15 Απρ 2019

Χαιρετισμός της ΚΕΘΑ στην 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης


ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (ΚΕΘΑ)
Ζαλόγγου 7, Αθήνα 10678
http://www.ketha.gr/nea.htmlketha@ketha.gr


Χαιρετισμός της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)
στην 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Φίλες και Φίλοι.
Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές.
Συνοδοιπόροι στον τιμημένο δρόμο του Ήρωα Γρηγόρη Λαμπράκη αλλά και στην διαχρονική διαδρομή του αγώνα για την Ειρήνη.
Έχοντας την τιμή να εκπροσωπώ την Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), θα ήθελα κατ’ αρχάς να δηλώσω ότι είναι μεγάλη χαρά και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή που βρισκόμαστε εδώ, μαζί με εσάς, που δραστηριοποιήστε και αγωνίζεστε για την ειρήνη.
Αποτίουμε φόρο τιμής στον δολοφονημένο Γρηγόρη Λαμπράκη, στον εκτελεσθέντα Νίκο Νικηφορίδη και τους χιλιάδες Αγωνιστές στην Ελλάδα και τον Κόσμο που έδωσαν μάχες και ακόμα και αυτή τη ζωή τους για την διασφάλιση της ειρήνης.
Η σημερινή πορεία δεν ήταν απλά μόνο μια εκδήλωση ιστορικής μνήμης και απόδοσης τιμής.
Κάθε βήμα μας στη σημερινή διαδρομή ήταν και μια σκέψη για το ποιος, που, πως, γιατί, ώστε με την ολοκλήρωση της πορείας να έχουμε φτάσει στην ρίζα των αιτιών που προκάλεσαν και προκαλούν αυτά τα γεγονότα και να έχουμε σαφή θέση για το ορθώς έχει της συνέχισης του αγώνα.
Προς τα πού πρέπει να κατευθυνθεί σήμερα και με ποιους τρόπους αυτός ο αγώνας για κοινωνική απελευθέρωση, απαλλαγή από κάθε οικονομική εκμετάλλευση, εναντίον των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και των ευκαιριακών / ψευδοαποκαλούμενων  συμμαχιών,  τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες που τους προκαλούν.
Αγώνας εναντίον των δυνάμεων που έχουν ανάψει τις μηχανές του πολέμου.
Εναντίον αυτών  που παρείχαν και εξακολουθούν να παρέχουν την συνδρομή τους και να στηρίζουν τις διάφορες συγκρούσεις όπως αυτές στην Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Μάλι, τη Σομαλία, τη Λιβύη, την Παλαιστίνη, την Ουκρανία κλπ.
Συγκρούσεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα, τη μεταβολή συνόρων και τη διάλυση κρατών, τη διάλυση κοινωνιών, τη δημιουργία φτώχειας σε λαούς, τον ξεριζωμό των αθώων πολιτών και την δημιουργία εκατομμυρίων εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών.        
Ένας αγώνας, που τις τελευταίες δεκαετίες δίνεται μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, που τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι τα ασήκωτα βάρη της οικονομικής κρίσης που έχουν φορτωθεί στις πλάτες του λαού, η δραματική αύξηση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στις εγκληματικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και η  συνεχιζόμενη οικονομική αιμορραγία για τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ με δισεκατομμύρια.
Ζούμε σε μια εποχή που τη φρίκη του πολέμου δεν την υπενθυμίζει κάποιο μακρινό παρελθόν αλλά η σκληρή πραγματικότητα.
Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν επιδοθεί για μια φορά ακόμα σε έναν ανελέητο αγώνα εξουσίας 
Για άλλη μία φορά, το αυτονόητα δικαίωμα της ειρηνικής διαβίωσης και συμβίωσης των λαών, μπαίνει άμεσα στο στόχαστρο λόγω της έντασης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών της περιοχής και των δρόμων μεταφοράς τους.
Η ραγδαία υλοποίηση των επικίνδυνων γεωπολιτικών σχεδιασμών τους σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή,  Αφρική, και αλλού  δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Ο ενεργειακός πλούτος της χώρας έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και η Κυβέρνηση  εμπλέκει τη χώρα όλο και περισσότερο στα σχέδια των ισχυρών.
Στη Μεσόγειο έχει συσσωρευτεί μεγάλη δύναμη πυρός από όλους τους «μεγάλους παίκτες» και γι’ αυτό το λόγο η περιοχή μας είναι μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, η Ελληνική Κυβέρνηση, μιλώντας για «γεωστρατηγική αναβάθμιση», ουσιαστικά προσπαθεί να αναβαθμίσει το ρόλο της χώρας στα σχέδια – ακριβώς - των ιμπεριαλιστών και γι’ αυτό  δεν παρέχει απλά βάσεις και κάθε λογής  διευκολύνσεις στις  ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και σε κάθε άλλον πρόθυμο υποστηρικτή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, αλλά μετατρέπει όλη τη χώρα σε μια τεράστια βάση παραδίδοντας στην ουσία την κυριαρχία στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ .
Με την συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, η Κυβέρνηση, αντί να το συνταξιοδοτήσει και να αποχωρήσει από αυτό, αναλαμβάνει την επιτήρηση και ασφάλεια του εναερίου χώρου βορείων κρατών, διαφημίζοντας την μάλιστα σαν τεράστια επιτυχία, την  στιγμή που αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτός ο Εθνικός εναέριος χώρος και τα χωρικά μας ύδατα ενώ συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Ο λαός μας δεν έχει να κερδίσει τίποτα παραχωρώντας «γη και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές για τις επεμβάσεις τους.


Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές
Εμείς, πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γνωρίζοντας ίσως καλύτερα από τους περισσότερους  να εκτιμάμε την υπέρτατη αξία της ειρήνης, στη διάρκεια της πολύχρονης επαγγελματική  μας ζωής εκπαιδευτήκαμε  να υπερασπιζόμαστε  τα σύνορα της πατρίδας μας, τα κυριαρχικά της δικαιώματά και την ασφάλεια του λαού μας και θα πράξουμε το καθήκον μας όποτε κι αν παραστεί ανάγκη.
Το ίδιο ζητάμε απ’ τους εν ενεργεία συναδέλφους μας, απ’ τα στρατευμένα μας  παιδιά, απ’ το Λαό μας,  αν ποτέ κληθεί να το κάνει. 
Αυτό είναι μια υπόσχεση αλλά και ένα μήνυμα που απευθύνουμε σημειολογικά σήμερα απ’ αυτόν τον χώρο.   
Δηλώνουμε ότι θεωρούμε απαράδεκτη, εγκληματική και καταστροφική την συνολική πολιτική, απ’ την οποία απορρέει και η ολοκληρωτική παράδοση του εδάφους, του αέρα και της θάλασσας της Χώρας για την εξυπηρέτηση των σκοπών των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.
Η διατήρηση των πολεμικών βάσεων, η πρόσκληση για εγκατάσταση νέων, η δημιουργία στρατηγείων, η καθημερινή σχεδόν συμμετοχή τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ασκήσεις, πότε με το ΝΑΤΟ, πότε με την ΕΕ, πότε με το Ισραήλ και πότε με ευκαιριακούς συμμάχους, είναι πρόβες ενός σχεδιασμένου  πολέμου.
Το λαϊκό κίνημα έχει χρέος αλλά και τη δύναμη να αποτρέψει αυτόν τον πόλεμο ακυρώνοντας τις συνθήκες που τον γεννάνε.
Στην Ελλάδα των μεγάλων θυσιών ενάντια στο φασισμό, στην Ελλάδα του μαρτυρικού Διστόμου, των Καλαβρύτων, της Καισαριανής, της Κοκκινιάς και τόσων άλλων και γνωρίζοντας ότι ο εχθρός που αποτελεί  τον πιο μεγάλο κίνδυνο για την Ειρήνη και την ασφάλεια των λαών ήταν και είναι πάντα ο ίδιος, σας καλούμε στον αγώνα εναντίον του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος της εκμετάλλευσης που γεννά φτώχεια, πολέμους, ρατσισμό, ξενοφοβία,  φασισμό.
  
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Εμείς οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες του φιλειρηνικού κινήματος και αγωνιζόμαστε  για:
  • Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή της χώρας μας  σε  οποιαδήποτε πολεμική προετοιμασία και σχεδιασμούς για την με οποιονδήποτε τρόπο  ανάμιξη της σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. 
Να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και ΕΕ.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται σε  αποστολές στο εξωτερικό.
  • Να απεμπλακεί η Ελλάδα  από το ΝΑΤΟ  και την ΕΕ.

Σας ευχαριστώ και καλούς αγώνες.


                                                                                                 14/4/2019
                                                        Η Γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα