22 Ιουν 2017

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ (Γ΄ΣΣ) - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 24/6/2017 ώρα 13.00

       Με αφορμή την πανελλαδική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τη μεγάλη  αντιπολεμική  διαδήλωση της 24ης Ιουνίου στο ΝΑΤΟϊκό  στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, πολλοί αναρωτιούνται, γιατί μια αντιπολεμική διαδήλωση πρέπει να γίνει στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο; Αναρωτιουνται,  γιατί απαραίτητα πρέπει να εναντιωθούμε στο ΝΑΤΟ σε έναν -όπως μας λένε-  παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας  που μοναδικό σκοπό έχει τη διασφάλιση της ειρήνης;
Για να δούμε, πόσο πραγματικά το ΝΑΤΟ διασφαλίζει την ειρήνη στους λαούς, έχει ιδιαίτερη σημασία πρώτα να θυμηθούμε μερικά βασικά πράγματα  για τη λειτουργία του.

Μια Βορειοατλαντική συμμαχία χωρών, που από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της (το 1949),  δεν μπόρεσε να κρύψει  τις  προθέσεις της και το σκοπό της ύπαρξης της. Αυτό το μαρτυρά ακόμα και το ότι, απ’ την αρχή  δε  δίστασαν να εντάξουν  στη διοίκηση του ΝΑΤΟ, περίπου 200 Γερμανούς στρατηγούς  και ναυάρχους  κατευθείαν απ΄  τη ναζιστική πολεμική μηχανή. Μάλιστα το 1961 το υπηρετούσαν 136 από αυτούς που είχαν καταδικαστεί ως εγκληματίες πολέμου.
Το πρόσχημα για την αντιμετώπιση του δήθεν Σοβιετικού επεκτατισμού καταρρίφθηκε εν τη γενέσει του,  καθώς το ΝΑΤΟ προηγήθηκε  6 χρόνια πριν ακόμα ιδρυθεί το «Σύμφωνο της Βαρσοβίας». Ένα «Σύμφωνο», που αναγκαστικά προχώρησαν τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης,  μετά και από την εισβολή του ΝΑΤΟ στην Κορέα και τη στήριξη του, στη Γαλλία στον πόλεμο της Ινδοκίνας. 

Παρ' όλα αυτά, ακόμα και 42 χρόνια μετά την ίδρυση του ΝΑΤΟ, υπήρχαν πάρα πολλοί αφελείς που πίστευαν πως η διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας το 1991, θα έφερνε και την αυτόματη διάλυση του ΝΑΤΟ.
Αντ’ αυτού όπως όλοι είδαμε, όχι μόνο τη διάλυση του δεν έφερε, αντιθέτως οι επιτελείς του έβαλαν  πλέον στο στόχαστρο όλους τους λαούς, τα κυριαρχικά δικαιώματά τους και οτιδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον οδοστρωτήρα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων που δημιουργήθηκε, με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν.
Το ΝΑΤΟ, με την κυριαρχία των ΗΠΑ, δεν άργησε να κάνει πράξη τις νέες διακηρύξεις του,  με πρώτο θύμα τη Γιουγκοσλαβία το 1999, που με το διαμελισμό της δημιούργησε μεταξύ άλλων και το  προτεκτοράτο του Κοσσόβου.  Στο έδαφος του οι ΗΠΑ εγκατέστησαν τη μεγαλύτερη βάση τους στο εξωτερικό, την περιβόητη «Camp Bondsteel» περίπου 150 χιλιόμετρα βορειότερα απ’ τα σύνορα μας.
Το ΝΑΤΟ, στην αρχή με το πρόσχημα της κομμουνιστικής απειλής, στη συνέχεια με τις «ασύμμετρες απειλές» και τη «διεθνή τρομοκρατία», πάντα βρίσκει δικαιολογίες, για να αποτελέσει  τον ένοπλο  δολοφονικό  φρουρό  των συμφερόντων των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας να επιδείξει 68χρονη πλούσια   προϋπηρεσία, σε πολέμους , σε χούντες και σε κατατρομοκράτηση ολόκληρων λαών.
Το «νέο» ΝΑΤΟ καθορίζοντας τα όρια επέμβασης του σε πάνω από 6.000 μίλια, επέκτεινε τη δράση του πρακτικά παγκόσμια. Με την  εφαρμογή του δόγματος  περί «προληπτικού πολέμου» προχώρησε  στη συγκρότηση επιθετικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης, φθάνοντας στη σημερινή  λεγόμενη Διακλαδική Δύναμη Υπερ - Υψηλής Ετοιμότητας «Very High Readiness Joint Task Force - VJTF». Την «Αιχμή του Δόρατος» όπως αρέσκεται να την αποκαλεί ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Μια προσπάθεια συγκρότησής της στην πράξη, με ταχεία μετακίνηση και συγκέντρωση πρόσθετων ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη συνοριακή γραμμή με τη Ρωσία, ήταν και η πρόσφατη άσκηση «Noble Jump 2017» στη Ρουμανία.

