22 Δεκ 2016

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ: Σύσκεψη για την υγεία. Πρώτες διαπιστώσεις και συμπεράσματα





Οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, πέραν από τα πενιχρά εισοδήματά μας, στοχεύουν συνολικά στη διάλυση κάθε κοινωνικής παροχής.
Στον τομέα της υγείας η κατάσταση είναι τραγική! Οι περικοπές των δαπανών για την υγεία, έχουν οδηγήσει το σύστημα σε κατάρρευση - απαξίωση.
Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, η μη συντήρηση του εξοπλισμού, οι ελλείψεις υλικών, οι μακροχρόνιες αναμονές για εξετάσεις, εξαναγκάζουν τους ασθενείς να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα.
Πεντακάθαρα πλέον το δικαίωμα στην υγεία, μετατρέπεται σε εμπόρευμα για την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Ευθύνες για την υγεία επιμερίζονται τόσο σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι κοινή διαπίστωση, ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα στρατιωτικά νοσοκομεία ακόμη και σε όσα χρηματοδοτούνται άμεσα και από το υστέρημά μας.
Η αντιμετώπισή της, με τα εξαντλητικά ωράρια και την εκτός ορίων καταπόνηση του προσωπικού, ή με τις δωρεές υλικών, δεν αποτελεί λύση.
Αταλάντευτη θέση της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ, ο αποκλειστικά δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας των υπηρεσιών υγείας.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ακολουθεί η εισήγηση που έκανε η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ δια μέσω του υποστράτηγου ΕΛ.ΑΣ ε.α Γιώργου Παλιούρα, όπου και έγινε αποδεκτή απ όλους στη σύσκεψη και έδωσε το έναυσμα για τις επιμέρους τοποθετήσεις-προτάσεις που ακολούθησαν απ όλους.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην κοινωνική ασφάλιση.
Σύσκεψη με θέμα:
‘‘Η υγεία για τους απόστρατους των Ε.Δ. & Σ.Α. και τις οικογένειές τους’’
(Αθήνα, 20-11-2016, αίθουσα ΠΕΑΠΣ)
Εισήγηση: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
 
Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και με βάση αυτή την αρχή επιβάλλεται να την αντιμετωπίζουμε.
Δυστυχώς, στη χώρα μας ποτέ δεν λειτούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας για όλους, παρότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τις τελευταίες δεκαετίες πριν την κρίση, με το εθνικό σύστημα υγείας επιχειρήθηκε κάτι θετικό, το οποίο όμως δεν πέτυχε και εξ’ αιτίας της συντονισμένης αντίδρασης από τους εμπόρους της υγείας.
Η σημερινή κατάσταση στο χώρο της υγείας. 
H υγεία δεν είναι αποκομμένη από τις βασικές ανάγκες του απόστρατου, του συνταξιούχου του εργαζόμενου, κάθε απλού ανθρώπου. Είναι αλληλένδετη με τη διαρκή μείωση των συντάξεων και των μισθών, την πτώση του βιοτικού επιπέδου μας, την ένταση της μαζικής φτωχοποίησης των συνανθρώπων μας, τη διόγκωση της ανεργίας για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Η αύξηση της θνησιμότητας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, αναδεικνύει και το πρόβλημα στο χώρο της υγείας. Ο τομέας της πρόληψης έχει ουσιαστικά εκλείψει και στους άλλους τομείς  διογκώνονται συνεχώς τα προβλήματα.
Ενώ λοιπόν, η κατάσταση αυτή, που οδηγεί σε αύξηση των αναγκών στον τομέα της υγείας, θα επέβαλλε την κινητοποίηση του οργανωμένου κράτους  για να προστατευτεί η υγεία του λαού και να στηριχτεί ένα σύστημα δωρεάν δημόσιας υγείας, διαπιστώνουμε ότι αυτή καταρρακώνεται, μέσα από τη δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών για την ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική περίθαλψη του λαού μας.
Τονίζεται ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία, αντί να αυξηθούν λόγω των αναγκών, είχαν μειωθεί από 23 δις ευρώ το 2009 σε 8,4 δις ευρώ  το 2015, αντιπροσωπεύοντας μόνον το 4,3% του ΑΕΠ, όταν από την Ε.Ε. γίνεται δεκτό ότι για να επιβιώσει οριακά ένα δημόσιο σύστημα υγείας, η δημόσια δαπάνη  πρέπει να είναι άνω του 6% του ΑΕΠ.
Ενδεικτικά σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση της υγείας που αφορούν τους απόστρατους, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους:
Η πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού έτους  2017 για τον ΕΟΠΥΥ.
