28 Οκτ 2020

Ανακοίνωση για την 28η Οκτωβρίου

 

Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η μετέπειτα ηρωική δράση του ελληνικού λαού ενάντια στο ναζισμό και τον φασισμό διδάσκουν και εμπνέουν τους σημερινούς αγωνιστές.

Τιμάμε το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού ενάντια στο φασίστα εισβολέα.

Αποτίουμε φόρο τιμής:

  • Σε όλους κι όλες τους αγωνιστές  και τις αγωνίστριες που με οποιονδήποτε τρόπο συμμετείχαν στο δίκαιο αγώνα, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, διώχθηκαν, έδωσαν τη ζωή τους για τα δίκαια και τη λευτεριά του λαού μας.
  • Στους πατριώτες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, που μαζί με τα παιδιά του ελληνικού λαού πολέμησαν απέναντι σε έναν υπέρτερο εχθρό και τον έτρεψαν σε φυγή, μη υπακούοντας στις εντολές της ηττοπαθούς φασιστικής κυβέρνησης Μεταξά, για υποχώρηση από τα σύνορα και άμυνα νοτιότερα.
  • Σε αυτούς τους πατριώτες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που δεν υπάκουσαν στο γενικό «ρεύμα» να φύγουν για τη Μέση Ανατολή, αλλά έμειναν στον τόπο τους και πολέμησαν τον κατακτητή με το όπλο στο χέρι μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, εκφράζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό τους!

Τιμάμε τους πατριώτες που συνέχισαν τον αγώνα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού από τη Μέση Ανατολή από τους οποίους χιλιάδες δημοκράτες φυλακίστηκαν και οδηγήθηκαν στα «σύρματα» από τους Βρετανούς και τους συνεργάτες τους, γιατί παράλληλα με τον αντιφασιστικό αγώνα συνέχιζαν να αγωνίζονται για τις ιδέες τους.

Τιμάμε τους εκατοντάδες χιλιάδες λαού, αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ που έγραψαν λαμπρές σελίδες με τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Ο Β' παγκόσμιος πόλεμος ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης του 1929 και των  αντιθέσεων και  μεταξύ των τότε ιμπεριαλιστικών χωρών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, των αγορών, των πρώτων υλών. Ταυτόχρονα, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ και των συμμάχων τους, ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης που αποτελούσε φάρο για όλους τους λαούς και παρ’ όλα αυτά είχε την καθοριστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού. Αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν όσοι ανιστόρητα εξισώνουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό. 

Σήμερα οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα, με τη συμμετοχή δεκάδων κρατών, για την κυριαρχία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου και σκοπεύουν στο ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των οδών μεταφοράς και των αγορών. Οι ανταγωνισμοί αυτοί οδηγούν στο αιματοκύλισμα λαών και καταστροφές χωρών, ενω φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή.

Η  εισβολή της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας και η εμπλοκή της στη Λιβύη με τις ευλογίες των ιμπεριαλιστών, έρχεται να προσθέσει αίμα – θάνατο και προσφυγιά στους λαούς της περιοχής.

Οι ραγδαίες εξελίξεις το τελευταίο διάστημα με τις προκλητικές παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνουν ξανά τα  αδιέξοδα της πολιτικής που εμπλέκει τη χώρα στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς. Την πολιτική αυτή υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, που προκαλούν και κοροϊδεύουν το λαό, παρουσιάζοντας τους Ευρωατλαντικούς «συμμάχους» ως εγγυητές  της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, «προστάτες» των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η Ελληνο-Αμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει και επεκτείνει τις βάσεις στην Ελλάδα, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, εκθέτοντας το λαό και τη νεολαία σε μεγάλους κινδύνους.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ο λαός μας, δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τη συμμετοχή της πατρίδας μας στους πολέμους ενάντια σε άλλους λαούς της περιοχής, στους οποίους μας εμπλέκουν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων, στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 μας διδάσκει, να πούμε και σήμερα το δικό μας ΟΧΙ στην πολιτική  που μας οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Να καταδικάσουμε  όχι μόνον στους νόμους αλλά στη συνείδηση μας το Φασισμό –ναζισμό - με όποιο όνομα και μορφή και αν παίρνει - γιατί είναι εγκληματική ιδεολογία. Και τότε, όπως και σήμερα, που όλα «τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» ο λαός ήταν στη γωνία. Όμως μια χούφτα πρωτοπόροι αντιφασίστες, αγωνιστές ξεκίνησαν τον αγώνα και σάλπισαν την αντίσταση στον εισβολέα, σε δύσκολες συνθήκες, με τριπλή κατοχή, έχοντας να αντιμετωπίσουν και την ηττοπάθεια, αλλά και τους συνεργάτες του κατακτητή.

Αυτοί οι πραγματικοί πατριώτες μαχητές της αντίστασης, που γιγαντώθηκε στη συνέχεια, είναι φωτεινά παραδείγματα για την στάση μας σήμερα! Τα ίδιο και ο λαός μας μπορεί, σηκώνοντας το κεφάλι , να αντισταθεί σε ότι του επιβάλουν και να αγωνιστεί για μια καλύτερη ζωή, όπως είναι αυτή που του αξίζει! Αυτή η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης να αποτελέσει φάρο ειδικά για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ας αντιτάξουμε λοιπόν κι εμείς σήμερα τα δικά μας ΟΧΙ:

· ΟΧΙ στους ομοϊδεάτες των δωσίλογων και των κουκουλοφόρων που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές!

· ΟΧΙ στη σημερινή πολιτική εξαθλίωσης του λαού στον οποίο κι εμείς οι στρατιωτικοί ανήκουμε!

· ΟΧΙ στους πολέμους τους, που εκτός των άλλων, υποχρεώνουν χιλιάδες πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να πνίγονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο!

· ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που αιματοκυλούν ξένους λαούς με την συμμετοχή της Ελλάδας!

· ΟΧΙ στις ξένες βάσεις!

· ΟΧΙ ο στρατός μας εκτός συνόρων!

                                                                           26/10/2020

                                 Η Γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα