10 Μαΐ 2016

Καμία επανάπαυση

Τι πέτυχαν οι στρατιωτικοί για το ασφαλιστικό παρά τον “εσωτερικό πόλεμο” που δέχονται

Όσο κάποιοι καλούσαν χθες με πυχιαίους τίτλους τους στρατιωτικούς …σε απεργία (!!!) ,οι εκπρόσωποί τους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών ολοκλήρωναν μια προσπάθεια που δεν είχε καμία δημοσιότητα αλλά κατέληξε στο “πάγωμα” οποιονδήποτε αλλαγών στο ασφαλιστικό τους,τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου.
Προφανώς η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Ωστόσο αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά ότι οι στρατιωτικοί έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν μια “ασπίδα” προστασίας των δικαιωμάτων τους που όταν χρησιμοποιείται με ψυχραιμία και με απόλυτο σεβασμό στην πειθαρχία του στρατεύματος λειτουργεί αποτρεπτικά.
Αυτή η ασπίδα σε κάποιους δεν αρέσει . Και δεν αναφερόμαστε στις κυβερνήσεις των χρόνων της κρίσης -ειδικά εκείνης των Σαμαρά-Βενιζέλου- αλλά σε μια μειοψηφία στρατιωτικών την οποία περιέγραψε στην χθεσινοβραδυνή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣ.
Για να λέμε τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν:
•Τρεις Ενώσεις, αυτές της Ηπείρου,της Κεντρικής Μακεδονίας  και της Λάρισας ,έχουν εδώ και περίπου ένα χρόνο αποστασιοποιηθεί από την ΠΟΕΣ .
•Βάλλουν διαρκώς αλλά πολύ,πολύ αορίστως κατά της ΠΟΕΣ “κατηγορώντας” την ότι …κάτι δεν κάνει. Αλλά δεν μας έχουν πει ποτέ τι είναι αυτό που δεν κάνει. Και γιατί δεν το κάνουν αυτοί.
•Συστηματική και σε πάρα πολλές περιπτώσεις εκτός ορίων η προσπάθεια προσωπικής απαξίωσης και του προέδρου της ΠΟΕΣ. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 οι …επικριτές του τον κατηγορούσαν για …κομματικοποίηση των Ενώσεων και θεωρούσαν βέβαιο ότι θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ! Τελικά εκ των …κατηγορων του βρέθηκαν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ!!! Μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου κατηγορείται…επειδή ο Καμμένος τον χαρακτηρίζει άτυπο σύμβουλό του! Το αποτέλεσμα με το πάγωμα των ρυθμίσεων του ασφαλιστικού προφανώς δεν δικαιώνει όσους ζητούν από την ΠΟΕΣ να …κάνει κάτι γενικώς χωρίς να λένε τι: θέλουν…απεργία; Ζητούν να κατεβαίνουν άνευ λόγου και αιτίας οι στρατιωτικοί στο δρόμο; Τι ακριβώς θέλουν; Και γιατί δεν το λένε; Η απάντηση είναι ότι δεν έχουν απολύτως τίποτα να πουν.
•Το κομματικό παιχνίδι που παίζεται κατά της ΠΟΕΣ και των Ενώσεων προέκυψε και από τη δημιουργία “νέων φορέων” στους οποίους συμμετέχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στρατιωτικοί οι οποίοι την εποχή των καταστροφικών περικοπών υπηρετούσαν …σε γραφεία υπουργών!
•Πρόσφατα όλο αυτό το σύστημα αμφισβήτησης απέκτησε και την…ντουντούκα του ,η οποία όσο περνά ο καιρός αρχίζει και προκαλεί τον οίκτο των στρατιωτικών με όσα γράφει προσπαθώντας να στηρίξει τ΄ αστήρικτα των τριών “αποσχισθέντων” Ενώσεων.
Τίποτα δεν ήταν εύκολο για τους στρατιωτικούς. Ούτε η απόφαση του ΣτΕ που τους δικαίωσε για τις περικοπές των αποδοχών τους. Τίποτα δεν πρόκειται να είναι εύκολο και για όσα έρχονται. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες είναι πρώτα απ΄ όλα να είναι σοβαροί και να διαφυλάξουν την ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ στο στράτευμα. Ένα στράτευμα κουρασμένο και ταλαιπωρημένο από τον άδικο τρόπο που το αντιμετωπίζει η Πολιτεία.
Τα προβλήματα των στρατιωτικών δεν επιλύονται από προέδρους οι οποίοι στήνονται διαρκώς μπροστά σε μικρόφωνα τηλεοπτικών τοπικών σταθμών για να μιλάνε χωρίς να λένε τίποτα. Δεν λύνονται από πρώην προέδρους που επέλεξαν να φύγουν από το στράτευμα να απασχοληθούν αλλού στο δημόσιο αλλά παρόλα αυτά να επιμένουν να εμφανίζονται ως …γκουρού επί των οικονομικών των στρατιωτικών. Ειδικά όταν όσα υποστηρίζουν και γράφουν δύσκολα γίνονται κατανοητά ακόμη και από έμπειρους λογιστές.
Συμπερασματικά: οι στρατιωτικοί και η ΠΟΕΣ “αγόρασαν χρόνο” σ΄ ότι έχει να κάνει με το ασφαλιστικό. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Και πρέπει να γίνουν με σοβαρότητα .