Η κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 38% σε σχέση με το 2016. Την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ προέρχεται από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη στις κύριες συντάξεις (από 4% σε 6%) και την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών 6% στις επικουρικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αντιπροσωπεύουν το 82,3% των εσόδων του ΕΟΠΥΥ (πέρυσι ήταν 79,2%), ενώ οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό μόλις το 6,2% των εσόδων (πέρυσι ήταν 9,4%).
Δηλαδή, από τη μία συνεχίζεται η πολιτική της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης  και από την άλλη αυξάνονται για το 2017 οι πληρωμές από τους μειωμένες συντάξεις και μισθούς, δηλαδή από τους απόστρατους, τους εν ενεργεία συναδέλφους μας,  τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους.
*Τα στατιστικά στοιχεία από internet (ανακοινώσεις φορέων υγείας και δημοσιευμένα άρθρα) 
Η πρόβλεψη για το φάρμακο.
Για τα φάρμακα το 2017 προβλέπεται μείωση δαπάνης κατά 230 εκατ. ευρώ. Τονίζεται ότι οι δαπάνες από 5,2 δις ευρώ το 2009 είχαν μειωθεί σε 1,9 ευρώ  το 2015. Αυτό έγινε και μέσω της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων που το 2009 πληρώσαμε ως συμμετοχή  το 9% της συνολικής δαπάνης για το φάρμακο ενώ το 2015 έφτασε να πληρώσουμε το 30%.
Όμως, το πραγματικό ποσοστό συμμετοχής μας στη δαπάνη για τα φάρμακα είναι μεγαλύτερο,  αν λάβουμε υπόψη ότι πολλά φάρμακα δεν τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και δεν συνταγογραφούνται οπότε  πληρώνονται εξ’ ολοκλήρου από εμάς ή  συνταγογραφούνται γενόσημα και ο ασθενής πληρώνει και τη διαφορά με τα πρότυπα φάρμακα.
Η μείωση των κρατικών δαπανών για το φάρμακο αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις τις προηγούμενες και τη σημερινή, για τη μείωση του ‘‘μη μισθολογικού-συνταξιοδοτικού κόστους’’ και έχει αποκλειστικό σκοπό να φορτώσει και το βάρος για τη δημόσια υγεία στο λαό.
Η πρόβλεψη για τα νοσοκομεία.
Η κρατική επιχορήγηση των κρατικών νοσοκομείων είχε μειωθεί δραστικά το 2015 (κατά 23% περίπου). Για το 2017 παραμένει καθηλωμένη στα 1,3 δις ευρώ δηλαδή στο ίδιο απαράδεκτο επίπεδο με το προηγούμενο έτος παρά την αύξηση των αναγκών.
Αυτή η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων σε μια περίοδο μεγάλης αύξησης των αναγκών έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση.
Είναι γνωστό ότι πολλά, ιδίως επαρχιακά, νοσοκομεία έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν.
Σε όσα λειτουργούν, ακόμη και στις μεγάλες πόλεις, παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό, αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και φάρμακα. Τεράστιες είναι και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ιδίως ειδικευμένο, όπως  και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην λειτουργούν ή να υπολειτουργούν με μειωμένο προσωπικό  ολόκληρες μονάδες νοσοκομείων, κρίσιμες για τη ζωή και την υγεία του λαού, όπως οι Μ.Ε.Θ. και τα χειρουργεία και να υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού, που μπορεί να οδηγήσει από την κόπωση και σε συχνότερα λάθη στις διαγνώσεις και επεμβάσεις.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί ένα μέρος των ασθενών, που έχει ακόμη την οικονομική δυνατότητα ή κατορθώνει με θυσίες να εξασφαλίσει τα ιατρικά έξοδα μπροστά στον κίνδυνο της υγείας του, να καταφεύγει στους μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας για να μπορέσει να βρει την υγειά του. Οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν για πολλούς μήνες,  με κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας ή και της ζωής τους, τις τεράστιες λίστες αναμονής των κρατικών νοσοκομείων. Έτσι λοιπόν, οι περισσότεροι από εμάς που συντηρούμαστε με μια σύνταξη, δεν έχουμε το επίπεδο υπηρεσιών υγείας που αρμόζει στον 21ο αιώνα, αλλά τις σύγχρονες υπηρεσίες υγείας τις αγοράζουν ως εμπόρευμα όσοι διαθέτουν χρήμα.
