7 Δεκ 2013

Περιοδικό FOCUS: Πυροσβεστικό Σώμα υπό εκποίηση

Όλα στις Εθελοντικές ενώσεις που κοστίζουν ελάχιστα. Έτσι σε μια διετία θα υπάρχει κέρδος 1 δις Ευρώ, για να δοθεί στους δανειστές!

Ρεπορτάζ με αφορμή την επιβολή υψηλών φόρων εισαγωγής στα πυροσβεστικά οχήματα που έχουν δωρίσει στην Ελλάδα η Γερμανία και η Αυστρία δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Focus, Το περιοδικό  στη σελίδα 51 του τελευταίου τεύχους 48/2013, αναφέρεται εκτενώς στο σώμα εθελοντών πυροσβεστών και στα κυκλώματα (!!!) που δρουν στον κλάδο. Επισημαίνεται - μεταξύ άλλων - ότι για το ελληνικό επαγγελματικό πυροσβεστικό σώμα με τους 9200 εργαζομένους απαιτείται ετήσια δαπάνη 350 εκ. ευρώ, ενώ ο ιδρυτής και επικεφαλής του σώματος των εθελοντών πυροσβεστών Νίκος Σαχινίδης με τους 1200 εθελοντές για δέκα χρόνια χρειάστηκε 2 εκ. ευρώ και, επειδή δεν επαρκούσαν, για να βελτιώσει τον προϋπολογισμό, έβαλε από την τσέπη του 74.500 ευρώ.
    Το περιοδικό αναφέρεται σε περίπτωση σαμποτάζ, όταν το καλοκαίρι ο δήμαρχος των Λειψών Σπύρος Μπενέτος ανέμενε μία πυροσβεστική μονάδα του κ. Σαχινίδη και εκείνη ήταν κινητοποιημένη στο λιμάνι του Πειραιά, διότι κάποιος είχε κλέψει τα συνοδευτικά έγγραφα και το ασφαλιστήριο του πυροσβεστικού και είχε παράλληλα ειδοποιήσει την αστυνομία. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος εκτός της ένωσης επαγγελματιών πυροσβεστών θα έκανε κάτι τέτοιο», δηλώνει ο κ. Μπενέτος, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για «την κατάσταση όπως με τους μαφιόζους στο Σικάγο».
    Ο κ. Σαχινίδης από την πλευρά του υποθέτει ότι πίσω από κάποιες οχλήσεις βρίσκεται ο κρατικός συναγωνισμός, διότι με τη δράση του χαλάει το μοντέλο λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η επαγγελματική πυροσβεστική αγοράζει κάθε πυροσβεστική αντλία προς 120 ευρώ έκαστη, ο κ. Σαχινίδης αγόρασε το προϊόν από τη Γερμανία προς 12 ευρώ. «Υπερκοστολογημένες συμφωνίες αυτού του είδους είναι συνήθεις», επισημαίνει ο συντάκτης, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται το «λάδωμα».
    Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας ότι, «σύμφωνα με μελέτη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει 443 εκ. ευρώ ετησίως στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, εάν οι τιμές και το κόστος ανά άτομο κυμαίνονταν στο γερμανικό επίπεδο. Αυτό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της τωρινής τρύπας του προϋπολογισμού».

