14 Μαρ 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΑΑΝ- ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ (ΝΠΔΔ)


ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (ΚΕΘΑ)
Ζαλόγγου 7, Αθήνα 10678
http://www.ketha.gr/nea.html
e - Mail: ketha@ketha.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΛΕΣΜΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΑΑΝ- ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ (ΝΠΔΔ)
Το προσεχές χρονικό διάστημα, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) διοργανώνει αρχαιρεσίες, με σκοπό την ανάδειξη του νέου Διοικητικού της Συμβουλίου (ΔΣ). Με αφορμή αυτό, χιλιάδες συνάδελφοί μας απόστρατοι του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), γίνονται αποδέκτες προτροπών για συμμετοχή σ’ αυτή τη διαδικασία και υποστήριξη των υπαρχόντων υποψηφίων.
Με αφορμή αυτό το γεγονός και όσον αφορά το νομικό πλαίσιο λειτουργίας  τόσο της ΕΑΑΝ όσο και των υπολοίπων υπαγόμενων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας(ΥΠΕΘΑ) ενώσεων αποστράτων (ΕΑΑΣ - ΕΑΑΑ), αλλά και τις δραστηριότητες των ΔΣ αυτών των ενώσεων,  η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) επισημαίνει τα παρακάτω:
Η ίδρυση των τριών ενώσεων (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ), εδράζεται στο  Νομοθετικό Διάταγμα 1171/72 της απριλιανής δικτατορίας, το οποίο αντικατέστησε τον Αναγκαστικό Νόμο 1284/38 της δικτατορίας του Μεταξά. Είναι εμφανές ότι τόσο η ιδρυτική πράξη αυτών το 1938 όσο και ο «εκσυγχρονισμός» τους  το 1972, αποσκοπούσε στον έλεγχο των στελεχών των ΕΔ και μετά την αποστρατεία τους.
Η πρόβλεψη του νομοθετικού (χουντικού)πλαισίου λειτουργίας τους, που αποκλείει τη  συντριπτική πλειοψηφία των μελών τους, απ’ τη συμμετοχή τους  στο σύνολο των οργάνων του ΔΣ. Είναι προσβλητική για τους απόστρατους κι αποδεικνύει ότι ακόμη κι αυτές οι αρχαιρεσίες, αποτελούν εν πολλοίς μια ελεγχόμενη διαδικασία. Το γεγονός ότι τα ΔΣ που προκύπτουν απ’ τις εκλογές των προαναφερόμενων ενώσεων αποστράτων, διορίζονται απ’ τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μέσω  δημοσίευσης στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ), επιβεβαιώνει  ότι η διαδικασία είναι ελεγχόμενη από την κυβέρνηση. Ουσιαστικά δηλαδή οι ενώσεις λειτουργούν ως υπηρεσιακοί παράγοντες και όχι ως φορείς που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των αποστράτων, διεκδικώντας λύσεις για τα μεγάλα προβλήματά μας. 
Επιπλέον, προσβάλουν τον γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό που διακρίνει τους απόστρατους, με πράξεις όπως:
·         Ο επαφές μελών ΔΣ ενώσεων αποστράτων, με την ηγεσία και άλλα στελέχη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.
·         Η επιβράβευση εκ μέρους του απερχόμενου πρόεδρου της ΕΑΑΝ σε τηλεοπτική εκπομπή, όσων στήριξαν την ΧΑ με τη ρήση του: «Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, ορθώς εψήφισαν Χρυσή Αυγή …» (Action 24 4/12/2013).
·         Ο συγχρωτισμός μελών των ΔΣ αυτών των ενώσεων, σε εκδηλώσεις μίσους, με χουντο-χιτλερικούς, ιδεολογικούς απόγονους ναζιστών, υμνητές αυτών που πρόδωσαν την Ελλάδα και συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές.
·         Η προσπάθεια φίμωσης κάθε κριτικής στα δρώμενά τους μέσω κατάθεση αγωγής, σε απόστρατο συνάδελφο, εκ μέρους του συνόλου των μελών του ΔΣ της ΕΑΑΝ και απαίτηση αποζημίωσής τους με δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για κριτική που τους άσκησε.
Κανένα ΔΣ ένωσης αποστράτων, δεν ενοχλήθηκε με την πολιτική των κυβερνήσεων, που έχουν μετατρέψει την πατρίδα μας σε ξέφραγο αμπέλι, δράσης, προετοιμασίας και υποστήριξης ξένων στρατευμάτων, για ληστρικές επεμβάσεις σε χώρες της περιοχής μας. Κανένα μέλος ΔΣ, δεν ενοχλήθηκε με την υπογραφή μνημονίων συναντίληψης και αλληλοκατανόησης με ξένα στρατηγεία (το 2009 μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης με διοίκηση του ΝΑΤΟ), για την παράδοση γης, αέρα και θάλασσας της Ελλάδας, για τους εγκληματικούς σκοπούς τους.  
«Εκπροσώπησαν», την ανέχεια των αποστράτων, αποτέλεσμα κυβερνητικών πολιτικών, σε υπουργικά και πρωθυπουργικά γραφεία, εκθειάζοντας  ανενδοίαστα, το καλό κι εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας αυτών των επαφών, ζητώντας λύσεις απ’ αυτούς που δημιούργησαν τα προβλήματα. Απομόνωσαν σκόπιμα και μεθοδευμένα, αποδυναμώνοντας τις προϋποθέσεις  επιτυχούς διεκδίκησης,  κάθε φωνή που προέτρεπε σε κοινούς αγώνες σε κοινά προβλήματα, με τους υπόλοιπους συνταξιούχους.
Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), σ’ αντιπαράθεση μ’ αυτές τις πρακτικές, δηλώνει ότι οι λύσεις των προβλημάτων των αποστράτων, δεν μπορεί παρά να είναι πολιτικές. Οι λύσεις αυτές δεν βρίσκονται στα υπουργικά και τα πρωθυπουργικά γραφεία. Βρίσκονται στους  δρόμους, στα πεζοδρόμια, σε κοινές με το λαό, μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις. Μαζί με τον λαό απ’ τον οποίο προέρχονται και τα στελέχη των ΕΔ. Μαζί με τα άνεργα παιδιά μας, τα αδέλφια μας τους φίλους μας.
Μ’ αυτά τα κριτήρια, καλούμε τους συναδέλφους απόστρατους, να γυρίσουν την πλάτη σε δήθεν δημοκρατικές «φιέστες» τύπου εκλογών της ΕΑΑΝ.  Να γυρίσουν την πλάτη σε παραπλανητικές προσπάθειες εξωραϊσμού της ήδη νομοθετημένης προσπάθειας ελέγχου τους.
Ο τρόπος της συλλογικής τους έκφρασης είναι δική τους υπόθεση κι όχι των στρατιωτικών επιτελείων, του πολιτικού τους προϊστάμενου και της κάθε κυβέρνησης. Η ευθύνη για τη σημερινή κατάντια των αποστράτων έχει «ονοματεπώνυμο» κι αυτό «ταυτοποιεί» όλες τις κυβερνήσεις που μέχρι σήμερα κυβέρνησαν και νομοθέτησαν.  Είναι καιρός οι απόστρατοι να γυρίσουν την πλάτη στους φανερούς και κρυφούς εκφραστές αυτής της πολιτικής. Είναι σίγουρο ότι αυτοί βρίσκονται και εντός του «ημετέρου» εδάφους.

   Μάρτης 2019
Η Γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα