16 Αυγ 2015

Η χρυσή εποχή των κροίσων

Στα 164 τρισ. δολάρια αυξήθηκε ο ιδιωτικός πλούτος του πλανήτη – 11 έλληνες δισεκατομμυριούχοι και 565 με κινητή περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων στις λίστες της Wealth-X – 10 τρισ. δολάρια έχουν «κρυμμένα» σε φορολογικούς παραδείσους οι πλούσιοι του κόσμου
Η χρυσή εποχή των κροίσων
εκτύπωση  

Καθώς, όπως εκτιμάται, ο κόσμος σήμερα διάγει τη δεύτερη «χρυσή εποχή» δημιουργίας πλούτου μετά από αυτήν του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, δεν είναι να απορεί κανείς που οι ανισότητες εντείνονται, αφού το 8,6% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει το 85,3% του παγκόσμιου πλούτου, την ώρα που το 69,8% του πληθυσμού του πλανήτη μοιράζεται μόλις το 2,9% του πλούτου. Σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group (BCG), ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε το τελευταίο 12μηνο κατά 12% φθάνοντας στα 164 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά δυόμισι και πλέον φορές το ΑΕΠ (75 τρισ. δολάρια) στον κόσμο. Την ίδια ώρα, ενώ οι εκατομμυριούχοι με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων αναμένεται εφέτος να ξεπεράσουν τις 220.000 και το κλειστό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων στο οποίο ανήκει ένας στα 3 εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη αναμένεται να ξεπεράσει τα 2.500 μέλη, περί τα 10 τρισ. δολάρια των πλουσίων αυτού του κόσμου, σύμφωνα με την BCG, βρίσκονται «κρυμμένα» σε φορολογικούς παραδείσους.

Από αυτά τα 2,4 τρισ. δολάρια είναι τοποθετημένα στην Ελβετία, στο offshore banking της οποίας, σύμφωνα με διεθνή τραπεζικά στελέχη με γνώση του αντικειμένου, εκτιμάται πως βρήκε καταφύγιο και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συμφερόντων κεφαλαίων (συμπεριλαμβανομένων και αυτών των εφοπλιστών) ύψους 140 δισ. ευρώ που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό σε διάφορα ενεργητικά, εκ των οποίων το 40% εξ αυτών εκτιμάται ότι αφορά βραχυπρόθεσμα καταθετικά προϊόντα. Στις λίστες ελβετικών τραπεζών και εξειδικευμένων εταιρειών που συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους πλούσιους αυτού του κόσμου (με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων) υπάρχουν 576 Ελληνες που διαθέτουν περιουσία 88 δισ. δολαρίων. Στις σχετικές λίστες των Wealth-X, π.χ., συμπεριλαμβάνονται 11 έλληνες δισεκατομμυριούχοι που διαθέτουν περιουσία 18 δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα 565 Ελληνες (με κινητή περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων) εμφανίζονται με συνολική περιουσία 70 δισ. δολαρίων. Οι απλώς εκατομμυριούχοι Ελληνες, από την άλλη πλευρά, έχουν υπολογιστεί από την ελβετική Julius Baer σε 34.723.

Σύμφωνα με την καταγραφή των κροίσων από τη Wealth-Χ, μια εξειδικευμένη εταιρεία που συγκεντρώνει πληροφορίες για λογαριασμό και των τμημάτων αξιοποίησης περιουσίας των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών, σήμερα στον κόσμο υπάρχουν 211.275 εκατομμυριούχοι με κινητή περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων, ενώ την ερχόμενη πενταετία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 260.000. Από τη λίστα αυτή το 1% περίπου αφορά απλώς τους δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι από 2.325 το 2014 αναμένεται εφέτος να αυξηθούν στους 2.508, με πρόβλεψη να ξεπεράσουν τους 3.800 την ερχόμενη πενταετία.

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία της BCG, ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος από τα 164 τρισ. δολάρια το 2014 την ερχόμενη πενταετία θα ξεπεράσει τα 222 τρισ. δολάρια. Η Βόρεια Αμερική με 51 τρισ. δολάρια ιδιωτικού πλούτου παραμένει η πλουσιότερη περιοχή του κόσμου. Η Ασία (εκτός Ιαπωνίας) ξεπέρασε την Ευρώπη - Ανατολική, 2,9 τρισ. και Δυτική, 39,6 τρισ. - για να γίνει η δεύτερη πλουσιότερη περιοχή του κόσμου με 47 τρισ. και με πρόβλεψη να ξεπεράσει τα 57 τρισ. το 2016. Την επόμενη πενταετία εκτιμάται ότι ο «νέος κόσμος», δηλαδή η Ασία εκτός Ιαπωνίας, η Μέση Ανατολή και η Αφρική αλλά και η Λατινική Αμερική με την Ανατολική Ευρώπη, θα αναπτυχθούν με ταχύτερο ρυθμό, κερδίζοντας έτσι μερίδιο αγοράς στην κατανομή του ιδιωτικού πλούτου έναντι του «παλαιού κόσμου», δηλαδή της Βόρειας Αμερικής και της ευρωζώνης.
για περισσότερα: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=729590