2 Ιαν 2014

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και εξοπλισμοί

 Τον τελευταίο καιρό και ειδικότερα μετά τη σύλληψη, απολογία και προσωρινή κράτηση του Κάντα (το Κύριος κερδίζεται δεν χαρίζεται) και λόγω του ότι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων φέρονται να εμπλέκονται ή να διερευνάται τυχόν εμπλοκή τους  σε υποθέσεις διαφθοράς και χρηματισμών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως εν ενεργεία ή ως εργαζόμενοι εν αποστρατεία σε εταιρίες εκπροσώπησης οπλικών συστημάτων, έχει αναβιώσει μιας μεγάλης κλίμακας, θα έλεγε κάποιος, συζήτηση. Η συζήτηση όμως κατά το πλείστον δεν αφορά την συμμετοχή τους στις διαδικασίες προμηθειών ως εν ενεργεία, αλλά εστιάζεται κυρίως στην δυνατότητα και το καθεστώς  εργασίας μετά την αποστρατεία τους.
Εκτιμάμε ότι όλα αυτά είναι και άδικα, και υποκριτικά, και βιαστικά, και πρόχειρα, όπως δυστυχώς συμβαίνει στην Ελληνική πραγματικότητα τις τελευταίες δεκαετίες, που στόχο δεν έχουν την σοβαρή εξέταση και αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος. Ο συνήθης στόχος αντί της λύσης, είναι κυρίως η επικοινωνιακή εκμετάλλευση με την στοχοποίηση  κάποιων ή κάποιας κατηγορίας εργαζομένων.
Με τη τακτική αυτή το μόνο που γίνεται είναι ο αποπροσανατολισμός του πληθυσμού και η διατήρηση στο απυρόβλητο  των μεθόδων και των μηχανισμών, τους οποίους υποτίθεται ότι θέλουν να εξαρθρώσουν.  
Για όλα αυτά υπάρχουν νόμοι οι οποίοι βεβαίως πρέπει να εφαρμόζονται.
Χρειάζονται βελτίωση ;;; Χρειάζονται συμπλήρωση ;;; Χρειάζονται τροποποίηση ;;;
Η μέχρι σήμερα εφαρμογή τους ή η μη εφαρμογή τους ή η κατά το δοκούν εφαρμογή τους, μας οδηγεί να απαντήσουμε με βεβαιότητα ότι και τροποποιήσεις και συμπληρώσεις και βελτιώσεις πρέπει να γίνουν.
Ποιος, Που, Πότε, Πως, Γιατί, αποφασίζει για την ανάγκη ενίσχυσης της Εθνικής Άμυνας της χώρας; Υπάρχουν ή Υπήρχαν διαδικασίες; Εφαρμόστηκαν ή όχι ; Ποιες διαδικασίες καταργήθηκαν, πως, πότε, γιατί, από ποιους ;; Με ποιους τρόπους ελαχιστοποιούμε τις παρεμβάσεις με αδιαφανείς τρόπους ;; Πως αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα διαφθοράς ;; Πως μεγιστοποιούμε τις διαδικασίες ελέγχου και διαφάνειας ;; Τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ώστε να αποτρέπουν τους δημόσιους λειτουργούς και τις εταιρείες από βρώμικες συναλλαγές ;; Έχουν βγει συμπεράσματα και ποια είναι ;; Έχουν υπάρξει ή υπάρχουν προτάσεις ;; Ποιες είναι ;; Υπάρχει επεξεργασία τους ;; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ;
 Αυτά τα θέματα έπρεπε να μας απασχολούν, με αυτά θα έπρεπε να ασχολούμαστε, γι αυτά θα έπρεπε να είχε ανοίξει διάλογος γιατί σε αυτά βρίσκεται η λύση του προβλήματος.  
Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι  ότι όποιος φέρει την όποια ευθύνη είτε ως δωροδοκούμενος, είτε ως δωροδοκών, είτε ως μεσάζων για την τέλεση πράξεων διαφθοράς θα πρέπει να τιμωρηθεί και να τιμωρείται παραδειγματικά, θεσπίζοντας αντίστοιχα αυστηρότατες νομικές διατάξεις.
Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να γίνει όμως είναι η στοχοποίηση μιας ομάδας εργαζομένων, ειδικότερα δε όταν αυτοί λόγω των ειδικών συνθηκών εργασίας και του νομικού πλαισίου που διέπει την δυνατότητα έκφρασής τους, δεν έχουν την ευχέρεια και δυνατότητα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους,  όπως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ας μην επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν, για μια ακόμα φορά, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σαν μηχανισμός αποπροσανατολισμού και σαν μανδύας για να καλυφθούν κάτω από αυτόν όσοι πραγματικά ευθύνονται για την διαφθορά στις προμήθειες των Ε. Δ