Ως βασικός μοχλός της ιμπεριαλιστικής εξουσίας, το ΝΑΤΟ επεμβαίνει πλέον τόσο διεθνώς, όσο και στο εσωτερικό των κρατών-μελών του. 
Στην πρώτη περίπτωση, μη διστάζοντας να προχωρήσει στο χτύπημα των κρατών που αρνούνται την ένταξή τους στη «νέα τάξη», δηλαδή την υποταγή τους στις επιδιώξεις των συμφερόντων που προστατεύουν οι αμερικανο-νατοϊκοί, και στη δεύτερη περίπτωση, στα πλαίσια της αντιμετώπισης «κρίσεων», να επεμβαίνει σαν καταστολέας των λαϊκών κινημάτων, διαφυλάσσοντας την ύπαρξη και τη λειτουργία  φιλοΝΑΤΟικών καθεστώτων.
Έτσι, από την ιστορική φάση της περιόδου του δόγματος του «ψυχρού πολέμου», ούτε που το καταλάβαμε πως, φτάσαμε στην πραγματικότητα του «θερμού πολέμου» (βλέπε τη Γιουγκοσλαβία,  το Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία και τώρα την πολεμική προετοιμασία εις βάρος του Ιράν).

Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο λαός, είναι ότι οι κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, δε  διστάζουν να βυθίζουν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα των πολιτών τους ακόμα πιο πολύ στη φτώχεια και στη δυστυχία, ενώ τους στέλνουν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Το ξεζούμισμα αυτό των λαών από τη μια γίνεται κέρδη για τους λίγους και από την άλλη εξασφαλίζονται δισεκατομμύρια δολάρια, για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν  αυτή την αιματηρή πορεία της συμμαχίας, επιδιώκοντας να ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους για «άμυνα», επιδίωξη που υπερκαλύπτουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις ανάμεσα σε λίγες άλλες.
Η μέχρι τώρα ιστορία έχει δείξει, ότι όπου πηγαίνει το ΝΑΤΟ και προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εξυπηρετεί και υπηρετεί πιστά, σκορπά χωρίς κανέναν ενδοιασμό  το θάνατο και την καταστροφή, διαλύοντας ολόκληρες χώρες και καταδικάζοντας τους λαούς τους, απ τη μια στιγμή στην άλλη, σε φτώχεια δυστυχία και προσφυγιά.
Τώρα πια όλοι το βλέπουν, ότι το ΝΑΤΟ λειτουργεί σαν αιματωβαμένος προπομπός διείσδυσης των πολυεθνικών μονοπωλίων στις διάφορες περιοχές του πλανήτη και όταν μας λένε ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας «σταθερότητας» και «ασφάλειας», εμείς ξέρουμε   ότι εννοούν «σταθερότητα» και «ασφάλεια» μόνο για τις επενδύσεις και τα κέρδη των μονοπωλίων που εκπροσωπούν.
Κάθε άλλο, παρά εγγύηση για σταθερότητα και ειρήνη   μπορεί να αποτελέσει  για τους λαούς των χωρών, όπου πατά το πόδι του το ΝΑΤΟ.
Αυτό το είδαμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πρόθυμα προχώρησε στη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και από την ώρα εκείνη, κάτω απ την πλήρη κάλυψη του ΝΑΤΟ και την αδιαφορία της ΕΕ,  μας έφερε μια επικίνδυνα κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, με την τελευταία να αμφισβητεί καθημερινά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 
Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) απ την αρχή (εδώ και 17 χρόνια) ξεκαθάρισε τη στάση της απέναντι στον πόλεμο και το ΝΑΤΟ.
Συνεπής στους αγώνες της, εδώ και χρόνια στο πλάι του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος  και εδώ και καιρό  και στο εργατικό λαϊκό κίνημα, θα δώσει το αγωνιστικό παρόν με δικό της πανό, στην πλατεία Αριστοτέλους στις 13:00 το Σάββατο 24 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, διαδηλώνοντας  ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της χώρας μας.
                                                                                                                                  21/6/2017
                                                                                   Γιώργος Γκαντίδης σημαιοφόρος ΠΝ ε.α
                                                                                                                        μέλος της ΚΕΘΑ