     Το δημοσίευμα αυτό στρέφεται κατά του δημόσιου χαρακτήρα της προστασίας των πολιτών από πυρκαγιά, παροχή βοήθειας κάθε είδους έναντι ατυχημάτων και γενικότερα στρέφεται κατά της κρατικής προστασίας από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές.
Και δεν είμαστε αφελείς, ο ευσεβής πόθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ. είναι η δημιουργία κάθε είδους «προτεκτοράτων» για να απομυζούν  ενεργειακούς πόρους και γενικότερα «δημόσια περιουσία» που έχει συσσωρευτεί, πολύ περισσότερο όταν παρασύρουν τις χώρες στο… δόκανο της χρέωσης και του τοκογλυφικού δανεισμού.
    Στην περίπτωση αυτή, δυσφημίζεται ή και απαξιώνεται ο δημόσιος τομέας, ανεξάρτητα από το ποιος ευθύνεται για τη λειψή ή λαθεμένη λειτουργία του ενώ αντίθετα αποθεώνεται ο ρόλος  των αγορών (του ιδιωτικού τομέα) που λειτουργούν ως πηγή συσσώρευσης νέων κεφαλαίων μέσα από την υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και κάρπωση της υπεραξίας, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις καταστροφής κεφαλαίων και εκ νέου συσσώρευσής τους.
     Ο εθελοντισμός, ενώ ως έννοια υποδεικνύει αλτρουισμό και ανιδιοτελή προσφορά βοήθειας, στην παρούσα φάση και με δεδομένα τα χαρακτηριστικά που διέπουν ένα κράτος βασισμένο σε ταξικά χαρακτηριστικά παραγωγικών σχέσεων, χρησιμοποιείται ως «φθηνή και στην ουσία χωρίς κόστος» εργατική δύναμη που εξωθεί στην παραπέρα μείωση της εργατικής απασχόλησης και της τιμής της εργασίας, με δέλεαρ … ψιχία φορολογικού και άλλου χαρακτήρα και δόλωμα την πρόβλεψη bonus για μια θέση στο Δημόσιο εάν και όταν προκηρυχθεί κενή οργανική θέση προς κάλυψη παρά τη φανερή και ολοένα συρρίκνωση της οργανικής δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος και γενικότερα του δημόσιου τομέα.
     Περαιτέρω, ένας επικείμενος και πιθανός τεμαχισμός των δραστηριοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος (πυρασφάλεια, ανακριτικό, προμήθειες, τεχνικές υπηρεσίες [προδιαγραφές προμηθειών και έργων], καθαριότητα, λιμενικοί πυροσβεστικοί σταθμοί κ.λ.π) και άλλων δημοσίου χαρακτήρα υπηρεσιών και η ανάθεσή τους σε ιδιώτες θα δημιουργήσει όχι μόνο …κουτσούρεμα  φύσει και θέσει υπηρεσιών κοινωνικής αποστολής αλλά θα επιβαρύνει πολλαπλά τις λαϊκές ανάγκες αφού ο αποκλειστικός σκοπός των ιδιωτών θα είναι μόνο το κέρδος που θα γεννά καθημερινά αρρωστημένες παράνομες συνδιαλλαγές και σκάνδαλα.
    Η βάρβαρη φτωχοποίηση των εργαζομένων στη χώρα μας συνέπεια της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, η καταστροφή και η απαλλοτρίωση της περιουσίας των νοικοκυριών που βουτηγμένα στα χρέη λόγω της ανεργίας και αδυναμίας αποπληρωμής τους εξαιτίας της δραστικής περικοπής της αξίας των μισθών και ημερομίσθιων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ απορρύθμισης της αποκαλούμενης «κοινωνικής συνοχής» και προβάλλουν αδήριτη  την ανάγκη εφαρμογής άλλων πολιτικών που να στηρίζουν τις λαϊκές ανάγκες με το μόχθο του εργαζόμενου να μη γίνεται …κιμάς στην κρεατομηχανή  «της ελεύθερης αγοράς».
    Στο σημείο αυτό επιλέξαμε να παραθέσουμε την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της  Ισλανδίας να διαγράψει τα χρέη των νοικοκυριών από στεγαστικά δάνεια, σε ποσό μεγαλύτερο των 24.000 ευρώ για κάθε σπίτι, που βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν εμφορείται από σοσιαλιστική  ή πολύ περισσότερο κομμουνιστική ιδεολογία. Σε όλη την Ευρώπη, έχει κάνει αίσθηση η απόφαση αυτή και το  κόστος του σχεδίου αποτιμάται άνω των 900 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσει  τέσσερα χρόνια.
Το LEFTeria-news παρουσίασε το ρεπορτάζ του Euronews και άλλη μία διαφωτιστική συνέντευξη του Ισλανδού Προέδρου Ólafur Ragnar Grímsson, στο ρώσικο RT αυτή την φορά, με τίτλο «Επιλέξαμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι των τραπεζών», όπου μεταξύ των άλλων απαντά σε ερώτηση ότι «μας είχε σερβιριστεί η θεωρία ότι όσο πιο απορρυθμισμένη και ελεύθερη η αγορά, όσο πιο πολύ ιδιωτικοποιείς, όλοι θα ευημερούν και όλοι θα είναι ευτυχισμένοι. Αυτό όμως ήταν μια ιδεολογία  που μας την παρουσίαζαν ως οικονομική επιστήμη. Όταν κατέρρευσαν οι τράπεζες, καταλάβαμε ότι αυτή η φόρμουλα ήταν δηλητηριώδης και επικίνδυνη…»!!!