Η Πρωτοβουλία Αποστράτων σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει (9-9-2016) τόνιζε και τα εξής: «Οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, πέραν από τα πενιχρά εισοδήματά μας, στοχεύουν συνολικά στη διάλυση κάθε κοινωνικής παροχής.  Στον τομέα της υγείας η κατάσταση είναι επίσης τραγική! Οι περικοπές των δαπανών για την υγεία, έχουν οδηγήσει το σύστημα σε κατάρρευση - απαξίωση. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, η μη συντήρηση του εξοπλισμού, οι ελλείψεις υλικών, οι μακροχρόνιες αναμονές για εξετάσεις, εξαναγκάζουν τους ασθενείς να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Πεντακάθαρα πλέον το δικαίωμα στην υγεία, μετατρέπεται σε εμπόρευμα για την κερδοφορία των μεγάλων  ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ευθύνες για την υγεία επιμερίζονται τόσο σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, όσο και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι κοινή διαπίστωση, ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα στρατιωτικά νοσοκομεία ακόμη και σε όσα χρηματοδοτούνται άμεσα και από το υστέρημά μας. Η αντιμετώπισή της, με τα εξαντλητικά ωράρια και την εκτός ορίων καταπόνηση του προσωπικού, ή με …τις δωρεές υλικών, δεν αποτελεί λύση».
 
H καθημερινότητα των αποστράτων σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας.
Γνωρίζουμε ότι το βιβλιάριο υγείας ελάχιστα διασφαλίζει σήμερα, ακόμη και όταν θέλουμε να επισκεφτούμε ένα γιατρό για μια εξέταση  ή συνταγογράφηση ή για παρακλινική  εξέταση. Λίγοι οι συμβεβλημένοι γιατροί ιδιαίτερα σε ορισμένες ειδικότητες. Πολλές φορές δεν μπορούν να μας εξυπηρετήσουν επειδή έχουν συμπληρώσει το πλαφόν συνταγογραφήσεων για φάρμακα ή παρακλινικές εξετάσεις.
Αναγκάζεται λοιπόν, ο απόστρατος, ο κάθε συνταξιούχος και εργαζόμενος, προκειμένου να διασφαλίσει μια στοιχειώδη παροχή υγείας να πληρώνει από το υστέρημά του στον ελεύθερο επαγγελματία γιατρό, στο διαγνωστικό κέντρο, στα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Γνωρίζουμε πόσο δραματικές είναι οι καταστάσεις όταν η ανάγκη μας φέρει στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων. Βασανιστικές πολύωρες αναμονές με τους ελάχιστους γιατρούς να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες περιστατικά.                     Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού έχει ως συνέπεια να λείπει μια πρώτη αντικειμενική αξιολόγηση της σοβαρότητας της κατάστασης κάθε ασθενή και όλη η πίεση να μεταφέρεται στους γιατρούς που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ποικίλες καταστάσεις και κάτω από την κούραση να υπάρχει ο κίνδυνος να υποπέσουν και σε λάθος διαγνώσεις.                      Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση αν μας παραπέμψουν για άμεση νοσηλεία. Μπορεί να είμαστε μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, να είναι δίπλα μας ο γιατρός αν έχουμε άμεση ανάγκη, όμως πρέπει να αναζητήσουμε τη μια νοσοκόμα που υπάρχει σε κάθε όροφο και να νιώσουμε ιδιαίτερα τυχεροί αν βρούμε ένα κρεβάτι με ιματισμό της προκοπής και υπάρχει και φαρμακευτικό και νοσηλευτικό υλικό για να μας φροντίσουν. Οι περιπτώσεις που οι νοσηλευόμενοι μεριμνούν οι ίδιοι για ιατρικά αναλώσιμα δεν είναι λίγες. Και εδώ ο καθένας μας αναγκάζεται να πληρώσει από φάρμακα και γάζες  μέχρι και αποκλειστική νοσοκόμα, αν υπάρχει ανάγκη και χρήμα.
Γνωρίζουμε ότι για ένα απλό ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων απαιτούνται βδομάδες ή και μήνες προκειμένου για ορισμένες ειδικότητες. Μια διαγνωστική εξέταση εξαρτάται από το επίπεδο εξοπλισμού του νοσοκομείου, τη συντήρησή του και βέβαια από την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για όσους κατοικούν στην επαρχία και στα νησιά μας, όπου δεν υπάρχουν πολλές ειδικότητες σε όσα νοσοκομεία λειτουργούν ακόμη και θα πρέπει να μετακινηθούν για ένα ραντεβού ύστερα από μήνες από την πόλη τους στα γενικά ή πανεπιστημιακά νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων.
