25 Νοε 2013

Τα δύσκολα δεν πέρασαν καλύτερες μέρες δεν ήρθαν

Τελικά συνάδελφοι να κάνουμε το σταυρό μας και να ψελλίσουμε ότι ξεπεράσαμε τη φουρτούνα; Να πιστέψουμε αυτά που μας λένε; Ότι τα δύσκολα πέρασαν και έρχονται καλύτερες μέρες; Ότι δεν πρόκειται να δώσουμε ούτε σεντ παραπάνω; Ό,τι δώσαμε δώσαμε; Ότι πλέον ετοιμαζόμαστε να μαζέψουμε τους καρπούς των κόπων μας; Ότι επανερχόμαστε στην πρώτη κατάσταση;

Πώς είπατε; Δεν τα πιστεύετε αυτά; Γιατί; Αυτά ειπώθηκαν και στο παρελθόν και δεν τηρήθηκαν; Μα τι λέτε τώρα; Δεν είναι ακριβώς έτσι. Για σταθείτε μια στιγμή. Ίσως και να έχετε δίκιο. Βέβαια! Έχετε απόλυτο δίκιο. Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και το κόλπο το ίδιο. Η παραίτηση. Η φυγή. «Προσπάθησα αλλά δεν με άφησαν». «Τι άλλο να έκανα;». «Τα χέρια μου ήταν δεμένα». «Με πίεσαν». Και άντε πάλι τα ίδια κι απ΄ την αρχή.

Ίδια σκέψη με διαφορετικό πανωφόρι και μάσκα. Διαφορετικό το πρόσωπο. Πιο γλυκιά η φωνή. Ζεστή με φιλική χροιά. Το γνωστό κόλπο. «Βάλτε πλάτη να ξεπεράσουμε τα δύσκολα». «Μην ανησυχείτε, ξέρουμε τι κάνουμε». «Βοηθείστε και σεις λίγο». «Βρισκόμαστε στο τέλος της διαδρομής». «Υπομονή, κι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Και να οι γνωστοί άγνωστοι τα ίδια και τα ίδια. Κόψε από δω, κόψε από κει, για να βοηθήσουμε. Βάζεις το χέρι στην τσέπη και πιάνεις χαρτιά. Για μια στιγμή πιστεύεις ότι ακόμη αντέχεις. Έχεις ακόμη απόθεμα. Μα πού στην ευχή τα βρήκες τα χρήματα; Σταυροκοπιέσαι και δεν πιστεύεις στον ίδιο σου τον εαυτό. Βγάζεις το χέρι από την τσέπη και προσγειώνεσαι. Τα χαρτιά δεν είναι τίποτα άλλο από οφειλές. Οφειλή εδώ, οφειλή εκεί, οφειλή παραπέρα. Ιδρώτας, άγχος, στενοχώρια.

Και εκεί είναι που έρχονται στο μυαλό σου τα ίδια λόγια. Ακριβώς αυτά τα λόγια που, πλέον, ψελλίζονται και από δορυφόρους που τους υποσχέθηκαν το κάτι τις. Οι ίδιοι δορυφόροι που υπό τις ίδιες συνθήκες, σε διαφορετικούς χρόνους, πράττουν τα ίδια πράγματα. Αχ, γέρασαν και μυαλό δεν έβαλαν. Απευθύνονται σε εμάς και λένε: «Τα δύσκολα πέρασαν και έρχονται καλύτερες μέρες». «Δεν πρόκειται να δώσουμε ούτε σεντ παραπάνω», «Ό,τι δώσαμε δώσαμε». «Ετοιμαζόμαστε να μαζέψουμε τους καρπούς των κόπων μας». «Επανερχόμαστε στην πρώτη κατάσταση».

Έλα όμως που κάποιοι πλέον δεν πιστεύουν. Οι αντοχές και οι ανοχές τους τελείωσαν. Απλώς υπομένουν. Ελπίζουν. Προσδοκούν. Σε τί; Σε αυτό που έρχεται. Το νέο. Το άλλο. Το φρέσκο. Το καινούργιο. Διαφορετική σκέψη. Διαφορετικά μυαλά. Όχι σκουριασμένα. Όχι παλιομοδίτικα. Θα είμαστε μαζί τους. Έτσι δεν είναι; Το ξέρουμε ότι εκεί βρίσκεται το διαφορετικό. Θα το πλησιάσουμε. Θα το δοκιμάσουμε. Διαγράφουμε το παρελθόν. Τιμωρούμε αυτούς που το δημιούργησαν. Το σβήνουμε από τη μνήμη μας. Πάμε μπροστά. Δημιουργούμε τη δική μας ιστορία. Την καλύτερη ιστορία. Την ιστορία της παρέας μας. Γιατί εμείς είμαστε η παρέα. Και είμαστε όμορφη και δυνατή παρέα.

Του Αντισυνταγματάρχη (ΣΔΓ)
Ανέστη Τσουκαράκη
Προέδρου του ΣΥΣΜΕΔ

Πηγή: OnAlert