1 Δεκ 2019

Μετοχικά Ταμεία ( ΜΤΣ – ΜΤΝ- ΜΤΑ)



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  - ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  Νο  13/2019


ΘΕΜΑ:  Μετοχικά Ταμεία  ( ΜΤΣ – ΜΤΝ- ΜΤΑ)
  1. Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ με αριθ. 9/2019 και 11/2019 από 27/10/2019 και 02/11/2019 καλούμε για μια ακόμα φορά :
Α. Τις Διοικήσεις των Μετοχικών Ταμείων και Ειδικών λογαριασμών Σ.Ξ – Π.Ν – Π.Α, τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων οι οποίοι έχουν την ευθύνη συντονισμού, ελέγχου και λειτουργίας των παραπάνω ταμείων και ειδικών λογαριασμών, τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας καθώς και τον Υπουργό Εργασίας, να αναλάβουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου :
    (1) Να σταματήσουν άμεσα να γίνονται οι κρατήσεις του ν.4093/2012 ενέργεια που  έπρεπε να έχει γίνει από την δημοσίευση του ν.4387/2016.
     (2) Να επιστραφούν σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους τα μη νομίμως παρακρατηθέντα ποσά του ν.4093/2012 από την δημοσίευση του ν.4387/2016.
    (3) Να καταβληθεί έκτακτο μέρισμα σύμφωνα με τις προβλέψεις της υφιστάμενης νομοθεσίας. 
Β. Τους αρμόδιους  Υπουργούς Οικονομικών,  Εθνικής Άμυνας  και Εργασίας  να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες και επιβαλλόμενες ενέργειες προκειμένου :
 (1) Να αναπροσαρμοσθούν οι συντάξεις και τα μερίσματα από τον Μάιο 2016 μέχρι και σήμερα σύμφωνα με όσα κρίθηκαν με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας  με αριθ. 1125 έως 1128/2016 και με αριθ. 2192 έως 2196/2014 κλπ

 (2)  Να καταργηθούν τα έγγραφα του Υπουργείου Εργασίας και της  Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με τα οποία από το 2013 παράτυπα και χωρίς πραγματική νομική κάλυψη τα Μετοχικά Ταμεία και το ΕΚΟΕΜ έχουν ενταχθεί στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ως Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης.
Υπενθυμίζουμε ότι τα Μετοχικά Ταμεία και οι ιδικοί λογαριασμοί δεν μπορεί να είναι  φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και δεν είναι, σύμφωνα με τους ιδρυτικούς νόμους και τους κανονισμούς λειτουργίας τους, Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης.
(3) Να καταργήσουν την εγκύκλιο με την οποία έχει θεσπιστεί η αποστολή των στοιχείων του Μερίσματος και του ΕΚΟΕΜ στην ΗΔΙΚΑ. 
(4) Να σταματήσουν άμεσα οι κρατήσεις του ν. 4093/2012 όπως έπρεπε να έχει γίνει από την δημοσίευση του ν.4387/2016.
     (5) Να επιστραφούν σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους όλα τα παρακρατηθέντα ποσά από την δημοσίευση του ν.4387/2016.

2.     Όπως είναι γνωστό :
·       Το Υπουργείο Οικονομικών έχει χορηγήσει δάνειο στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) το οποίο το ταμείο τα αποπληρώνει σταδιακά.
Η ύπαρξη αυτού του δανείου και η υποχρέωση της σταδιακής αποπληρωμής του, δημιουργούν προβλήματα ρευστότητας και κατά συνέπεια ορθής και αποτελεσματικής λειτουργίας του ΜΤΣ.

·       Εξαιτίας του προγράμματος της ανταλλαγής ομολόγων και αναδιάταξης του Ελληνικού χρέους (PSI+), τα κεφάλαια των μετοχικών μας ταμείων και των ειδικών λογαριασμών καθώς και τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου που είχαν τα μετοχικά ταμεία, υπέστησαν τεράστια απώλεια.
Σε αποτιμήσεις του 2012 οι απώλειες αυτές κυμαίνονταν σε ποσοστό άνω του 70% έναντι των αρχικών τους κεφαλαίων. 

