10 Ιουλ 2018

Χαιρετισμός προς τις αντινατοϊκές δράσεις στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ 11 – 12η Ιουλίου 2018




Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (Κ.ΕΘ.Α), μια Κίνηση αποστράτων στρατιωτικών από την Ελλάδα για άλλη μια φορά συμμετέχει και χαιρετίζει θερμά στο αγωνιστικό ραντεβού που δίνουν αντιιμπεριαλιστικά και φιλειρηνικά κινήματα  στις αντι-ΝΑΤΟικές εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες εν όψη της Συνόδου κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλες.
Μαζί με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.), και τους άλλους συναγωνιστές εκπροσώπους κινημάτων Ειρήνης από όλο τον κόσμο, υψώνουμε τη φωνή μας για να δυναμώσει η αντίσταση απέναντι στο ΝΑΤΟ, σ’ αυτό το τέρας του ιμπεριαλισμού που κατατρώει τα σπλάχνα της ανθρωπότητας 70 χρόνια τώρα, η αυτοκρατορία του κακού που έχει να επιδείξει μόνο πολέμους, προσφυγιά, καταλήστευση του πλούτου των λαών βαμμένο με το αίμα αθώων, άμαχου πληθυσμού και γυναικόπαιδων, με αλλαγή συνόρων προσαρμοσμένη στην πιο ισχυρή κυρίαρχη αστική τάξη της κάθε χώρας.
Καθώς ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί τη διέξοδο των μονοπωλίων και με δεδομένο σήμερα,  τον οξυμένο ανταγωνισμό  για τον έλεγχο και τη μοιρασιά των αγορών,  πηγών ενέργειας,  πρώτων υλών και ελέγχου δρόμων μεταφοράς τους, για να ανακάμψει η κερδοφορία τους, φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής της Αν, Μεσογείου και όλου του κόσμου.  
Το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία μεγάλη βάση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ , σε ένα ορμητήριο πολέμων και επεμβάσεων.
Η Αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα αποτελεί προάγγελο επικίνδυνων εξελίξεων, καθώς μάλιστα το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων είναι έντονο και με την ελληνική κυβέρνηση να πρωτοστατεί στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, εντείνεται το κλίμα ανησυχίας -μετά και την πρόσφατη συμφωνία με την ΠΓΔΜ- ενώ συμβάλλει ουσιαστικά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια  έχοντας μάλιστα και τη στήριξη της ελληνικής αστικής τάξης η οποία ταυτίζει  απόλυτα τα συμφέροντα της με τα προτάγματα του ευρωατλαντικού άξονα.
Σε ένα Ρεσιτάλ υποκρισίας που ξεπερνάει τα όρια της πρόκλησης ανήκουν οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ αλλά και άλλων αμερικανών αξιωματούχων ότι      : «το ΝΑΤΟ έχει, ιστορικά, διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής»!-των Βαλκανίων- ενώ συμβάλει «στην ασφάλεια και την ειρήνη». Θεωρούμε ότι μετατρέπουν την περιοχή σε ένα Πεδίο εκδήλωσης ευρύτερων παζαριών και αντιθέσεων και ενισχύουν την ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση,  ενώ παράλληλα συνεχίζουν και επεκτείνουν τη δολοφονική δράση του ΝΑΤΟ σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο.
Να προσθέσουμε ότι αποτελεί προάγγελο στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή και ανά τον κόσμο η νέα «Δομή Διοίκησης» της λυκοσυμμαχίας και η αναβάθμιση της πολεμικής ικανότητας με την προώθηση για «στρατιωτική κινητικότητα» να αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του ΝΑΤΟ για το 2018 με το «βλέμμα» στραμμένο  στη Ρωσία και την ανάγκη για αύξηση των αμυντικών δαπανών μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ στο 2 % του ΑΕΠ τους.
Βασικός σύμμαχος στην  επιχείρηση υλοποίησης επικίνδυνων για τους λαούς ευρωατλαντικών σχεδιασμών παραμένει  και η ΕΕ με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ να ενθαρρύνει και να  «συνιστά στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ να θέσουν επίσης επί τάπητος την κινητικότητα δυνάμεων του ΝΑΤΟ που δεν ανήκουν στην ΕΕ σε ευρωπαϊκό έδαφος» ενώ παράλληλα   «υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ για αποστολές και επιχειρήσεις, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής όσο και σε επίπεδο τακτικής» καθώς θεωρεί ότι «μπορούν να αξιοποιηθούν περισσότερο οι δυνατότητες των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ και ότι η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης δεν θα πρέπει να περιοριστεί στην κοινή αντιμετώπιση κρίσεων εκτός Ευρώπης, ιδίως στη γειτονία, αλλά και κρίσεων που πλήττουν την Ευρώπη».
Ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλεί επίσης  και η   αλματώδης αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών σε παγκόσμιο επίπεδο με την παρέμβαση της  πολιτικο-στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ συνεχώς να διευρύνεται και να αναπροσαρμόζεται- με λίγα λόγια να «λαδώνει» της μηχανές- με νέα αιματηρά σχέδια σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε πάρα πολλές χώρες σ’ όλον τον κόσμο.
Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν, η αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας για λογαριασμό  της τουρκικής αστικής τάξης που συνεχώς  κλιμακώνεται σε  Αιγαίο και Κύπρο, με παρενοχλήσεις ελληνικών πλοίων, αεροπλάνων, παραβιάσεις ελληνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου, κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακόμα  και σε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης όπως και της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο με την κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικές φυλακές και με παρούσες τις ευρωνατοϊκές δυνάμεις στην περιοχή.   Στην πράξη ΝΑΤΟ και ΕΕ στηρίζουν την τουρκική επιθετικότητα, σε μια περίοδο που η Τουρκία  αναβαθμίζει συνεχώς τις διεκδικήσεις της, επιδιώκοντας τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας στο πλαίσιο της όξυνσης ευρύτερων ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια.
 Οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι τεράστιες ακριβώς επειδή υπηρετεί τους στόχους της αστικής τάξης μέσα από τη συμμετοχή της στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ μπορούν να προστατέψουν τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, και οδηγούν τους ίδιους τους λαούς σε νέες σφαγές. Η κυβέρνηση καλλιεργεί επικίνδυνες αυταπάτες     και εφησυχασμό στο λαό, στο όνομα της «σταθερότητας» και της «γεωπολιτικής αναβάθμισης» της χώρας προς όφελος της ντόπιας αστικής τάξης, ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή εκβιάζει το λαό να αποδεχτεί τη νέα αντιλαϊκή επίθεση και να συμβιβαστεί με την εξαθλίωση, την φτώχια, την ανεργία, την υποβάθμιση και εξαφάνιση της δημόσιας παιδείας, της υγείας. Είναι πρόκληση και προσβολή στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των αποστράτων η νέα περικοπή μισθών και συντάξεων, με σφαγιασμό δικαιωμάτων και ταυτόχρονα η «επιβράβευση» της επαγγελματικής και επιχειρησιακής ικανότητας των στελεχών των ένοπλων δυνάμεων, όταν το ΝΑΤΟ κάνει τα «στραβά μάτια» στις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού θαλάσσιου και εναέριου χώρου καθώς δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του.
Ενδεικτικό επίσης είναι να προσθέσουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και διαθέτει άνω του 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες, καθώς το ύψος, όσο κυρίως ο προσανατολισμός των εξοπλισμών δεν έχουν ως κριτήριο την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αλλά καθορίζονται με βάση τις προτεραιότητες της λυκοσυμμαχίας.
Και ενώ οι εστίες του πολέμου στην Αν. Μεσόγειο και αλλού δεν λένε να κοπάσουν οι ροές των μεταναστών συνεχώς και αυξάνουν δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μίγμα.
 Το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις στην περιοχή μας «μυρίζουν μπαρούτι». Να γιατί οι λαοί πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να ορθώσουν  τείχος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.
Χρέος όλων των συναδέλφων στρατιωτικών, μαζί  με το λαό, είναι η ενίσχυση  του αντιιμπεριαλιστικού-φιλειρηνικού κινήματος, και η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, και κυρίως, ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τους γεννά και τους αναπαράγει.
 Σ αυτόν το δρόμο θα βαδίσουμε και θα πούμε τις δικές μας αλήθειες, βγαλμένες από την οδυνηρή εμπειρία όλων των λαών  της  Γης.
 Θα είναι ο καλύτερος φόρος τιμής στα αθώα θύματα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και ταυτόχρονα η καλύτερη παρακαταθήκη για τις γενιές που θα ‘ρθουν.

·       Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και πολέμους
·       Να κλείσουν  όλες οι ξένες Βάσεις και τα στρατηγεία.
·       Κανένας  στρατός έξω απ’ τα σύνορα της χώρας του.
·       Αποδέσμευση τώρα από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

21/6/2018

Η γραμματεία της ΚΕΘΑ