24 Οκτ 2015

Να καταργηθούν οι θεσμικές ενώσεις αποστράτων για να ορίσουμε τη τύχη μας

Γράφει ο 
Νίκος Παπαναστάσης *
Αντισυνταγματάρχης ε.α.


Για μια ακόμη φορά, γίναμε θεατές της «εποικοδομητικής, σε καλό και κυρίως γεμάτο κατανόηση κλίμα» συνάντησης των εκπροσώπων των ΔΣ των ενώσεων αποστράτων (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΑ, ΕΑΑΝ) με τον ΥΕΘΑ κ. Καμμένο. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, από τη στιγμή που ο εκάστοτε υπουργός Άμυνας, είναι αυτός που θεσμικά αποφασίζει και εγκρίνει τον διορισμό των μελών των ΔΣ των ενώσεων αποστράτων (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΑ, ΕΑΑΝ). Εν ολίγης, είναι αυτός που είχε διορίσει τα μέλη των ΔΣ των ενώσεων που συμμετείχαν στη συνάντηση. Είναι ο ίδιος υπουργός, που θεσμικά ελέγχει και ορίζει μέσω των αντίστοιχων επιτελείων τα οικονομικά αυτών των ενώσεων και εν τέλει είναι αυτός που αποφασίζει για την ύπαρξή τους σαν ΝΠΔΔ ή όχι. 

Τα προαναφερθέντα παρατίθενται σε μια προσπάθεια προσδιορισμού της πλήρους αδυναμίας, θεσμικής και όχι μόνο, «άρθρωσης» διεκδικητικού λόγου εκ μέρους των μελών των ΔΣ των ενώσεων (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΑ, ΕΑΑΝ), απέναντι στη κυβερνητική εξουσία (πολιτική), που ξεκάθαρα εκφράζετε μέσω του θεσμού του αρμόδιου υπουργού. Μια πολιτική που φέρει την απόλυτη ευθύνη όχι μόνο για την οικονομική κι ότι αυτή συμπαρασείρει κατάντια του κλάδου των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και την ευθύνη δημιουργίας καταστάσεων ακραίας φτώχεια και εξαθλίωσης στο σύνολο του Ελληνικού λαού, υποβάθμισης της ελληνικής κυριαρχίας και έκθεσης της πατρίδας μας στα επικίνδυνα γρανάζια των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή μας.

Το ερωτήματα πλέον που τίθενται είναι αδυσώπητα και κραυγάζουν: 
Είναι δυνατόν να επιτρέπουμε να εκπροσωπούν διεκδικητικά ένα τεράστιο κοινωνικό κλάδο (το κλάδο των αποστράτων), τέτοιου είδους «πισθάγκωνα δεμένες» ομάδες που δρουν κάτω απ’ το ασφυκτικό καταστατικό πλαίσιο των ΕΑΑ ; 

Είναι δυνατόν αυτού του είδους οι διορισμένοι απ’ τον υπουργό «εκπρόσωποι», να διαθέτουν την ισχύ, να ορθώσουν το «μπόι» τους και να εκφράσουν συλλογικά, την οργή του κλάδου μας για την καθημερινά διογκούμενη ανέχεια που μας μαστίζει;

Είναι δυνατόν να υπάρχει έστω και ένας λογικός απόστρατος που να πιστεύει ότι αυτού του είδους τα μορφώματα (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ), κατάλοιπα των πιο μαύρων σελίδων της σύγχρονης ιστορίας μας, μνημεία οπιθσθοδρομισμού και αντιδημοκρατικότητας (είναι οι μόνοι φορείς πανευρωπαϊκά, που τεράστιος αριθμός των τα μελών τους, αδυνατούν καταστατικά, να διεκδικήσουν τη προεδρία τους), μπορούν να αποτελέσουν, τη συνισταμένη δύναμη, της διεκδικητικής αγωνιστικότητας του κλάδου μας;

Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι ήλθε η ώρα, ωρίμασαν οι συνθήκες και κυρίως δημιουργήθηκε η ανάγκη η ταυτισμένη με την επιβίωσή μας, να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε τα παρακάτω:

Τη δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ (κοινού για τους προερχόμενους και απ’ τους τρεις κλάδους των Ε.Δ.αποστράτους) - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ - ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΥ φορέα αποστράτων, κατάλληλα οργανωμένου γι’ αυτό το σκοπό (τα προβλήματα είναι κοινά και στους τρείς κλάδους αποστράτων). Ήδη, οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας, απολαμβάνουν τους καρπούς τηςπανελλαδικής οργάνωσης στρατιωτικών της ΠΟΕΣ. 
Τη κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής και της οικονομικής συνεισφοράς των αποστράτων στις (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ) μέσω σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων που θα διεκδικήσουμε. 

Τον παραμερισμό κάθε παράγοντα και παραγοντίσκου (έχουμε όλοι ευθύνη γι’ αυτό), που για προσωπική του προβολή, πολιτική ανέλιξη και διάφορες ιδιοτελείς - δόλιες στοχεύσεις, εμφανίζεται στο κλαδικό μας στερέωμα σαν σωτήρας, πληροφοριοδότης, μεσάζοντας ή και εντεταλμένος «λαγός» σκοτεινών επιδιώξεων. 

Ας εμπιστευτεί ο καθ’ ένας τη δύναμή του, την ευθυκρισία του, την ηθική του. Τώρα πλέον υπάρχει η εμπειρία να διαχειριστούμε τις τύχες μας. Οι συλλογικές διαδικασίες διεκδίκησης των συμφερόντων ενός κλάδου, υπονομεύονται μόνο απ’ τον «αναχωρητισμό» των μελών του αυτού του κλάδου. 
Στα προτεινόμενα κυβερνητικά μαθήματα διαχείρισης της φτώχειας, εμείς ας απαντήσουμε με οργάνωση της πάλης και της μεταξύ μας αλληλεγγύης, για να πάρει πραγματικές ανάσες ο κλάδος μας και ν' ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελός μας και προς όφελος του λαού μας.

Μέλος του ΔΣ της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ)
(ΣΗΜ: Οι εκφραζόμενες στο κείμενο θέσεις απηχούν προσωπικές απόψεις του γράφοντος) 


Αντιγραφή από: http://www.onalert.gr/stories/na-katargisoume-tis-thesmikes-enoseis-apostraton-gia-na-orisoume-ti-tyxi-mas/45727