4 Αυγ 2017

ΣΑΣΥΔΑ: Κατάταξη Α.Σ.Σ.Υ. στο Ελληνικό Πλαίσιο Προσόντων (Ε.Π.Π.)


Με αφορμή ερωτήματα που έθεσαν πολίτες στο ΣΑΣΥΔΑ σχετικά με το επίπεδο ακαδημαϊκών/επιστημονικών προσόντων και την ισοτιμία των πτυχίων της ΣΥΔ (και των λοιπών ΑΣΣΥ κατ' επέκταση), γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), το Ελληνικό Πλαίσιο Προσόντων (Ε.Π.Π.) διακρίνεται σε οκτώ (8) επίπεδα που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των προσόντων από την πρωτοβάθμια έως την ανώτατη εκπαίδευση. Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει ένα σύνολο γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που καθορίζουν τα μαθησιακά αποτελέσματα. Τα μαθησιακά αποτελέσματα συγκροτούν τα προσόντα του αντίστοιχου επιπέδου.

Επίπεδα Ε.Π.Π.:
ΕΠΙΠΕΔΟ 1: Απολυτήριο Δημοτικού
ΕΠΙΠΕΔΟ 2: Απολυτήριο Γυμνασίου
ΕΠΙΠΕΔΟ 3: Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου-3 (αντικατέστησε το Απολυτήριο/Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης των αποφοίτων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) και το Απολυτήριο μεταγυμνασιακού Ι.Ε.Κ.)
ΕΠΙΠΕΔΟ 4:
- Απολυτήριο Γενικού Λυκείου
- Πτυχίο ΕΠΑ.Σ. (χορηγείται στους αποφοίτους της Β' τάξης των ΕΠΑ.Σ.)
- Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου-4 (χορηγείται στους αποφοίτους της Γ' τάξης των ΕΠΑ.Λ. μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις)
- Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)(είναι ισότιμο με το απολυτήριο Γενικού Λυκείου και χορηγείται στους αποφοίτους της Γ' τάξης των ΕΠΑ.Λ. μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις)
ΕΠΙΠΕΔΟ 5:
- Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου-5 (χορηγείται στους αποφοίτους της τάξης μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. μετά από πιστοποίηση και αντικατέστησε το Απολυτήριο Τεχνικού-Επαγγελματικού Λυκείου με τάξη μαθητείας)
- Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου-5 (χορηγείται στους αποφοίτους Ι.Ε.Κ. και αντικατέστησε το Πτυχίο Ι.Ε.Κ.)
- Δίπλωμα/Πτυχίο Ανωτέρας Σχολής (τριτοβάθμια ανώτερη και όχι ανώτατη εκπαίδευση)
ΕΠΙΠΕΔΟ 6: Πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο/Τ.Ε.Ι.)
ΕΠΙΠΕΔΟ 7: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης
ΕΠΙΠΕΔΟ 8: Διδακτορικό δίπλωμα

Ειδικότερα για το Επίπεδο-5 που κατατάσσονται οι ΑΣΣΥ:
Δίπλωμα / Πτυχίο ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΧΟΛΩΝ: Αυτά τα προσόντα/τίτλοι είναι στενά συνδεδεμένα με συγκεκριμένα επαγγελματικά πεδία: ένοπλες δυνάμεις, εμπορικό ναυτικό, τουρισμό και καλές τέχνες. Οι κάτοχοι αυτών των προσόντων είναι εξειδικευμένοι στο πεδίο τους και διαθέτουν την ικανότητα εποπτείας τρίτων.
Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Γνώσεις: Αποκτά βασικές γενικές γνώσεις που σχετίζονται με το εργασιακό του περιβάλλον που μπορούν να του χρησιμεύσουν και ως είσοδος σε διαδρομές δια βίου μάθησης.
Δεξιότητες: Κατέχει ευρύ φάσμα γνωστικών και πρακτικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την εξεύρεση δημιουργικών λύσεων σε αφηρημένα προβλήματα.
Ικανότητες: Μπορεί να διαχειρίζεται και να επιβλέπει στο πλαίσιο συγκεκριμένης εργασίας ή διαδικασίας μάθησης, όπου μπορεί να συμβαίνουν και απρόβλεπτες αλλαγές. Μπορεί να αναθεωρεί και να αναπτύσσει τόσο την προσωπική του απόδοση όσο και άλλων ατόμων.
Σχέση με την απασχόληση: Οι κάτοχοι Διπλωμάτων ή Πτυχίων Ανώτερων Σχολών θεωρούνται ως εξειδικευμένοι επαγγελματίες σε ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό πεδίο. Πολλά από τα προσόντα αυτού του Τύπου σχετίζονται με θέσεις εποπτείας ή διοίκησης.
Απαιτήσεις Πρόσβασης/Δυνατότητες εξέλιξης: Οι πτυχιούχοι πολλών Ανωτέρων Σχολών έχουν πρόσβαση σε προγράμματα ανώτατης εκπαίδευσης που οδηγούν σε προσόντα Επιπέδου-6 και άνω.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί, προς αποφυγήν παρερμηνειών, ότι η αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων δεν αποτελεί αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά αναγνώριση ακαδημαϊκών/επιστημονικών προσόντων καθόσον τα επαγγελματικά προσόντα καθορίζονται από τις εθνικές νομοθεσίες.
Τις διαδικασίες αντιστοίχισης είχαν μπλοκάρει οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων με καταγγελία τους στην Κομισιόν την Άνοιξη του 2014 για πολυάριθμες περιπτώσεις πλαστών και παράνομων τίτλων σπουδών, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να ζητήσουν από την Ελληνική πλευρά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να αποκατασταθεί η διαφάνεια, η νομιμότητα στην έκδοση τίτλων και η διασφάλιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
Αξιοσημείωτο ότι, έως σήμερα στο Μητρώο Ε.Π.Π. έχουν καταχωρηθεί μόνο τα Πτυχία-Διπλώματα των Ανωτάτων και Ανωτέρων Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος.
Πληροφορίες μας ωστόσο, μιλούν για συσταθείσα Επιτροπή το έργο της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην κατεύθυνση της πιστοποίησης των προσόντων αποφοίτων ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ και της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Ο ΣΑΣΥΔΑ θεωρούσε και συνεχίζει να θεωρεί απαράδεκτη την εξομοίωση των σπουδαστών των 19000 μορίων της ΣΥΔ  με αυτούς των Ι.Ε.Κ., θεωρεί σκόπιμη υποβάθμιση την ισοτιμία των Πτυχίων Α.Σ.Σ.Υ. με αυτά των αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και ΕΠΑ.Λ.,   δ η λ ώ ν ε ι   δε ότι, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αναβάθμιση των Πτυχίων αποφοίτων ΑΣΣΥ στο 6ο Επίπεδο και κατ' επέκταση, την αναγνώριση σε αυτούς των ανάλογων επαγγελματικών δικαιωμάτων.


Το Γραφείο Επικοινωνίας ΣΑΣΥΔΑ

https://sasyda.blogspot.gr/