Γνωρίζουμε ότι για μια εξειδικευμένη εξέταση σε γενικό νοσοκομείο ή για μια θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση απαιτούνται μήνες αναμονής στις λίστες και ευχόμαστε να μην συμβεί το χειρότερο την περίοδο αυτή. Στις πιεστικές καταστάσεις εμφανίζεται και η όλη σήψη του συστήματος που δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Χρειάζεται όμως, να αναφερθούμε στις δαπάνες που μας καλεί να καταβάλλουμε το ίδιο το δημόσιο νοσοκομείο είτε γιατί ο ασφαλιστικός μας οργανισμός, ο ΕΟΠΥΥ, δεν καλύπτει τη συγκεκριμένη εξέταση ή θεραπευτική αγωγή είτε γιατί καλύπτει μόνον ένα μέρος της.
Να σας γνωστοποιήσουμε μάλιστα ότι σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν, το 2017 πρόκειται να εκδοθεί νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, εξετάσεις, νοσήλεια που κινείται στην κατεύθυνση μεγαλύτερης επιβάρυνσης των ασφαλισμένων, προκειμένου αυτοί να εξοφλήσουν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ως ασφαλιστικού φορέα προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, επιχειρηματίες  και νοσοκομεία. Αυτό, με τη συλλογική και μαζική αντίδραση όλων μας, όλων των συνταξιούχων και εργαζόμενων, δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει.
 
Μια συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης στα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Στην Αττική, όπως και σε λίγες ακόμη πόλεις, οι απόστρατοι έχουμε το προνόμιο- σε σχέση με τους συναδέλφους μας που ζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα- να μπορούμε να επισκεφτούμε και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Όπως είναι γνωστό, στην Αττική οι απόστρατοι, απευθύνονται είτε στο ΝΙΜΤΣ είτε στα νοσοκομεία των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Ειδικότερα, οι απόστρατοι του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής απευθύνονται κυρίως στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Οι απόστρατοι του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας απευθύνονται στο ΝΙΜΤΣ ή στο 401 ΓΣΝΑ ή το 251 ΓΝΑ, αντίστοιχα. Οι απόστρατοι του Πυροσβεστικού απευθύνονται στο 251 ΓΝΑ, ενώ της ΕΛ.ΑΣ στο ΝΙΜΤΣ ή στο 401 ΓΣΝΑ ανάλογα με το φορέα  που ασφαλίζονται.
Πρέπει να τονιστεί ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν όλες τις ειδικότητες, τις εξειδικευμένες μονάδες και τα εργαστήρια των μεγάλων δημόσιων και πανεπιστημιακών νοσοκομείων και βέβαια δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες στον τομέα της υγείας.
Η γενική κατάσταση στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα η υποχρηματοδότηση έχει αρνητικές συνέπειες και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Πέραν όμως από τη μείωση της κρατικής δαπάνης για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν καταβάλλει τις πληρωμές τους σ’ αυτά για την παροχή υπηρεσιών υγείας. Όπως είναι γνωστό από το 2010 τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν ανοίξει για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το 2015 ο ΕΟΠΥΥ χρωστούσε στα στρατιωτικά νοσοκομεία 85 εκατ. ευρώ.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι αυτό του ηλεκτρονικού συστήματος λογιστικής παρακολούθησης. Στο 401 ΓΣΝΑ και στο ΝΙΜΤΣ πριν λίγα χρόνια είχε εγκατασταθεί το σύστημα λογιστικού ελέγχου          ‘’Φίλιππος’’ που κόστισε εκατομμύρια ευρώ (από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους) αλλά στη σύμβαση δεν είχε προβλεφθεί και η υποστήριξη του συστήματος μετά την αρχική λειτουργία με αποτέλεσμα να μην έχει αποδώσει.
Βέβαια η κατάσταση στα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι σχετικά καλύτερη από αυτή των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό οφείλεται λιγότερο στην οργάνωση και λειτουργία των νοσοκομείων και περισσότερο στο στρατιωτικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (υπερεργασία, αυξημένη πειθαρχία, νοοτροπία). Οφείλεται και στην ύπαρξη των στρατιωτικών σχολών ιατρικής και νοσηλευτικής που ενισχύουν επιβοηθητικά το προσωπικό των νοσοκομείων.
Ενδεικτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι απόστρατοι στα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Ο χρόνος ραντεβού, έστω και για απλή συνταγογράφηση ή εξέταση,                           κυμαίνεται από δύο βδομάδες για γενικό παθολόγο μέχρι και τρεις-τέσσερις μήνες για ορισμένες ειδικότητες.
