1 Δεκ 2016

1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Συλλόγων Συνταξιούχων του Πυροσβεστικού Σώματος

 29-11-2016  23:10
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στην Ελάτη Τρικάλων, το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Νοέμβρη, η 1η  Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Συλλόγων Συνταξιούχων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Την ιδέα της παραπάνω συνάντησης είχε η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων του Π.Σ., που ήταν και διοργανωτής.
Συμμετείχαν οι παρακάτω φορείς εκπροσωπούμενοι από τους αντίστοιχους συναδέλφους
Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ε.Α.Π.Σ), με τον πρόεδρο Κώστα Γιαννάκο, τον αντιπρόεδρο Θύμιο Τσούνα και τον ταμία Κώστα Μαστρογιαννόπουλο.
Ο Σύλλογος Αποστράτων Πυροσβεστών Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρο Κώστα Χατζηαγγέλλου και τον Γραμματέα Γιώργο Πολύχρο.
Η Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστών νομού Λάρισας, με τον πρόεδρο Χρήστο Χαλκιά και τον αντιπρόεδρο Νίκο Βαΐτση.
Ο Σύλλογος Αποστράτων Πυροσβεστών νομού Τρικάλων, με τον πρόεδρο Μιχάλη Καβάλο, τον ταμία Κώστα Λεβέντη και το μέλος Θανάση Βλάχο.
Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Πυροσβεστών νομού Καρδίτσας, με τον πρόεδρο Χριστόφορο Κωστούλα και τον ταμία Λευτέρη Βλάχο.
Η Ένωση Αποστράτων Π.Σ. νομού Χανίων, με τον ταμία Νικήτα Μελισσάκη και
Ο Σύλλογος Αποστράτων Πυροσβεστών νομού Κιλκίς, με τον πρόεδρο Δημήτρη Σιάπκα και τον ταμία Σίμο Νικοπολιτίδη.
Στη συνδιάσκεψη παραβρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος Αποστράτων Στρατού ξηράς του νομού Λάρισας Απόστολος Παπαπαρίσης.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Α.Π.Σ., Κώστας Γιαννάκος, ως συντονιστής της Συνδιάσκεψης, αφού καλωσόρισε τους συναδέλφους και τους ευχαρίστησε για την καθολική τους ανταπόκριση στο κάλεσμα της Ένωσης, είπε πως είναι η πρώτη φορά, στην πολύχρονη ιστορία των φορέων των αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος, που ανταμώνουν όλοι μαζί. Τόνισε δε πως η χρονική και οικονομική συγκυρία επιβάλλουν  σε όλους όσους ασχολούνται με τα κοινά του συνταξιουχικού χώρου, μέσα αλλά και πέρα από την πυροσβεστική οικογένεια, να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα που απειλεί να μας αφανίσει. ΄΄Απαιτείται η χάραξη  μιας κοινής  πορείας, κυρίως πάνω στο διεκδικητικό πλαίσιο, μήπως και μπορέσουμε να περισώσουμε κάτι από τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει΄΄.

Ακολούθως ζήτησε από τους συμμετέχοντες να πάρουν τον λόγο και αφού κάνουν μία σύντομη παρουσίαση του συλλόγου που εκπροσωπούν, να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο  να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο Κώστας Χατζηαγγέλου, από τη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στην από 35ετίας δράση του συλλόγου, που εκπροσωπεί περί τα 300 μέλη και εστιάζεται, κυρίως, σε ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Χαιρέτησε με θέρμη τη συνάντηση και ανέδειξε το πρόβλημα της μη ικανοποιητικής υγειονομικής κάλυψης των πυροσβεστών από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της πόλης αναγκάζοντας τον σύλλογο να αναζητεί τρόπους συνεργασίας με ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο.
Ο Δημήτρης Σιάπκας, από το Κιλκίς, παρουσιάζοντας τον σύλλογό του, είπε πως ιδρύθηκε το έτος 2010 και έχει περί τα 30 μέλη. Αυτό έχει σαν  αποτέλεσμα να αναγκάζεται το Δ.Σ. να επιβάλει υψηλή ετήσια συνδρομή ώστε να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα. Πρότεινε η Π.Ε.Α.Π.Σ. να διοργανώνει από καιρού σε καιρό και εκδηλώσεις στη βόρεια Ελλάδα και το Π.Σ. να απλοποιήσει τις διαδικασίες στις περιπτώσεις που κάποιος συνταξιούχος επιθυμεί να γίνει εθελοντής. Επίσης αναφέρθηκε στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν όσοι συνάδελφοι θέλουν να επισκέπτονται τις Λέσχες του Στρατού. Τέλος, εισηγήθηκε να καθιερωθεί η “Ημέρα του Πυροσβέστη”, στα πρότυπα αντίστοιχων επετείων.
