11 Μαΐ 2016

‘‘Πρωτοβουλία Αποστράτων’’ - Ο αγώνας τώρα συνεχίζεται!

‘‘Πρωτοβουλία Αποστράτων’’ - Ο αγώνας τώρα συνεχίζεται!

Όταν το Νοέμβρη 2015, η ‘‘Πρωτοβουλία Αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην κοινωνική ασφάλιση’’ άρχισε να συγκροτείται, όλοι γνωρίζαμε ότι πρόκειται για μια πρωτοπόρα κίνηση, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους που έθετε και τις αντιλήψεις του ‘‘ξεχωριστού’’ και της ‘‘εξαίρεσης’’ που χρόνια έχουν καλλιεργηθεί στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Έπρεπε να διαμορφωθεί τόσο η αναγκαία συναντίληψη των με διαφορετικές υπηρεσιακές καταβολές συναδέλφων – μελών, όσο και να αρθούν οι επιφυλάξεις του περιβάλλοντος, δηλαδή των απόστρατων και εν ενεργεία συναδέλφων, που ως τότε είχαν ως σημεία αναφοράς μόνον τις «θεσμικές» ενώσεις που δρουν - όταν το αποφασίζουν - με στρατηγική και τακτικές που δεν ανταποκρίνονται πάντα στις ανάγκες των καιρών.
Όλα αυτά ξεπεράστηκαν αμέσως, γιατί όλοι συνειδητοποιούσαμε ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές αυτής της κυβέρνησης, ως συνέχεια των αντίστοιχων πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν έναν και μοναδικό σκοπό: την πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους, προς όφελος των ιδιωτών μεγαλοεπιχειρηματιών, και την απόλυτη φτωχοποίησή μας με την αφαίρεση κάθε δικαίωματός μας. Συνειδητοποιούσαμε ότι αυτό που βιώναμε καθημερινά με την αδυναμία ν’ ανταποκριθούμε στις βασικές υποχρεώσεις μας της οικογένειάς μας, να βοηθήσουμε τα παιδιά και εγγόνια μας, τους γείτονες και φίλους μας, τους συναδέλφους μας,  τους συμπολίτες μας, σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία και την κακοπληρωμένη εργασία, είναι αποτέλεσμα μιας διαχρονικά εξελισσόμενης ληστρικής πολιτικής που μας περιθωριοποιεί όλο και περισσότερο ως ανθρώπους.
Ως μοναδική υποχρέωση τέθηκε ο συνεχής αγώνας για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας και κατά συνέπεια και του δικαιώματος της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας και η συμπόρευσή μας με τους υπόλοιπους συνταξιούχους και εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που πλήττονται από τις συνέπειες της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.
Στον αγώνα αυτό θέσαμε ως προτεραιότητες, αφενός την ενημέρωση των συναδέλφων μας, απόστρατων και εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αφετέρου την παρουσία μας στις κινητοποιήσεις και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και συνταξιούχους και τις από κοινού δράσεις.
Από την αρχή τονίζαμε ότι το σχέδιο της συγκυβέρνησης και των ξένων εταίρων της για το ασφαλιστικό, είναι η λαιμητόμος για τα δικαιώματα όλων μας, χωρίς εξαίρεση. Σημειώναμε, ότι πέραν από τις απώλειες στους μισθούς και τις συντάξεις και γενικότερα την αφαίρεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, αλλάζει πλέον ο χαρακτήρας της ασφάλισης και γινόμαστε βορά του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου. Επισημαίνουμε και τώρα, ότι ο νόμος-λαιμητόμος για την κοινωνική ασφάλιση, δεν είναι τα τελευταία αντιλαϊκά μέτρα αλλά θα ακολουθήσουν και άλλα, όσο δεν αλλάζει ριζικά η πολιτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα.
Με τις επισκέψεις μας σε Υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας, στα Μετοχικά και Ασφαλιστικά Ταμεία και στα στέκια των εν ενεργεία και αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, διευρύναμε μέσα από το γόνιμο διάλογο και τους δικούς μας προβληματισμούς για τα προβλήματα των συναδέλφων και τις συνέπειες της εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών στη λειτουργία των υπηρεσιών.
Με την παρουσία μας στις κινητοποιήσεις των εν ενεργεία συναδέλφων μας αλλά κυρίως των υπόλοιπων συνταξιούχων και εργαζομένων, τονίσαμε ότι είμαστε εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που βιώνουμε τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές και προσπαθούμε να αμβλυνθεί η αντίληψη ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είναι μόνον όργανα ενός κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού.
Το τριήμερο 6,7 και 8 Μάη 2016, που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή και τελικά ψήφισε το νόμο-λαιμητόμο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, δώσαμε, μαζί με όλους τους εργαζόμενοι και συνταξιούχους, τη μεγάλη μάχη, ιδίως στους δρόμους της Αθήνας.
Χαιρετίζουμε την αγωνιστική παρουσία και συμμετοχή των απόστρατων αλλά και εν ενεργεία συναδέλφων μέσα από το μπλοκ της ‘‘Πρωτοβουλίας Αποστράτων’’. Διατηρούμε πολλές ενστάσεις και έντονες διαφωνίες για τον τρόπο και τον χρόνο πραγματοποίησης των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των ‘‘θεσμικών’’ ενώσεων των εν ενεργεία και σε αποστρατεία συναδέλφων, που οργανώθηκαν όπως εκτιμούμε για την τιμή των όπλων, καθώς και για το διεκδικητικό τους πλαίσιο.
Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη αγωνιστική παρουσία των συνταξιούχων και των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των ανέργων, των σπουδαστών, των γυναικών, που το τριήμερο αυτό και όχι μόνο, κατέκλυσαν τους δρόμους της Αθήνας και όλων των πόλεων της χώρας μας, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην αντιασφαλιστική και φορομπηχτική λαίλαπα.
Η δράση συνολικά των εργαζομένων και των συνταξιούχων πέτυχε να καθυστερήσει την λήψη των μέτρων από το Νοέμβριο 2015 μέχρι το Μάιο 2016. Με την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου τελείωσε μια μάχη. Δεν τελείωσε όμως ο πόλεμος ενάντια στη συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική από όποιους και αν εκφράζεται και εφαρμόζεται.
Κανένας δεν θα νομιμοποιήσει στη συνείδησή του τα μέτρα που βάζουν ταφόπλακα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Οι αγώνες που δόθηκαν ήταν μια αρχή για να βρεθούμε στη συνέχεια στους δρόμους ακόμη περισσότεροι, όλος ο Ελληνικός Λαός.
Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σίγουρα θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότεροι στους δρόμους του αγώνα. Κάνουμε την αυτοκριτική μας και δηλώνουμε ότι θα αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες που αποκτήσαμε για τη συνέχεια.
Είμαστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα, με την εφαρμογή των μέτρων, περισσότεροι συνάδελφοι θα συνειδητοποιήσουν που μας οδηγούν, ως λαό και ως χώρα, οι αντιλαϊκές πολιτικές.
Η διατήρηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στο ‘‘κελί των μελλοθανάτων’’ μέχρι και τον Ιούνιο, δεν πρέπει να δημιουργεί εντυπώσεις ότι ‘‘θα πάρουμε χάρη’’, ούτε να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ως ‘‘αγαπημένα’’ υποτίθεται ‘‘παιδιά του στήματος’’ θα έχουμε πιο ήπια μεταχείριση. Εξάλλου, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τις δικαστικές αποφάσεις για αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων που παράνομα και πέραν από κάθε όριο ίσης μεταχείρισης είχαν αποκοπεί με το δεύτερο μνημόνιο σε συνδυασμό με την ψήφιση των νέων επαχθών μέτρων και για εμάς, είναι αποκαλυπτικό των προθέσεών της. Άλλωστε και ‘‘ο κόφτης μισθών και συντάξεων’’ όταν αποτυγχάνουν οι δημοσιονομικοί στόχοι - όπως αναγγέλθηκε- θα είναι γενικής εφαρμογής.
Είναι ουτοπία να αναμένουμε ότι το νέο ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, που υπήρξε και η αιτία αναβολής εφαρμογής του νόμου-λαιμητόμου για τους συναδέλφους, θα καλύψει τις απώλειες των μισθών και συντάξεων και δεν θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω φτωχοποίηση  με την εφαρμογή των νέων αντιασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων.
Η ‘‘Πρωτοβουλία Αποστράτων’’ θα συνεχίσει τον αγώνα της, με μεγαλύτερη πείρα, γνώση και δυναμική, με βάση τις κατευθυντήριες αρχές της, όπως αυτές περιγράφονται και στο αρχικό της κάλεσμα, μαζί  με τους απόστρατους και εν ενεργεία συναδέλφους, μαζί με τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους άνεργους, με όλο το Λαό, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

9 Μάη 2016
Γιώργος Παλιούρας
Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ ε.α.


Διαβάστε περισσότερα: http://protovoyliaapostraton.webnode.com/arthra/