Οι δυνατότητες για  ορισμένες παρακλινικές εξετάσεις ή εξειδικευμένες εξετάσεις είναι περιορισμένες, γιατί δεν υπάρχει όλος ο αναγκαίος σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός ή αυτός που υπάρχει είναι ξεπερασμένος ή  λείπει το εξειδικευμένο προσωπικό για το χειρισμό τους.
Ο προγραμματισμός μιας επέμβασης ή θεραπείας για τους απόστρατους και τα μέλη της οικογένειάς μας απαιτεί και εδώ ικανό χρόνο, ανάλογο με τους μήνες που απαιτούνται και στα δημόσια νοσοκομεία.
Τα στρατιωτικά νοσοκομεία από το σκοπό λειτουργίας τους προορίζονται πρώτιστα για την παροχή υπηρεσιών υγείας στα στρατευμένα παιδιά μας και στους εν ενεργεία συναδέλφους μας. Είναι λοιπόν προφανές ότι εμείς οι απόστρατοι και οι οικογένειές μας είμαστε σε δεύτερη σειρά εξυπηρέτησης.
Ειδικά για το ΝΙΜΤΣ, το νοσοκομείο με το μεγαλύτερο όγκο αποστράτων,
πρέπει να τονίσουμε ότι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει οφείλονται αφενός σε οικονομικούς λόγους και αφετέρου στο σύστημα λειτουργίας.
Να αναφέρουμε μόνον ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς το ΝΙΜΤΣ ανέρχονται στα 40 εκατ. ευρώ. Οι μόνες βέβαιες εισροές προς το νοσοκομείο είναι αυτές των κρατήσεων των απόστρατων και των εν ενεργεία συναδέλφων μας.
Όπως γνωρίζετε, ενώ το νοσοκομείο ανήκει στο ΜΤΣ και εποπτεύεται από το  Γ.Ε.Σ. εξυπηρετεί κάθε πολίτη πέραν των αποστράτων.  Στελεχώνεται από στρατιωτικούς και προσωπικό του ΕΣΥ με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα συντονισμού που καταλήγουν σε βάρος της λειτουργίας του νοσοκομείου και συνακόλουθα της εξυπηρέτησης των ασθενών.
Τα παράπονα των δικαιούχων απόστρατων, για τις μακρόχρονες λίστες ραντεβού, τη δημιουργία ‘‘παραμάγαζων’’ από γιατρούς, την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό, αποτελούν συχνό φαινόμενο.
Με την παρούσα εισήγηση επιχειρήθηκε μια συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της υγείας. Στόχος δεν ήταν μια εξαντλητική αναφορά αλλά να δοθεί το έναυσμα για μια εποικοδομητική συζήτηση.
Αν λοιπόν, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι:
Οι συνεχείς μειώσεις των δημόσιων δαπανών για την υγεία οδηγούν στη συρρίκνωση και αποδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίηση του συστήματος και στην παράδοσή του στους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου.
Η μείωση των δημόσιων δαπανών έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση της λειτουργίας και των στρατιωτικών νοσοκομείων, με επακόλουθα τα προβλήματα που βιώνουμε όλοι όσοι απευθυνόμαστε σ’ αυτά.
Το κράτος δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στη βασική του υποχρέωση για εξασφάλιση της υγείας όλων μας και συνεχώς αυξάνει τις κρατήσεις για την υγεία που για τους απόστρατους είναι διπλές (και για το δημόσιο σύστημα και για τα στρατιωτικά νοσοκομεία).
Έχοντας αταλάντευτη θέση για  τον αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν χαρακτήρας των υπηρεσιών υγείας, γιατί πάνω από τις λογικές της μείωσης του χρέους και των κερδών των επιχειρηματιών υπάρχει η ζωή και η υγεία, η δική μας, των οικογενειών μας, κάθε συνανθρώπου μας.
Σας καλούμε να  καταθέσετε τους προβληματισμού σας και τις προτάσεις σας,  προκειμένου να διαμορφώσουμε συλλογικά, ένα διεκδικητικό πλαίσιο ενεργειών για να επιδιώξουμε την ανατροπή της παρούσας κατάστασης και την προστασία του δικαιώματός μας  στην υγεία.
 
Οι απόστρατοι έχουμε προσφέρει για δεκαετίες πολλά στο κράτος και στην ελληνική κοινωνία. Εξασφαλίζαμε, όπως και οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας, μοναδικά αγαθά, που αποτελούν  προϋποθέσεις για κάθε δραστηριότητα στη χώρα μας. Η υπεράσπιση λοιπόν, του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της υγείας είναι πρωταρχικό και αναφαίρετο δικαίωμά μας.
Αθήνα, 20-12-2016
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