26 Ιαν 2014

Φαρμακονήσι

Φαρμακονήσι
Πριν και πάνω από όλα ας μου επιτραπεί να ενώσω και εγώ τα δικά μου συλλυπητήρια και να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς τις οικογένειες τους.
Το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση και όλοι οφείλουμε να σταθούμε, απέναντι σε αυτό το δράμα, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού.
Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εκφραστούν σκέψεις, απόψεις, προβληματισμοί ακόμα και κριτική για ενέργειες των αμέσως εμπλεκομένων, τουλάχιστον μετά από το πολύνεκρο ναυάγιο.
Αυτό τούτο το  πολύνεκρο τραγικό ναυάγιο σκιάζει την μέχρι σήμερα προσφορά του Λ.Σ – ΕΛ. ΑΚΤ και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίον, θα πρέπει όλοι με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα,  να περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας που έχει ξεκινήσει ο Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη το μοιραίο βράδυ.
Πιστεύω ότι ο αρμόδιος Εισαγγελέας θα πρέπει, πέρα από την αναζήτηση της αλήθειας, να κινηθεί  με μεγάλη ταχύτητα γιατί η όποια αργοπορία πέρα των άλλων είναι δυνατόν να δημιουργήσει και προβλήματα τα οποία άπτονται των Εθνικών μας συμφερόντων. 
Μετά από ένα περιστατικό τέτοιας βαρύτητας, είναι καθήκον της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Λ.Σ – ΕΛ. ΑΚΤ. η ανάληψη άμεσων και διάφανων ενεργειών, τόσο για την συμβολή στην αναζήτηση της αλήθειας, όσον και για την διερεύνηση της ορθότητας και  πληρότητας των υφισταμένων σχεδίων και της εφαρμοζόμενης  τακτικής  για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Η άμεση σύσταση μιας ομάδας ανεξάρτητων τεχνικών εμπειρογνωμόνων διερεύνησης είναι η αρχή που εφαρμόζεται σε τέτοια περιστατικά.
Αυτό όμως απαιτεί λεπτούς και επιδέξιους χειρισμούς γιατί δεν θα πρέπει να δυσχεράνουν το έργο του Εισαγγελέα, δεν θα πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να προκληθεί το δημόσιο αίσθημα και να δημιουργηθούν αμφιβολίες ή ερωτηματικά για τον ανεξάρτητο και αντικειμενικό χαρακτήρα της έρευνας.
Δυστυχώς οι αντιδράσεις της ηγεσίας του Λ.Σ – ΕΛ. ΑΚΤ δεν μου προκάλεσαν τα καλύτερα των συναισθημάτων και μου άφησαν μια πικρή γεύση και αυτό γιατί :
 Πρώτον Μετά από μια επιχείρηση έρευνας – διάσωσης κατά την οποία, άσχετα με πόσους μπόρεσες να σώσεις, υπάρχουν τόσοι πολλοί  νεκροί δεν βγάζεις ανακοίνωση για επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς μάλιστα να δηλώνεις την συντριβή σου για την απώλεια τόσων ανθρώπων
Δεύτερον    Όταν δίνεις απαντήσεις – διευκρινήσεις για τα γεγονότα και όταν αυτό το κάνεις  μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Σώματος, δεν γράφεις ότι « στελέχη του Λ.Σ- ΕΛ. ΑΚΤ επισημαίνουν τα εξής»  αλλά υπάρχει Όνομα Επίθετο και Βαθμός αυτού που υπεύθυνα εκ μέρους του Σώματος απαντά κ. Αρχηγέ.
Η Πολιτική «ηγεσία» δυστυχέστατα με τις δηλώσεις που επέλεξε να δώσει ο  άναυτος Υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης απεδείχθη ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων.
Οι δώδεκα νεκροί κ. Βαρβιτσιώτη δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια και δεν δικαιολογούν αυτά που δηλώσατε.
Η πλήρης έλλειψη ευθιξίας και ευαισθησίας που επιδείξατε,  σε άλλες εποχές ή σε άλλα κράτη που σέβονται τις αρχές της ναυτοσύνης και του ανθρωπισμού, εάν δεν σας είχαν οδηγήσει στην παραίτηση, είναι σίγουρο ότι θα σας είχαν οδηγήσει στην αποπομπή. Είναι περιττό βέβαια να αναφέρω τι θα είχε συμβεί εάν ζούσατε στην αρχαία Αθήνα.
Κύριε Βαρβιτσιώτη, λυπάμαι αλλά με τις δηλώσεις σας και τα επιχειρήματα που επιστρατεύσατε για να υπεκφύγετε των όποιων ευθυνών πιθανόν σας αναλογούν  για την απώλεια των δώδεκα ανθρώπινων ζωών, δημιουργήσατε ένα μεγάλο θέμα και καταστήσατε την χώρα μας, χώρα ναυτική με βαθιές και βαριές ναυτικές παραδόσεις, απολογούμενη.
Ας ευχηθούμε να μην υπάρξει ακόμα δυσμενέστερη εξέλιξη εις βάρος των Εθνικών μας συμφερόντων λόγω των ατυχέστατων χειρισμών και δηλώσεών σας κ. Βαρβιτσιώτη,  γιατί οι Ελληνικές θάλασσες και ειδικότερα το Αιγαίο δεν αντέχουν  ερασιτεχνισμούς.