20 Ιουλ 2014

Ως πότε αδράνεια;


Μπορούμε να φανταστούμε αν αυτά που μας έκοψαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν προσπαθήσει να μας τα κόψουν μια και καλή από την αρχή των μνημονίων; Δηλαδή η τότε κυβέρνηση να έφερνε  στη βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο θα προέβλεπε  περικοπή μισθών και συντάξεων κατά 50%, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, κούρεμα αποταμιεύσεων μέσω psi, αύξηση φορολογίας, χαράτσια κτλ. 

Σ’ αυτή την υποθετική περίπτωση θα ξεσηκώνονταν ακόμα και οι πέτρες και δεν θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να σταθεί ούτε μια ώρα. Θα αναγκαζόταν να αποσύρει άμεσα αυτό το νομοσχέδιο και δεν θα τολμούσε για πολλά χρόνια να μιλάει για οποιαδήποτε περικοπή. 

Δεν έκαναν αυτό οι κυβερνήσεις  σοφά φερόμενες. Βέβαια ήθελαν να τελειώνουν γρήγορα με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει και να εισπράξουν τα σχετικά εύσημα αλλά δεν μπορούσαν. Για αυτό εφάρμοσαν την τακτική του Χότζα

Πρώτα μας είπαν ότι ξοδεύουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε και για αυτό για να μη χρεοκοπήσουμε, πρέπει να κοπεί ο 14ος μισθός. Εμάς μας κακοφάνηκε, αγανακτήσαμε γιατί μας έκοβε το κεκτημένο και γιατί δεν έπαιρνε τίποτα από αυτούς, όπως θα έπρεπε, που κλέβουν είτε παράνομα είτε με το νόμο. Τι να κάναμε όμως. Είπαμε δεν βαριέσαι, ένας μισθός είναι θα τη βγάλουμε και με 13 μισθούς. 

Δεν ικανοποιήθηκαν όμως οι τοκογλύφοι βγήκαν στα κανάλια οι υπουργοί και είπαν ότι τα οικονομικά δεν πάνε καλά και ότι θα βγούμε από το ευρώ και για αυτό πρέπει να κοπεί και ο 13ος μισθός. Εμείς αντιδράσαμε και αυτοί μεγαλόψυχα είπαν εν τάξει δεν θα κόψουμε όλο το δώρο αλλά θα αφήσουμε 200 ευρώ  κι εμείς πήραμε μια ανάσα. Οι περισσότεροι από μας άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι αυτοί το πάνε μακριά και κατεβήκαμε στους δρόμους, μας έριξαν χημικά. 

Εμείς είπαμε δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την εξουσία γιατί διαθέτει εκτός από την αστυνομία με τα χημικά και τα δακρυγόνα και παρακρατικούς μηχανισμούς. Κλειστήκαμε τότε στον εαυτό μας και κάναμε τους ατομικούς μας υπολογισμούς για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τη λαίλαπα. 

Κάθε φορά που γινόταν κάποια περικοπή εμείς κόβαμε κάτι από αυτό που λέγεται ποιότητα ζωής. Σταματήσαμε να βγαίνουμε έξω, σταματήσαμε να ψωνίζουμε, σταματήσαμε τις κοινωνικές εκδηλώσεις, σταματήσαμε τα φροντιστήρια από τα παιδιά μας. Το σπουδαιότερο απ’ όλα που πέτυχαν οι κυβερνήσεις είναι να μας αδρανοποιήσουν. Μείναμε έτσι μόνοι μας  να αντιμετωπίζουμε από τους καναπέδες τη τρομοκρατία που ξεχυνόταν από τα υποτιθέμενα μέσα ενημέρωσης.   

Αποθαρρυμένοι χωρίς  διάθεση παραδοθήκαμε στο μοιραίο. Και τι δεν μας επέβαλλαν εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια μας.  Χαράτσια ΔΕΗ, σταδιακές μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές επικουρικών συντάξεων, πτώχευση ασφαλιστικών ταμείων, περικοπές στα φάρμακα και γενικά στη υγειονομική περίθαλψη, κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, απλήρωτη εργασία, ξεπούλημα Δημόσιων επιχειρήσεων έναντι πινακίου φακής, πετσόκομμα εφάπαξ κτλ 
Και δεν έφταναν όλα αυτά άφησαν και θεριέψει ο νεοναζισμός και του έκαναν πλάτες για να κάνει αυτό που μόνο ξέρει να κάνει να σπέρνει το μίσος και την ωμή βία.
Και όλα αυτά, γινόταν στο όνομα να μη πτωχεύσουμε. Τι ειρωνεία;  και όμως μέναμε διαρκώς σιωπηλοί.

