δικαίωμα μας στην ζωή. Αν μας το κατασχέσουν είναι σαν να μας παίρνουν την ψυχή. Γι αυτό η μόνη ξεκάθαρη λύση είναι με τον αγώνα μας να απορρίψουμε κάθε μέτρο που με οποιονδήποτε τρόπο ανοίγει το δρόμο σε πλειστηριασμούς σπιτιών των ανθρώπων του μόχθου.

Ε.Κιούσης
Απόστρατος