·       Σύμφωνα με τους νόμους ΑΝ 1611/50, ν.2296/94 και ν.2469/97 τα διαθέσιμα των μετοχικών μας ταμείων και των ειδικών λογαριασμών κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν η διαχρονική πραγματική απώλεια εσόδων και αύξησης των αποθεματικών των  μετοχικών ταμείων και των ειδικών λογαριασμών επ ωφελεία του δημοσίου.
Αν και οι μέτοχοι ουδέποτε ερωτήθηκαν και ουδέποτε συναίνεσαν με αυτή την πρακτική που εφάρμοζαν διαχρονικά οι κυβερνώντες, ακουσίως προσέφεραν στο Ελληνικό δημόσιο από το υστέρημα τους αφού η πρακτική αυτή τους στερούσε μέρος των αποδοχών τους.  

·       Με την πολιτική που έχει εφαρμοστεί την τελευταία δεκαετία και την μη πλήρη εφαρμογή από τις κυβερνήσεις δικαστικών αποφάσεων σχετικών με τις αποδοχές, η καταβολή μερισμάτων και των λοιπών προβλεπομένων παροχών από τους ειδικούς λογαριασμούς καθίσταται όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίος παράγοντας επιβίωσης. 
 
Με γνώμονα τα παραπάνω, το αίσθημα δικαίου και την διαχρονικά εκφρασμένη απαίτησή μας για ανάκτηση  όσων, όλα αυτά τα χρόνια, άδικα και με μη ορθό τρόπο μας έχουν αφαιρεθεί

Α. Υποβάλουμε την πρόταση :

Ø  Το Υπουργείο Οικονομικών να παραιτηθεί της απαιτήσεως αποπληρωμής από το ΜΤΣ του δανείου που του έχει χορηγηθεί, συμψηφίζοντας το με τις απώλειες που έχουν υποστεί τα μετοχικά ταμεία και οι ειδικοί λογαριασμοί, από την αναγκαστική εφαρμογή του προγράμματος της ανταλλαγής ομολόγων και αναδιάταξης του Ελληνικού χρέους (PSI+).

Ø  Το ΜΤΣ να αναλάβει την υποχρέωση, υπογράφοντας σχετική σύμβαση, να επιστρέψει στα ΜΤΝ και ΜΤΑ και τους αντίστοιχους ειδικούς λογαριασμούς τα ποσά που αναλογεί να λαμβάνουν από τον παραπάνω συμψηφισμό, λόγω των απωλειών τους από την αναγκαστική εφαρμογή του προγράμματος της ανταλλαγής ομολόγων και αναδιάταξης του Ελληνικού χρέους (PSI+), εξασφαλίζοντας παράλληλα την παραμονή στο ταμείο του του  αντίστοιχου ποσού που για τον ίδιο λόγο του αναλογεί από τον παραπάνω συμψηφισμό (δανείου – απωλειών) .

Β.  Ζητάμε από τους Υπουργούς Οικονομικών και  Εθνικής Άμυνας άλλα και από τις Διοικήσεις των μετοχικών ταμείων και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων που έχουν την ευθύνη συντονισμού, ελέγχου και λειτουργίας των παραπάνω ταμείων και ειδικών λογαριασμών  να αναλάβουν τις όποιες ενέργειες απαιτούνται για την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο που να μην δημιουργεί προβλήματα στην καταβολή των προβλεπομένων παροχών στους μετόχους, την  σωστή λειτουργία και βιωσιμότητα του ΜΤΣ.    

Για την Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων  (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ)
                                                                                             Ο Πρόεδρος
 
                                                                                   Γιώργος Ροΐδης