Ο Χριστόφορος Κωστούλας, υπεραμύνθηκε του αγώνα που έκαναν στην Καρδίτσα προκειμένου να βρεθεί χώρος για να οικοδομηθεί (τελικά) η νέα Πυροσβεστική Υπηρεσία και της θετικής έκβασης του οράματός του για ίδρυση πυροσβεστικού μουσείου, στον χώρο της παλιάς υπηρεσίας. Σήμερα το μουσείο αυτό αποτελεί πόλο έλξης παιδιών και ενηλίκων και για το σκοπό αυτό λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Ο σύλλογος έχει περί τα 100 μέλη, τα 60 από τα οποία είναι ενεργά. Πέρα από το μουσείο, οι δραστηριότητές τους καλύπτουν και το πολιτιστικά ενδιαφέροντα των μελών μέσα από συνεστιάσεις και άλλες δράσεις.
Ο Μιχάλης Καβάλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος Αποστράτων νομού Τρικάλων με κυριότερη την έλλειψη χώρου στέγασης και την δυσκολία στην είσπραξη των συνδρομών. Ιδρύθηκε το 2005 και έχει 50 ενεργά μέλη. Στις δραστηριότητές τους εντάσσονται και κάποιες εκδρομές στο εξωτερικό.
Ο Νικήτας Μελισσάκης, από τα Χανιά, είπε πως θεωρεί αδιανόητο κάποια μέλη περιφερειακών ενώσεων και συλλόγων συνταξιούχων του Π.Σ. να μην έχουν εγγραφεί ακόμα στην Π.Ε.Α.Π.Σ., τον φορέα που εκπροσωπεί τον Έλληνα απόστρατο πυροσβέστη πανελλαδικά. Επίσης υπεραμύνθηκε της αγωνιστικής παρουσίας των συναδέλφων στο πλευρό των υπόλοιπων συνταξιουχικών οργανώσεων, αφού, όπως είπε, τα προβλήματα είναι κοινά. Ο σύλλογός του, παρ’ ότι νέος, αφού ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια , προσπαθεί και έχει κάνει έντονη την παρουσία του στους αγώνες της μεγαλονήσου και απαριθμεί τα 43 μέλη.
Ο Χρήστος Χαλκιάς, παρουσιάζοντας την Ένωσή του, είπε πως στη Λάρισα έχουν περί τα 130 μέλη και οι δραστηριότητές τους εκτός από ψυχαγωγικές και πολιτιστικές (χοροεσπερίδες, εκδρομές κ.α.) είναι και αγωνιστικές αφού προσπαθούν και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις τόσο στην πόλη τους όσο και αλλού. Πρότεινε οι συνδρομές των μελών τους να εισπράττονται από την Π.Ε.Α.Π.Σ. (μέσω της σύνταξης) και να τους αποδίδονται. Επίσης, να τελείται ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη των θανόντων συναδέλφων και τα μέλη τους να ενημερώνονται (από την Αθήνα) για τις κινητοποιήσεις, με ηλεκτρονικά μηνύματα. Η Ένωσή τους είναι σύμφωνη  στην ίδρυση Ομοσπονδίας, ως δευτεροβάθμιο όργανο.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Α.Π.Σ., στη δευτερολογία του τόνισε πως από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων βγαίνει αβίαστο το συμπέρασμα πως τα προβλήματα είναι πολλά και συνεχώς αυξανόμενα .Η οικονομική και κοινωνική κρίση που πλήττει, τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία δεν άφησε ανέπαφη την οικογένεια των πυροσβεστών. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται επαγρύπνηση και διαρκής αγώνας. Προς τούτο έθεσε υπόψη των παρευρισκομένων το “πλαίσιο διεκδικήσεων της Ένωσης” που ΟΜΟΦΩΝΑ ενέκρινε (προ διημέρου) το διοικητικό συμβούλιο και τους ζήτησε να το μελετήσουν και την επομένη να εκφράσουν τις απόψεις τους. Ακολούθως πρότεινε στον παρατηρητή της Συνδιάσκεψης, Απόστολο Παπαπαρίση, να παρουσιάσει την εργασία του πάνω στον Ν.4387/12-5-2016 (νόμος Κατρούγκαλου) που είχε προετοιμάσει, για την περίσταση. Ο κ. Παπαπαρίσης εξήγησε με απλό και πολύ κατανοητό τρόπο τα τελευταία ισχύοντα στο συνταξιοδοτικό και απάντησε στα ερωτήματα των συναδέλφων. Προσδιόρισε με σαφήνεια τα σημεία του νόμου που μπορούν να προσβληθούν, χωρίς δαπάνη για τον προσφεύγοντα και μοίρασε τις σχετικές αιτήσεις. (*)
Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας και ανανεώθηκε το ραντεβού για το επόμενο πρωινό για τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης.
Το βράδυ, η Π.Ε.Α.Π.Σ. προσέφερε δείπνο στους συμμετέχοντες, στο περιθώριο του οποίου ανταλλάχθηκαν απόψεις και έγιναν συζητήσεις σε πνεύμα συναδελφικής κατανόησης και αλληλοσεβασμού.
Κάτι το κρασί, κάτι το τραγούδι του Χριστόφορου Κωστούλα πέρασε ευχάριστα η ώρα. Οι αναμνήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη και τα υπηρεσιακά ευτράπελα έδιναν και έπαιρναν μέχρι αργά τα μεσάνυχτα.
Το πρωί της Κυριακής, γράφτηκε ο επίλογος της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης των Συλλόγων Αποστράτων του Π.Σ.
Ο Κώστας Γιαννάκος, διάβασε το πλαίσιο διεκδικήσεων που εισηγείται η Π.Ε.Α.Π.Σ. και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να εκφράσουν την άποψή τους. Έγινε ομόφωνα δεκτό από τους υπόλοιπους αντιπροσώπους και είναι το παρακάτω:

 ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Π.Σ
Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο γεωστρατηγικό αυτό σημείο του πλανήτη και αναζητούν τρόπους για την εκμετάλλευση αγορών, δρόμων μεταφοράς και πηγών ενέργειας, είναι τα ίδια που πρωταγωνιστούν σε πολέμους και συγκρούσεις με θύματα τους λαούς. Σε αυτά τα πλαίσια αυξάνει επικίνδυνα και η Τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα η οποία, με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, αμφισβητεί ανοιχτά τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες αφού φουντώνει ο πόλεμος στη Συρία και τι Ιράκ, όπου εμπλέκονται ενεργά οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε, η Ρωσία και άλλες δυνάμεις που όλες μαζί είναι υπεύθυνες για το τεράστιο προσφυγικό και μεταναστευτικό  ρεύμα. Σε αυτές τις συνθήκες ,φοβόμαστε πως  δρομολογείται και η διχοτόμηση της Κύπρου( με τη δημιουργία ουσιαστικά δυο κρατών) με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες για τον Κυπριακό και τον Ελληνικό λαό.
Στο εσωτερικό της Ελλάδας, με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση αφαιρούνται και τα τελευταία δικαιώματα του λαού σε βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η εργασία, η Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία και η Παιδεία. Η πολιτική αυτή φορτώνει όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων και αφήνει ,στην ουσία, αλώβητους τους έχοντες και κατέχοντες.
Υπηρεσιακά, τώρα, ο νόμος για την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος συνέβαλε στην παραπέρα υποβάθμιση και συρρίκνωση του υπάρχοντος συστήματος πυροπροστασίας και πυρασφάλειας της χώρας, στη διατήρηση των τριχοτομημένων εργασιακών σχέσεων και στην επιβολή της ανταποδοτικότητας με την εμπορευματοποίηση των υφιστάμενων υπηρεσιών, επιβαρύνοντας το εισόδημα των εργαζόμενων. Η παράδοση των αεροδρομίων της χώρας μας  και οι συμβάσεις με τη Fraport για στελέχωση με πυροσβέστες των αεροδρομίων από την υπάρχουσα λειψή οργανική δύναμη, προκαλεί νέα προβλήματα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας των πυροσβεστών. Σε αυτό να προστεθεί και η ενεργοποίηση της διάθεσης οδηγών στα οχήματα του Ε.Κ.Α.Β, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.
Με όπλο το πλεόνασμα (πραγματικό ή πλασματικό), η κυβέρνηση, καλλιεργεί την ψευδαίσθηση ότι ανοίγει ο δρόμος της ανάπτυξης και άρα της ευημερίας, για το λαό. Με τη μόνη διαφορά  πως, ότι αναφέρεται σαν πλεόνασμα, είναι έλλειμμα για τον ίδιο το λαό, αφού το <πλεόνασμα> προέρχεται, μόνο από την εξωφρενική υπερφορολόγηση, κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων και όχι από εκεί που περισσεύει ο πλούτος. Και το χειρότερο είναι πως το υστέρημα του φορολογούμενου γίνεται βορά των τοκογλύφων-δανειστών, αντί να ανακατανέμεται στην ελληνική κοινωνία. 
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με την ολοσχερή κατεδάφιση της υγειονομικής μας περίθαλψης. Η κυβέρνηση συνεχίζει την δραστική υποχρηματοδότηση των Κρατικών Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων ,με ότι αυτό συνεπάγεται. Ακόμα και στα <δικά μας> νοσοκομεία, είναι αισθητή η έλλειψη υλικών και τα ραντεβού για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία απαιτούν υπομονή και καρτερικότητα από όλους μας.
Οι συνταξιούχοι πυροσβέστες μαζί με όλους τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεκδικούμε και θα αγωνιστούμε για:
Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων  και επαναφορά των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009. Να καταργηθεί και ο Ν.4387/12-5-2016 για το νέο ασφαλιστικό, γνωστός ως νόμος «Κατρούγκαλου».
Αύξηση του αφορολόγητου ορίου και κατάργηση των χαρατσιών και κατασχέσεων.
Η κυβέρνηση να εγγυηθεί (με πράξεις κι όχι με λόγια) την καταβολή των συντάξεων. Να επιστραφούν τα κλεμμένα στα  ταμεία μας. Να διασφαλιστούν άμεσα οι ανάγκες όλων των Ταμείων μας από το κράτος, αποκλείοντας κάθε σχετική επιχειρηματική δραστηριότητα. Όχι στα επαγγελματικά ταμεία. Θέλουμε τη διατήρηση της αυτοτέλειάς τους. Οι κύριες και επικουρικές συντάξεις να εκδίδονται σύντομα και να αποδίδονται άμεσα στους δικαιούχους τους. Να καταβληθούν οι συντάξεις των συναδέλφων μας που έχουν αποστρατευτεί από τις 12/5/2016 και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος υπολογισμού τους.
Να χορηγηθούν τα οφειλόμενα εφάπαξ  που εκκρεμούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 χωρίς τις μειώσεις που επιβάλλουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις. Είμαστε αντίθετοι με τους σχεδιασμούς για το «νέο» υπολογισμό του εφάπαξ με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με την παραπέρα μείωση των συντάξεων.
Να διασφαλιστεί η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, ΑμεΑ, ανέργους, εργαζομένους με προσωρινή απασχόληση και παράλληλα να στελεχωθούν επαρκώς, με ανθρώπινο δυναμικό και ιατρικά μηχανήματα, τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Η κυβέρνηση να συμμορφωθεί, άμεσα, και να υλοποιήσει τις αποφάσεις του ΣτΕ και να μη μελετάει νέο μισθολόγιο με σκοπό να τις παρακάμψει .
Αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Διασφάλιση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης κατά των φυσικών καταστροφών.
Προκειμένου να πετύχουμε τους παραπάνω στόχους μας, είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε σκληρά και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα. Όσο μας το επιτρέπουν οι σωματικές και ψυχικές μας δυνάμεις, θα διεκδικούμε τα δίκαιά μας τόσο στο πεζοδρόμιο, μαζί με τους υπόλοιπους συνταξιούχους και εργαζόμενους ,όσο και με παραστάσεις σε κόμματα (εκτός Χρυσής Αυγής) που ασκούν ,διεκδικούν ή ελέγχουν την εξουσία καθώς και σε Υπηρεσίες και φορείς που ασκούν διοίκηση. 
Στον αγώνα αυτό θέλουμε συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους πρώτα και πάνω απ’ όλα τους συναδέλφους μας. Εάν εξακολουθήσουμε, εμείς οι συνταξιούχοι του Πυροσβεστικού Σώματος,  να είμαστε, απλά και μόνο , παρατηρητές των γεγονότων, θα χάσουμε και τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
            Ο Γεν. Γραμματέας                                                                 Ο Πρόεδρος                     
             Αθανάσιος Πούλιας                                                     Κων/νος Γιαννάκος


Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δ.Σ τηε Π.Ε.Α.Π.Σ., παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαμεσολάβηση της Π.Ε.Α.Π.Σ. με σκοπό την είσπραξη των συνδρομών για λογαριασμό τόσο της Ένωσης όσο και των περιφερειακών συλλόγων, μέσω του Ε.Τ.Ε.Α. Παρότρυνε δε τους εκπροσώπους να μεριμνήσουν για την ταυτόχρονη έγγραφή των μελών τους και στην Πανελλήνια Ένωση, προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί η εν λόγω πρόταση.
Τέλος αποφασίστηκε όπως η 2η  Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πραγματοποιηθεί του χρόνου σε διαφορετικό μέρος και με διοργανωτή κάποιον περιφερειακό σύλλογο. Η απόφαση θα ληφθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και αφού εκδηλωθεί το ανάλογο ενδιαφέρον.