9 Αυγ 2017

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος,


από τις 8/8/2016 που έφυγε από κοντά μας ο συναγωνιστής και φίλος Αντώνης Κακαράς απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ.
Την «αναφορά του στον Γκρέκο» πολλοί θα τη ζήλευαν. «Μια ζωή γεμάτη, πλήρη, που τίποτα δεν της έλειπε. Όλα στην ημερήσια διάταξη, όλα παρόντα: αρχές, αγωνιστική συνέπεια, δημιουργικότητα, απλότητα, γλυκύτητα στην ομιλία, αλλά και οργή όταν έπρεπε. Γιατί ζωή χωρίς ιδανικά, αξίες, αγώνα για την επικράτηση των ονείρων είναι λειψή»*.
Τα χνάρια του Αντώνη, έμειναν έντονα και πεντακάθαρα στο διάβα της ζωής, να μας οδηγούν. Ανάμεσα στους άλλους πάμπολους σταθμούς της πορείας του (Δρ της νεότερης ιστορίας, συγγραφέας), σημαντικότερος είναι η σθεναρή αντίδρασή του με λόγια και έργα, ως εν ενεργεία στρατιωτικός, προς το δικτατορικό καθεστώς 1967-74! Οι παρακολουθήσεις, οι διώξεις, τα ναυτοδικεία, τα πειθαρχικά και τα ανακριτικά συμβούλια, οι φυλακίσεις, η απόταξη.
Όπως και άλλοι απότακτοι συνάδελφοί του, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, θα τεθεί στη διάθεση της υπηρεσίας χωρίς ανταπόκριση.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος αλλά και η ατμομηχανή της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα. «Η ιστοσελίδα της ΚΕΘΑ, που στήθηκε πολύ αργότερα, δίνει μια εικόνα του όγκου της δουλειάς που παρήγαγε. Δίνει ομιλίες σ’ όλη την Ελλάδα, όπου του ζητούν … ακούραστα. ... Μαζί με άλλους συναγωνιστές οργανώνονται ημερίδες στο Πολεμικό Μουσείο και αλλού.  … Χωρίς συμβιβασμούς και ενδοτικότητες κρυμμένες πίσω από οποιοδήποτε ρεαλισμό, αλλά με καθαρή πραγματικά πατριωτική γραμμή: τα θέματα του Αιγαίου, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, το Κυπριακό, τον πραγματικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ σε όλα αυτά, αλλά και για τους πολέμους που έχουν εξαπολύσει στην περιοχή μας και ευρύτερα. …»*
Αντώνη Κακαρά, «Εμείς οι απόστρατοι αξιωματικοί της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα: Για μια ακόμη φορά, καταθέτουμε το σεβασμό στο πρόσωπο και τους αγώνες σου για την ανεξαρτησία της χώρας και την Ειρήνη, για τον πατριωτικό προσανατολισμό, το δυνάμωμα της ενότητας με το λαό και την αναγνώριση του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων. … με σεβασμό για την προσφορά σου στους αγώνες του λαού και της πατρίδας μας, για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Βλέποντας μπροστά, … επισημαίνουμε … Ότι η ζωή σου δε χάθηκε. Κατατέθηκε σπονδή στο όραμα για ένα καλύτερο κόσμο, με την συνεισφορά σ' αυτό, και του κοινού μας αγώνα. ... Ο βιολογικός θάνατος δεν μπορεί να σταματήσει ΚΑΙ τη δική μας συμμετοχή στο μεγαλειώδες ιστορικό ταξίδι για την απελευθέρωση του ανθρώπου. Δεν μπορεί να σβήσει τα σημάδια που έβαλες στην ιστορία μας, στη μνήμη και την καρδιά μας, σημάδια σφραγίδες που μας κάνουν περήφανους που ταιριάξαμε τα βήματά μας με τα δικά σου»*.
Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος της ΑΝΕΑΕΔ και της Πρωτοβουλίας Αποστράτων.

*: Αποσπάσματα από τις ομιλίες αποχαιρετισμού του


Πηγή: http://ketha.gr/nea.html