Όταν οι όποιες αποταμιεύσεις μας  εξαντλήθηκαν αρχίζαμε να κόβουμε το φαγητό, τα παιδιά μας άρχισαν λιποθυμάνε από την πείνα και κάποιοι αρκετοί δεν άντεξαν και έβαλαν τέρμα στη ζωή τους. Όσο γινόταν όλα αυτά εις βάρος μας οι κυβερνώντες έπαιρναν εύσημα από εταίρους και συμμάχους. Κάθε φορά που επιβαλλόταν κάποιο καινούργιο μέτρο μας έλεγαν ότι θα είναι και τελευταίο, δεσμευόταν υπουργοί και πρωθυπουργοί. Όμως μας έλεγαν ψέματα γιατί τα μέτρα ακολουθούσαν το ένα το άλλο. 

Και τώρα πάλι ψέματα μας λένε
Πέτυχαν λέει πρωτογενές πλεόνασμα και ο δρόμος για τις αγορές είναι ανοιχτός και πανηγυρίζουν κυβερνητικά επιτελεία και κανάλια. Την αλήθεια δηλαδή για τι μέλεσθαι γενέσθαι τι λένε οι άσπονδοι φίλοι μας Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα (τρόικα σε συντομία). 

Αυτοί οι τρεις αφού δίνουν συγχαρητήρια στους κυβερνώντες για τα αποτελέσματα που πέτυχαν, δηλαδή την πτώχευση του Ελληνικού λαού, επισημαίνουν ότι πρέπει να επιτευχθούν και άλλα, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί κι η Ελλάδα να παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της. Πρέπει, συνεχίζουν να προχωρήσει κι άλλο η δημοσιονομική προσαρμογή και ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου δηλαδή νέες απολύσεις, νέες περικοπές μισθών συντάξεων, νέα χαράτσια. Είναι απαραίτητες λέει  προϋποθέσεις για να βγούμε  στις αγορές, να δανειστούμε με υψηλά επιτόκια, να αυξηθεί συνολικά το χρέος, να διαμαρτυρηθούν οι τοκογλυφικές τράπεζες, να καταστούν αναγκαία νέα μέτρα για να σωθεί πάλι η χώρα.

Το νέο πακέτο διάσωσης μπορεί να μη το ονομάζουν μνημόνιο και να επαίρονται ότι  καταργήσανε τα μνημόνια αλλά θα περιέχει δυσβάσταχτα μέτρα. Νέες απολύσεις υπαλλήλων μηδέ και των στρατιωτικών εξαιρουμένων, (προφανώς θεωρώντας παρωχημένη  και αναχρονιστική την ιδέα της Εθνικής άμυνας)  νέες κινητικότητες ή όπως αλλιώς θα τις ονομάσουν νέες περικοπές μισθών, συντάξεων κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων όσων έχουν απομείνει. 

Τα μέχρι τώρα μνημόνια στόχο είχαν την  εξαθλίωση και φτωχοποίηση του λαού. Τα νέα πακέτα διάσωσης που θα ακολουθούν τις εκλογές στόχο θα έχουν στόχο την φυσική εξόντωσή μας. Και πώς να μη εξοντωθούμε με τα 350 ευρώ  σύνταξη και την μελετώμενη αρπαγή της όποιας ακίνητης περιουσίας έχουμε; Ήδη άρχισαν να διαρρέουν σχετικά σενάρια. Και τα μέτρα θα είναι σταδιακά, όπως αυτά που προηγήθηκαν για να μας δίνεται χρόνος προσαρμογής στην οικονομική στενότητα και να μη μπαίνει σε δοκιμασία η εξουσία τους. 

Θα μείνουμε πάλι αδρανείς;
Η μόνη λύση του δράματος που ζούμε περνάει μέσα από τη συμμετοχή μας στις αγωνιστικές ενώσεις μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος
Η ΣΕΑΑ σας καλεί να συμμετάσχετε σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες. 
Ακριβής ημερομηνία με νεότερο μήνυμα.

Αριστείδης Γιαννόπουλος